Τα οφέλη του ίντερνετ για παιδιά και εφήβους
Το διαδίκτυο αντιμετωπίζεται δικαίως με επιφύλαξη, καθώς είναι γνωστό πως κρύβει ορισμένους κινδύνους που έχουν σχέση με κακόβουλη χρήση του. Αυτό ισχύει για κάθε ηλικία, καθώς υπάρχει το στοιχείο του απρόσωπου. Ιδιαίτερα σε μικρότερα άτομα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να απευθυνθούν γονείς στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ωστόσο, αρκετά είναι και τα θετικά που προσφέρει το διαδίκτυο για παιδιά και εφήβους. Ο κόσμος μπορεί να μην τους δίνει βάση, δεν παύουν όμως να είναι σημαντικά. Ας δούμε ορισμένα από αυτά.
Ικανότητα δακτυλογράφησης
Πρόκειται για ικανότητα που αποκτάται εξ’ ανάγκης. Συγκεκριμένα, όσα παιδιά ή έφηβοι ασχολούνται με το διαδίκτυο, αναγκάζονται να έχουν ανοιχτά πολλά παράθυρα και να γράφουν σε όλα. Το γεγονός αυτό και η ανάγκη για άμεσες και γρήγορες απαντήσεις σε chat, οδηγούν στην εκμάθηση τυφλού συστήματος μετά από τη συχνή τριβή. Υπάρχει τρόπος ωστόσο να εξελίξετε την ικανότητά σας αυτή μαθαίνοντας, που ακριβώς πρέπει να τοποθετείτε τα χέρια σας στο πληκτρολόγιο.
Επικοινωνία
Μπορεί το διαδίκτυο να κατακρίνεται για τις συντομογραφίες, τα greeklish και την ανορθογραφία, όμως δίνει δυνατότητα ανάπτυξης της επικοινωνίας στους νέους. Για την ακρίβεια, τους δίνεται η δυνατότητα για την ανάπτυξη καλύτερης κοινωνικοποίησης. Ανάλογα μάλιστα με το συνομιλητή, αποκτούν την ευκαιρία να έχουν και την ανάλογη συμπεριφορά.
Μέσω online παιχνιδιών, blogs ή chats οι έφηβοι έρχονται σε επαφή και με άτομα διαφορετικών χαρακτηριστικών και αντίθετων απόψεων από αυτές που έχουν συνηθίσει. Το γεγονός αυτό, βοηθά το παιδί, να έρχεται σε επαφή με τη διαφορετικότητα και να μαθαίνει να ανταπεξέρχεται αναλόγως. Σημαντικό ρόλο οφείλουν να παίξουν και οι γονείς, καθώς καλό θα ήταν να ενθαρρύνουν τα νεότερα παιδιά να ακούσουν τις διαφορετικές απόψεις, και να γνωρίσουν διαδικτυακά άλλες κουλτούρες αντιμετωπίζοντάς τες με σεβασμό.
Ικανότητα στον υπολογιστή
Οι βασικές λειτουργίες του υπολογιστή γίνονται «κτήμα» σε όσους ασχολούνται με το διαδίκτυο. Οφείλουν να ανταπεξέλθουν σε απαιτήσεις όπως ιούς, αναβαθμίσεις και άλλα σχετικά. Τα παιδιά είναι πολύ λογικό μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να γνωρίζουν τι προβλήματα έχει ο υπολογιστής, εάν απαιτείται ανασυγκρότηση και αντικείμενα, που ορισμένοι ενήλικες ίσως να χρειαζόντουσαν τεχνικό για να ανακαλύψουν. Όσο περισσότερο ασχολούνται και εξερευνούν τον υπολογιστή, τόσο πιο οικείος τους γίνεται.
Αυτογνωσία και έκφραση
Η εφηβική ηλικία είναι αρκετά ευαίσθητη, καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε διαδικασία εξερεύνησης της ταυτότητας τους. Με τις πολλές δυνατότητες για πρόσθετες ενέργειες που έχουν μέσω των site κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικών εφαρμογών, μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να αυξήσουν τη δημιουργικότητά τους και να προβάλλουν όπως θέλουν τον εαυτό τους.
Το διαδίκτυο είναι κάνει τον κόσμο να φαίνεται μικρογραφία. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άτομα, που πριν 25 χρόνια θα ήταν δυνατό μόνο μέσω ταχυδρομείου. Οι νέοι μπορούν πλέον με λίγα κλικ να μάθουν τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, στην άλλη άκρη του πλανήτη αλλά και να αποκομίσουν γνώσεις για ξένους τόπους που δεν γνώριζαν ή θα επισκεφθούν δύσκολα.
Ικανότητες εξερεύνησης
Οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι αμέτρητες. Οι έφηβοι θα αναγκαστούν να μάθουν να ψάχνουν για να βρίσκουν αυτό που τους ενδιαφέρει. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν και κίνητρο να ενημερωθούν και να αποκομίσουν γνώσεις, καθώς είναι κάτι που ανακάλυψαν μόνοι τους.
Διαχείριση χρόνου
Η επαφή με το διαδίκτυο στα νεότερα άτομα είναι συνήθως περιορισμένη από τους γονείς λόγω των κινδύνων που κρύβει. Ωστόσο η χρήση του είναι πλέον απαραίτητη και για την εκπαίδευση τους. Τα παιδιά λοιπόν αναγκάζονται να μάθουν πως να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους στον υπολογιστή, τόσο για να ψάχνουν για πληροφορίες του σχολείου, όσο και για συνομιλίες ή παιχνίδι.
Οι γνώσεις που αποκομίζονται από το διαδίκτυο είναι αρκετές, κάτι που ωφελεί τα νέα παιδιά. Αρχικά μπορεί να βελτιώσουν την ξένη γλώσσα που γνωρίζουν, μέσω συχνής συνομιλίας με άτομα από όλο τον κόσμο. Επίσης, συχνές απορίες, θα τους λυθούν μέσω αναζητήσεων και ανάγνωσης άρθρων ή επιστημονικών πηγών. Αντίστοιχα μπορεί να υπάρξει ανταπόδοση παρέχοντας οι ίδιοι γνώσεις που έχουν, και κατά συνέπεια να τους τονωθεί η αυτοπεποίθηση τους.