Αγαπώ και φροντίζω την καρδιά μου

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αλλά και τον κυριότερο λόγο ασθένειας και νοσηρότητας εκείνων που έχουν υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής.

Όλο αυτό γεννάει το ερώτημα: «μπορώ να κάνω κάτι ώστε να μειώσω τον υπάρχοντα κίνδυνο;»  Και η απάντηση είναι κατηγορηματική: ΝΑΙ!

Ας δούμε τις κυριότερες ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε, προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία της καρδιάς μας.

Ενέργειες που συντελούν στην προστασία της καρδιάς

  • Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, είναι υπεύθυνο για το 30% των θανάτων των ανθρώπων ηλικίας 35-69 ετών στον Δυτικό κόσμο. Οι καπνιστές ζουν 13 με 14 χρόνια λιγότερα από τους καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος όπως και η απαγόρευσή του σε δημόσιους χώρους, μειώνει τόσο τα καρδιακά επεισόδια, όσο και τα εγκεφαλικά κατά 30%.
  • Αποφυγή στεναχώριας και άγχους: Η στεναχώρια βλάπτει και επηρεάζει αρνητικά την καρδιά. Όσο είναι εφικτό, καλό είναι να δημιουργούμε καταστάσεις ευφορίας, να σκεφτόμαστε θετικά, να παρακολουθούμε ευχάριστες ταινίες και να έχουμε όσο το δυνατόν όμορφες σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Μπορεί να είναι ανέφικτο να μη βιώνουμε θλίψεις ή να μην ερχόμαστε σε συγκρούσεις, όμως είναι ωφέλιμο να τα αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Αγαπώ και φροντίζω την καρδιά μου

  • Υγιεινή διατροφή: Μία διατροφή η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια αποτελεί σύμμαχο για την υγεία και συνεπώς, για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Ύπνος: Ο ύπνος συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς και για αυτό είναι καλό να μην αμελείται. Ο βραδινός ύπνος 7-8 ωρών είναι απαραίτητος και ενδεδειγμένος.
  • Άθληση: Η καθιστική ζωή είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση και αύξηση των καρδιακών παθήσεων. Η άθληση, η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, η αποφυγή της καθιστικής ζωής, όλα αυτά ευεργετούν την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Αρτηριακή πίεση: Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, είναι απαραίτητη. Ιδανικές τιμές θεωρούνται εκείνες που είναι χαμηλότερες από 120/30, ενώ υπάρχει κίνδυνος όταν αυτές ξεπεράσουν το 140/90.
  • Χοληστερόλη: Η βλαπτική επίδραση της υψηλής χοληστερόλης έχει ως αποτέλεσμα την αθηροσκλήρωση των αγγείων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ανευρύσματα αορτής, έμφραγμα, εγκεφαλικό και αγγειοπάθειες.

Η προσοχή στην υγεία της καρδιάς μας όπως διαπιστώνουμε, μπορεί να ενισχυθεί με απλές, καθημερινές μας ενέργειες. Στο χέρι μας είναι, είναι ένα… ζήτημα καρδιάς!

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…