Βασιλόπιτα Σμύρνης με μαστίχα

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και το έθιμο μας καλεί να μπούμε στην κουζίνα και φτιάξουμε μια χειροποίητη Βασιλόπιτα. Για να πρωτοτυπήσετε σας παρουσιάζουμε μια συνταγή σμυρνιώτικης Βασιλόπιτας με μαστίχα.

Υλικά

300 γρ. βούτυρο μαλακό

400 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

750 γρ. (περίπου) Φαρίνα κοσκινισμένη

1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη

1 ποτηράκι κονιάκ

ο χυμός και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

(1 αυγό χτυπημένο – ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα

Εκτέλεση

  • Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν.
  • Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
  • Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
  • Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
  • Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
  • Ρίχνετε το μίγμα σ' ένα βουτυρωμένο ταψί (και κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ'ένα πιρούνι).
  • Αλείφετε την πίτα με αυγό, τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα και την ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία!

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…