Διατροφικοί σύμμαχοι στην απώλεια βάρους – Μέρος Γ

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στις τροφές-συμμάχους στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Από το πράσινο τσάι μέχρι τον κουρκουμά γνωρίζουμε διατροφικούς θησαυρούς που αξίζει να έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο όλο το χρόνο για λεπτό και υγιές σώμα.

  1. Πράσινο τσάι:

Το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που επιταχύνουν τον μεταβολισμό και ενισχύουν την καύση του λίπους.  Οι έρευνες συνδέουν το πράσινο τσάι με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, με κυρίαρχα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα, του κοιλιακού λίπους και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

  1. Κουνουπίδι:

Κάθε ισορροπημένη δίαιτα προβλέπει την επαρκή κατανάλωση λαχανικών. Το κουνουπίδι είναι μία εξαιρετική επιλογή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι προετοιμασίας του κουνουπιδιού. Μπορεί να προετοιμαστεί τόσο σε σούπα, σε σαλάτα νωπό και ως συνοδευτικό. Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε νερό, ενώ αποτελεί μία πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3 και Β6. Είναι επιπλέον, πλούσιο σε βιταμίνη C καθώς και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κάνει το κουνουπίδι να είναι ιδανικό για δίαιτα και χορταστικό. Σε 100 γραμμάρια από κουνουπίδι αντιστοιχούν 25 θερμίδες. Τρώγοντας κουνουπίδι, ο οργανισμός αυξάνει την  ικανότητά του να απαλλάσσεται από βλαβερές ουσίες.

Διατροφικοί σύμμαχοι στην απώλεια βάρους - Μέρος Γ

  1. Μαύρο Ρύζι:

Το μαύρο ρύζι καταναλώνεται σε περιοχές της Ασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περιέχει ανθοκυανίνες, που είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που χαρίζουν το έντονο χαρακτηριστικό χρώμα στα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται. Οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα και αποτρέπουν τις βλάβες του DNA δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου. Στο σημείο αυτό αξίζει να προστεθεί και το γεγονός ότι το μαύρο ρύζι παρουσιάζει σημαντική αποτοξινωτική ιδιότητα και υποβοηθά την αποσυμφόρηση του συκωτιού, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Όπως όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το μαύρο ρύζι είναι μία τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, το φούσκωμα και άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες δημιουργούν αίσθηση κορεσμού συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Σημαντική θεωρείται η δράση του καστανού ρυζιού και στη ρύθμιση του διαβήτη, με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα: τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι το μαύρο ρύζι δεν περιέχει γλουτένη, συνεπώς είναι ένα δημητριακό κατάλληλο για όλους και με πλήθος από ευεργετικές ιδιότητες.

  1. Δαμάσκηνα:

Τα δαμάσκηνα αποτελούν μία καλή πηγή βιταμινών Α,C ενώ διαθέτουν αντιοξειδωτική ικανότητα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια σε παθήσεις όπως είναι η καρδιοπάθεια και παράλληλα επιβραδύνουν τη διαδικασία του γήρατος. Όσον αφορά τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, αυτά ωφελούν σε εξαπλάσιο βαθμό με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες σε σχέση με τα φρέσκα. Περιέχουν επιπλέον κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι εξαίσια διαιτητική πηγή αφού περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι επεξεργασμένη ζάχαρη και είναι φτωχά σε θερμίδες. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Β, τα δαμάσκηνα καταπολεμούν την όρεξη. Την ίδια στιγμή είναι χαμηλά σε νάτριο και λιπαρά. Έτσι προορίζονται και για τους διαβητικούς.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2 3

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.