Η διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων μέσω της γλωσσομάθειας

Συντάκτης: Γεωργία Αγγέλου

Η γλωσσομάθεια ως η γνώση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών καθίσταται αρκετά σημαντική για τον καθένα από εμάς. Και αυτό γιατί οι γνώσεις που προσφέρονται στον κάτοχο γνώσης της ξένης γλώσσας, αλλά και  τα επιπλέον προσόντα που κατέχει κανείς γνωρίζοντας μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα συμβάλλουν στην ψυχολογική ανάταση αλλά και ισορροπία του.

Γλωσσομάθεια: πως συντελεί στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων;

Η γλωσσομάθεια συντελεί στην πνευματική καλλιέργεια των νέων και διευρύνει τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Αναμφισβήτητα η γνώσης μίας άλλης γλώσσας πέραν της μητρικής εμπλουτίζει τη σκέψη, εφόσον ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με νέα εκφραστικά μέσα, νέες λέξεις, που μπορεί να κρύβουν τυχόν νέα νοήματα ακόμα και μία νέα θέαση των πραγμάτων. Μπροστά στον άνθρωπο ανοίγεται ένας νέος κόσμος απαλλαγμένος από τα στερεότυπα που «πουλούν» οι εθνικιστές περί ανωτερότητας της εθνικής μας γλώσσας έναντι των γλωσσών των άλλων λαών. Έτσι η γνώση και άλλων γλωσσών διαμορφώνει μία προσωπικότητα εδραιωμένη στην παγκόσμια φιλία και ενότητα.

Επίσης, η γνώση μίας ξένης γλώσσας από τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αν μη τι άλλο δρα καταλυτικά στην επιμόρφωσή του και τον εμπλουτισμό των γνώσεών του. Άλλωστε, η σύνθεση μίας επιστημονικής εργασίας προϋποθέτει τις περισσότερες φορές τη χρήση ξένης βιβλιογραφίας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να εκπονηθεί αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη γνώση της γλώσσας, στην οποία έχει γραφεί η βιβλιογραφία αυτή. Ακόμη, η φοίτηση  σε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα προκειμένου να υλοποιηθεί χρειάζεται η κατοχή της γλώσσας της χώρας υποδοχής των υποψηφίων φοιτητών.

Ακόμη, η γνώση ξένων γλωσσών προωθεί την παγκόσμια φιλία και οικουμενικότητα. Ερχόμενοι σε επαφή δύο άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα, έθιμα και ήθη. Μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες, εμπειρίες και με αυτό τον τρόπο να έρθουν κοντά όχι μόνο αυτοί οι δύο, αλλά και δύο διαφορετικοί πολιτισμοί. Καλλιεργείται με αυτό τον τρόπο η κατάρριψη του εθνικισμού και της άκριτης προσκόλλησης σε αντιλήψεις που θέλουν δύο ανθρώπους με διαφορετικές εθνικές καταβολές να μη μπορούν να συνυπάρξουν. Μέσα από τον ενστερνισμό μίας άλλης γλώσσας γίνεται κατανοητό ότι όλοι είμαστε ίδιοι, όλοι είμαστε παιδιά ενός Θεού, που θέλει να μας βλέπει ενωμένους και απομακρυσμένους από αντιλήψεις που μας θέλουν αντίπαλους.

Επιπλέον, γνωρίζοντας τη γλώσσα ενός άλλου λαού μπορεί ο καθένας από εμάς να εντρυφήσει στην ιστορία του, τον πολιτισμό του, αλλά και τις ρίζες του. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό, διότι μπορεί να προσεγγίσει την ιστορία του, τη λογοτεχνία του αλλά και να αντιληφθεί την ιδιοσυγκρασία του. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι η γλωσσομάθεια δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο για την επαγγελματική μας ανέλιξη αλλά και για την προσωπική μας επιμόρφωση, την καθολική πρόσληψη πληροφοριών γύρω από έναν λαό, αλλά και την σύσφιξη των σχέσεών μας με ένα άλλο έθνος.

Επιπρόσθετα, το άτομο που έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη γλώσσα ενός άλλου λαού έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί και την πολιτισμική παραγωγή του συγκεκριμένου έθνους. Έτσι είναι σε θέση να απολαμβάνει τα τραγούδια, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και οτιδήποτε υπάγεται στον όρο καλλιτεχνικό και πολιτισμικό δημιούργημα. Άλλωστε είναι προσόν να ακούς ή να διαβάζεις κάτι σε μία ξένη γλώσσα και να το αντιλαμβάνεσαι. Απόρροια αυτού δεν είναι μόνο να έρχεσαι σε επαφή ολοκληρωτικά με έναν διαφορετικό λαό αλλά να αισθάνεσαι απαλλαγμένος από οποιοδήποτε σύμπλεγμα μειονεξίας έναντι των άλλων που μπορούν να αντιλαμβάνονται αυτά που ακούν σε μία άλλη γλώσσα.

Συμπεραίνουμε ότι η γλωσσομάθεια δεν αποτελεί απλώς πτυχία ξένων γλωσσών κρεμασμένα στους τοίχους των δωματίων μας, ούτε απλώς ένα μέσο για την επαγγελματική μας ανέλιξη. Αντίθετα διατυπώσαμε εμπεριστατωμένα ότι αποτελεί κάτι βαθύτερο, μία φιλοσοφία γύρω από τη στάση μας απέναντι σε έναν άλλο πολιτισμό, αλλά και το έναυσμα για την αλλαγή της οπτικής μας απέναντι σε κάτι νέο, διαφορετικό και ξεχασμένο.

Συντάκτης: Γεωργία Αγγέλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr