“Αιματηρή” Εργατική Πρωτομαγιά: Μία ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των εργατών παγκοσμίως

Συντάκτης: Ανθή Νατσικοπούλου

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όχι αργία. Άραγε τι να σημαίνει αυτή η έκφραση για τους σημερινούς νέους που τώρα βγαίνουν στην αγορά εργασίας; Γνωρίζουν την ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς; Αξίζει να θυμηθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στο να γιορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά, γιατί τα αιτήματα για τα οποία αγωνίστηκαν οι εργάτες τότε, είναι ξανά επίκαιρα για τους εργαζόμενους του σήμερα.

Πώς και από πού ξεκίνησε

"Αιματηρή" Εργατική Πρωτομαγιά: Μία ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των εργατών παγκοσμίως

Φωτογραφία: news247.gr

Όλα ξεκίνησαν το 1872, όταν εργάτες του Καναδά διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους στην εργασία. Ωθούμενοι από τις επιτυχείς διεκδικήσεις των παραπάνω, εργάτες από το Σικάγο ξεσηκώθηκαν με αποτέλεσμα την εξέγερσή τους στις αρχές Μαΐου του 1886, κάτι που κόστισε τη ζωή πολλών από αυτούς. Το 1884 το συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας αποφασίζει να γίνουν την πρώτη Μαΐου του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο. Στην απεργία συμμετείχαν περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ.

Το Σικάγο τότε, ήταν το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Το αίτημά τους καλύτερες συνθήκες εργασίας και 8ωρο και το σύνθημά τους “Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο.”. Την περίοδο εκείνη, οι εργάτες μπορεί να δούλευαν ακόμη και τις Κυριακές, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο.

Στην πορεία του Σικάγο, η οποία ήταν και η πιο μαχητική, συμμετείχαν 90.000 άνθρωποι. Τρεις μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου 1886, Σάββατο, ημέρα εργάσιμη, 600.000 άνθρωποι συμμετέχουν σε απεργίες όλης της χώρας και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Οι εργάτες, ξεκίνησαν για μια ειρηνική διαδήλωση με τις οικογένειές τους στην πλατεία Haymarket.

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν ήδη στο σημείο, με παραταγμένα 1.350 οπλισμένα άτομα. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει την διάλυση της συγκέντρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένας διαδηλωτής να πετάξει μια χειροβομβίδα προς τους αστυνομικούς, επτά από τους οποίους σκοτώθηκαν επί τόπου. Οι αστυνομικοί απαντούν με βία και πυροβολισμούς, κατά βούληση, προς τους διαδηλωτές. Επίσημα καταγράφονται τέσσερις νεκροί διαδηλωτές και οκτώ αστυνομικοί. Πολλοί τραυματισμένοι επίσης, κατέληξαν την επόμενη μέρα της διαδήλωσης.

Συνολικά συνελήφθησαν οκτώ διαδηλωτές, οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς (ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης), κατηγορούμενοι για την βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού. Ο εισαγγελέας Τζούλιους Γκρίνελ ζήτησε την θανατική καταδίκη και των οκτώ, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή τους.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ανθή Νατσικοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr