Διεθνείς συνήθειες για σωστή διατροφή!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Όσοι έχετε ταξιδέψει σε ξένες χώρες γνωρίζετε ότι κάθε χώρα έχει τη δική της ξεχωριστή  κουζίνα και παράδοση. Σε κάθε τόπο, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες υγιεινές συνήθειες όσον αφορά το φαγητό, την προετοιμασία και την κατανάλωσή του.

Ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφής και υγιεινές συνήθειες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, μπορούμε να τρώμε με ευχαρίστηση νόστιμα φαγητά και παράλληλα να λαμβάνουμε αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας.

Καταναλώστε πολλά γεωργικά προϊόντα και προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ελλάδα και η Κίνα.

Σε πολλές χώρες το κρέας αποτελεί απλά συνοδευτικό. Η παραδοσιακή κινέζικη διατροφή, για παράδειγμα, περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου, τα λαχανικά (θα έπρεπε να) είναι κύριο γεύμα και όχι γαρνιτούρα.

Οι οδηγίες διατροφής στις Η.Π.Α, από το υπουργείο Γεωργίας συνιστούν την κατανάλωση μεταξύ 5 και 13 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, καλό είναι να γεμίζει κάποιος το πιάτο του κατά τα 2/3 με λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως και το υπόλοιπο με ψάρι ή κρέας. Επιπλέον συνιστάται να γεμίζετε το πιάτο σας με όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα. Επίσης καλό είναι να δοκιμάζετε συχνά καινούργια φρούτα με νέες γεύσεις.

Απολαύστε ένα χαλαρό δείπνο

Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιαπωνία.

Το γεύμα σε αυτές τις χώρες συνήθως διαρκεί αρκετή ώρα. Στην πραγματικότητα, μια από τις διατροφικές οδηγίες στην Ελλάδα, όπως και οι οδηγίες στις Η.Π.Α υποδεικνύει  να τρώμε αργά, κατά προτίμηση σε τακτικές ώρες και σε ευχάριστο περιβάλλον. Το να μοιράζεται κάποιος το γεύμα του είναι τόσο σημαντικό που, σύμφωνα με την κυρία Τριχοπούλου οι Έλληνες ονομάζουν κάποιον φίλο τους χρησιμοποιώντας την έκφραση ‘έχουμε φάει ψωμί μαζί’.

Για τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, τα γεύματα προσφέρουν ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια, πρακτική που ενθαρρύνει το δέσιμο. Το να τρώει κάποιος αργά και χαλαρά αποθαρρύνει την υπερφαγία και ενθαρρύνει τη χαλάρωση, που βοηθά στη χώνευση. Ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή πιο εύκολα και αποτελεσματικά όταν είναι ήρεμος. Συνεπώς, βρείτε χρόνο να δοκιμάσετε και να απολαύσετε το άρωμα, την υφή και τη γεύση των τροφίμων.

Διεθνείς συνήθειες για σωστή διατροφή!

Ελέγξτε τις μερίδες

Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Υπάρχει αφθονία θρεπτικών και νόστιμων τροφών στις μέρες μας. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε το μέγεθος των μεριδών. Ένα μέσο γεύμα στη Γαλλία είναι κατά 25% μικρότερο σε σχέση με τις Η.Π.Α. Έρευνα αποκάλυψε ότι ένα κανονικό γιαούρτι στις Η.Π.Α είναι κατά 82% μεγαλύτερο από αυτό που πωλείται στο Παρίσι, ενώ ένα αναψυκτικό είναι κατά 52% μεγαλύτερο. Στην Ιαπωνία τα τρόφιμα πωλούνται σε μικρότερα μεγέθη και συχνά καταναλώνονται σε μπολ αντί για πιάτο.

Επιπλέον, οι Ιάπωνες σταματάνε να τρώνε όταν έχουν καταναλώσει το 80% της τροφής, πριν χορτάσουν. Σε περιοχή της Ιαπωνίας παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής. Μπορείτε να σερβίρετε σε μικρά πιάτα ή σε μπολ και να επιλέγετε τρόφιμα που φέρνουν την αίσθηση του κορεσμού, όπως ίνες και λαχανικά. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ζυγαριά για να μετράτε τις μερίδες σας.

Καταναλώνετε ποικιλία φρέσκων-μη κατεργασμένων τροφίμων

Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α.

Στις Η.Π.Α υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων από άλλες χώρες όπως και βιολογικά προϊόντα. Το να ψωνίζει κανείς σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία μπορεί να περιλαμβάνει στάσεις στον χασάπη, τον φούρνο και τον μανάβη-γεγονός το οποίο αυξάνει το επίπεδο δραστηριότητας του καταναλωτή, αλλά οδηγεί και σε γεύματα φτιαγμένα από μη επεξεργασμένα υλικά. Έρευνες δείχνουν ότι τα φρέσκα προϊόντα παρέχουν περισσότερες ίνες, λιγότερες θερμίδες, κορεσμένα λίπη και λιγότερη ζάχαρη και αλάτι.

Προσθέστε μπαχαρικά στα πιάτα σας

Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ινδία, Η Κίνα, η Ταϊλάνδη και οι Η.Π.Α

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά προσθέτουν γεύση, εμφάνιση και υγεία στο πιάτο σας. Εκτός από το ότι έχουν λίγες θερμίδες και λίγα λιπαρά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υλικά όπως το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα καρυκεύματα, όπως η κανέλα, περιορίζουν τις ασθένειες.

Σε έρευνα που έγινε σε 60 ανθρώπους και διήρκεσε 40 μέρες αποκαλύφτηκε ότι αν άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 κατανάλωναν μισό κουτάλι του τσαγιού κανέλα δυο φορές την ημέρα, υπήρχε σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με άγνωστα μπαχαρικά σε γνωστά φαγητά. Καλό είναι να προσθέτετε φρέσκα αρωματικά, όπως βασιλικό ή μέντα σε σαλάτες για ενδυνάμωση της γεύσης.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…