Greenpeace

Συντάκτης: Flowmagazine

Η Greenpeace δημιουργήθηκε το 1971 από τρεις Καναδούς (Jim Bohlen, Irving Stowe και Paul Cote), οι οποίοι στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν με ένα ψαράδικο προς το νησί Αμτσίτκα της Αλάσκας, διαμαρτυρόμενοι για τις πυρηνικές δοκιμές των Αμερικανών.


Η δράση της οργάνωσης

Η έδρα της Greenpeace βρίσκεται σήμερα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας (Διεθνής Greenpeace), έχει 25 εθνικά αυτόνομα γραφεία και δράση και παρουσία σε 42 χώρες. Πίσω από την οργάνωση βρίσκονται εκατοντάδες ειδικευμένα στελέχη, χιλιάδες ριψοκίνδυνοι ακτιβιστές και εκατομμύρια υποστηρικτές. Διαθέτει έναν αξιόλογο στόλο από πλοία, καθώς επίσης αξιόλογο εξοπλισμό για τις δράσεις της. Διαθέτει ακόμη ένα αρκετά ανεπτυγμένο δίκτυο για την κυκλοφορία των πληροφοριών και είναι συνδεδεμένη με πολλές βάσεις δεδομένων. Είναι γνωστή ως διεθνής οργάνωση, για τους αγώνες της για τον αφοπλισμό και το τέλος των πυρηνικών όπλων, τις εκστρατείες της στην Ανταρκτική, τις μεγάλες επιχειρήσεις της εναντίον των τοξικών, τις συγκρούσεις της με τους μεγάλους στόλους που καταστρέφουν τον πλούτο των ωκεανών, τις ενέργειές της για το σταμάτημα της λεηλασίας των τροπικών δασών, τον έλεγχο των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, την πίεση που ασκεί στους διεθνείς οργανισμούς για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών και για την ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών λύσεων απέναντι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Το ελληνικό γραφείο

Στις αρχές του 1991 το ελληνικό γραφείο της Greenpeace γίνεται πραγματικότητα. Λίγο αργότερα οι ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποιούν τις πρώτες τους δράσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στον Ισθμό της Κορίνθου, διαμαρτυρόμενοι για τη βαριά ρύπανση του κόλπου της Θεσσαλονίκης και για το πετρέλαιο στον Κορινθιακό αντίστοιχα. Σήμερα η Greenpeace στην Ελλάδα αριθμεί χιλιάδες υποστηρικτές, ενώ συνεχίζει να διατηρεί την οικονομική της ανεξαρτησία (λαμβάνοντας υποστήριξη μόνο από φυσικά πρόσωπα), γεγονός που κάνει το έργο της ιδιαίτερα σημαντικό και αφήνοντάς την ανεπηρέαστη από οικονομικά συμφέροντα εταιρειών.
Το ελληνικό γραφείο ασχολείται με τρεις εκστρατείες: τα Μεταλλαγμένα (γενετικώς τροποποιημένα), τις Κλιματικές Αλλαγές και τη Θαλάσσια Οικολογία.

Ενεργειακή Επανάσταση

Μια πολύ σημαντική και ριζοσπαστική πρόταση της Greenpeace στο ευαίσθητο θέμα των κλιματικών αλλαγών είναι μια έκθεση η οποία ακούει στο όνομα «Ενεργειακή Επανάσταση». Είναι μια πρόταση για την καταπολέμηση των χειρότερων επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.
Στην Ελλάδα, αν εκμεταλλευτούμε το πλούσιο δυναμικό της χώρας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τότε σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 85% έως το 2050, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που:

  • Παράγουμε
  • Καταναλώνουμε
  • Αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια

Παραγωγή, Κατανάλωση και Αντίληψη της Ενέργειας

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα μπορούν να καλύψουν το 87% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2050, σύμφωνα με την Ενεργειακή Επανάσταση. Όσο σημαντικές επιδόσεις και αν επιδείξουμε στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», δε θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν δεν εξοικονομήσουμε ενέργεια. Το όραμα της Ενεργειακής Επανάστασης βασίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό ενεργειακό σύστημα, στο οποίο η ενέργεια παράγεται κοντά στο σημείο όπου καταναλώνεται. Κάθε κτίριο από μόνο του αποτελεί ένα μικροσταθμό παραγωγής πράσινης ενέργειας, ενώ το ίδιο κτίριο έχει ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες. Ο πιο σημαντικός ρόλος όμως είναι ο δικός μας. Οι αλλαγές που θα κάνουμε στο δικό μας τρόπο ζωής –στην καθημερινότητά μας, αλλά και την πολιτική μας στάση– έχουν μεγάλη σημασία για την αποτελεσματική μείωση των κλιματικών αλλαγών.

Πράσινη Ανάπτυξη

Η πράσινη ανάπτυξη είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής όρος στις μέρες μας, και μάλλον όχι άδικα. Μπορεί όχι μόνο να συμβάλλει στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την προστασία του πλανήτη, αλλά και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες «πράσινες θέσεις εργασίας», δίνοντας λύση στην πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει έως το 2020 περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη επιτάσσουν την εκπόνηση σχεδίου για την ομαλή μετάβαση σε μια εποχή χαμηλού άνθρακα χωρίς κοινωνικές αναταράξεις. Σήμερα η ΔΕΗ απασχολεί περίπου 24.500 εργαζομένους στην παραγωγή ενέργειας. Με τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 58.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ έως το 2020. Η προώθηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων προβλέπεται να δημιουργήσουν έως και 56.000 νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά και περιφερειακά σε ολόκληρη την επικράτεια.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο site της οργάνωσης www.greenpeace.org

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…