Πόσοι σκλάβοι δουλεύουν για σένα;

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Πόσοι σκλάβοι δουλεύουν για σένα;Η ερώτηση είναι πραγματική, επίκαιρη και απευθύνεται σε όλους μας. Και μην βιαστείτε να σκεφτείτε «τι ερώτηση είναι αυτή; Ασφαλώς κανένας»! Πριν βεβαιωθείτε ότι κανένας άνθρωπος στη Γη δεν δουλεύει παρά τη θέλησή του, υπό συνθήκες σκλαβιάς δηλαδή, για να έχετε εσείς τα αγαθά που απολαμβάνετε, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της οργάνωσης MIAFW (Made In A Free World) και να απαντήσετε σε 11 απλές και διασκεδαστικές ερωτήσεις με πολύ κακόηχο αποτέλεσμα!

Η συγκεκριμένη οργάνωση δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους των δυτικών κοινωνιών σχετικά με την καταναγκαστική εργασία στη σύγχρονη εποχή. Μη νομίζετε ότι πρόκειται για ένα μικρό πρόβλημα. Πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη εργάζονται υπό συνθήκες πραγματικής σκλαβιάς, με περιορισμό της κίνησής τους, με ωράριο που ξεπερνάει τις 14 ώρες ημερησίως και με αμοιβή ανύπαρκτη. Ολοι αυτοί παράγουν, συλλέγουν ή επεξεργάζονται προϊόντα και πρώτες ύλες που φτάνουν στο δικό μας σπίτι «καθαγιασμένα» μέσα από μία πολύ γνωστή φίρμα, συνήθως με έδρα μια δυτική χώρα, μια φίρμα που γνωρίζουμε κι εμπιστευόμαστε. Χωρίς να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο έχει κατασκευάσει το προϊόν ή πώς προμηθεύτηκε τις πρώτες ύλες.

Πόσοι σκλάβοι δουλεύουν για σέναΗ MIAFW ζητάει το αυτονόητο, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι πολύ δύσκολο: Αφού είναι ελεύθερη η οικονομία, να είναι ελεύθερη και η παραγωγή. Δηλαδή να υπάρχει μια διαδικασία αυστηρής πιστοποίησης των προϊόντων ειδικά στις μεγάλες εταιρείες, που να διασφαλίζει ότι η επεξεργασία και οι πρώτες ύλες προέρχονται από ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται στη χώρα τους με τη θέλησή τους, με τη νόμιμη αμοιβή στα πλαίσια του νόμιμου ωραρίου. Η δράση της MIAFW έχει προκαλέσει αντιδράσεις, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες αρνούνται να δώσουν τέτοια στοιχεία. Εντελώς παρασκηνιακά, μάλιστα, λέγεται ότι αν κάποιες εταιρείες αποφάσιζαν να μπουν στο ηθικό καλούπι της MIAFW, η τιμή κάποιων προϊόντων θα διπλασιαζόταν κι αυτομάτως οι πωλήσεις τους θα σημείωναν τρομερή πτώση!

Στην ιστοσελίδα θα βρείτε ένα πολύ έξυπνο και καθόλου κουραστικό γκάλοπ. Καλείστε να απαντήσετε σε απλούστατες ερωτήσεις, από τη χώρα καταγωγής και την ηλικία σας μέχρι τι αποσμητικό χρησιμοποιείτε και με τι μετακινήστε (αυτοκίνητο, μηχανάκι, μετρό κτλ.) και πόσα ρούχα περίπου περιέχει η γκαρνταρόμπα σας. Ανάλογα με τις απαντήσεις σας η ιστοσελίδα θα υπολογίσει πόσοι σκλάβοι δουλεύουν για σας. Κατά τη διάρκεια του γκάλοπ έχετε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε για πολλά περιστατικά και συνθήκες σκλαβιάς για ανθρώπους πολλών κρατών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…