Ανεξαρτήτως φύλου και ιδιότητας, ο διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά τον κάθε χρήστη του διαδικτύου, παιδιά, προέφηβους, έφηβους και ενήλικες. Δεδομένου του …
Τρόποι αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyber bullying)
Η εμπλοκή σε μία διαδικτυακή επίθεση μπορεί να γίνει πολύ ψυχοφθόρα. Είναι σοφό να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης εκ των προτέρων, προκειμένου να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και τον έλεγχο της κατάστασης σε περίπτωση διαδικτυακού εκφοβισμού.
10 κινήσεις ενάντια στον διαδικτυακό εκφοβισμό
Ακολουθούν 10 ουσιαστικά βήματα που προβλέπονται σε περίπτωση διαπίστωσης ότι εσείς ή το παιδί σας εκτίθεστε σε διαδικτυακό εκφοβισμό, όπως αυτά έχουν συστηθεί από την Κάρυ Γκόλντμαν στο βραβευμένο βιβλίο της ενάντια στον εκφοβισμό:
- Οι θύτες επιδιώκουν την αντίδραση από μέρους του θύματος. Για τον λόγο αυτό πρέπει αμέσως να διακόψετε την επικοινωνία, προκειμένου να μην ειπωθεί οτιδήποτε μπορεί να σας καταστήσει συνυπεύθυνο.
- Εκτυπώστε το περιεχόμενο των μηνυμάτων προτού καν αναφέρετε το περιστατικό και προτού αυτό διαγραφεί από οποιονδήποτε τρίτο.
- Αν πρόκειται για βίντεο στο κανάλι YouTube, «κατεβάστε» στον υπολογιστή σας ένα αντίγραφο του προσβλητικού βίντεο. Αυτό συνιστά αποδεικτικό υλικό και είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί προτού διαγραφεί από τον χρήστη ο οποίος το έχει «ανεβάσει».
- Μπλοκάρετε/ Διαγράψτε/ Αποκλείστε τον θύτη.
- Αναφέρετε τον θύτη στην αντίστοιχη ιστοσελίδα ή το δίκτυο όπου συνέβη το εκφοβιστικό περιστατικό. Ίσως έτσι απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός του.
- Προσφύγετε στη συμβουλευτική ενός δικηγόρου προκειμένου να διαπιστώσετε αν το περιστατικό που συνέβη είναι αγώγιμο.
- Προσκομίστε κάθε αποδεικτικό στοιχείο του περιστατικού στον εργασιακό χώρο, το σχολείο ή το αστυνομικό τμήμα όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
- Να βρίσκεστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν ενδείξεις καταθλιπτικής ή αγχωτικής συμπεριφοράς του θύματος. Μη διστάσετε να καταφύγετε στη συνδρομή ενός ειδικού ψυχικής υγείας.
- Εάν βρίσκεστε στο περιβάλλον του θύματος, ωθήστε το να συμβουλευτεί κάποια ομάδα υποστήριξης της ηλικιακής του ομάδας όπου αντιμετωπίζονται ζητήματα διαδικτυακού εκφοβισμού.
- Κατά τη διάρκεια του ύπνου, απομακρύνετε το κινητό τηλέφωνο από το δωμάτιο το δικό σας ή του οικείου σας θύματος.
Ψηφιακοί σύμμαχοι: Τρόποι δράσης σε περίπτωση Διαδικτυακού Εκφοβισμού ενός οικείου μας
Οι χρήστες του διαδικτύου που κάνουν “like” ή “retweet” σε μηνύματα με εχθρικό περιεχόμενο είναι εξίσου υπεύθυνοι με τον θύτη. Αντί να στέκεστε αμέτοχοι μάρτυρες μίας διαδικτυακής επίθεσης, μπορείτε να ενεργήσετε ως σύμμαχοι του θύματος υιοθετώντας τα ακόλουθα συνιστώμενα βήματα προς τους οικείους του θύματος:
- Μην εμπλακείτε σε μία διαδικτυακή διαμάχη προς ανταπόδοση του θύτη. Αντί γι’ αυτό, υποστηρίξτε ψυχολογικά το θύμα του διαδικτυακού εκφοβισμού. Να θυμάστε ότι σκοπός είναι η υποστήριξη του εκφοβούμενου και όχι η εξαπόλυση διαδικτυακού πολέμου που ενδεχομένως να μεταφερθεί στην πραγματική ζωή. Αν είστε γονιός ενός παιδιού που γίνεται μάρτυρας μίας διαδικτυακής επίθεσης, δώστε έμφαση στο να:
- Ωθήσετε το παιδί να προσεγγίσει το θύμα προκειμένου να του δείξει την υποστήριξή του. Ακόμη και ένα γλυκομίλητο μήνυμα υποστήριξης μπορεί ν’ αποδειχθεί σωτήριο.
- Παροτρύνετε το παιδί σας να βγάλει μία άμεση φωτογραφία του κειμένου με το εκφοβιστικό περιεχόμενο, στην προσπάθεια συλλογής αποδεικτικών στοιχείων. Οι έγκυρες και επαρκείς αποδείξεις κρίνονται καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα διευθέτηση του συμβάντος.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας ν’ αναφέρει το περιστατικό του διαδικτυακού εκφοβισμού σε κάποιο από τα αρμόδια πρόσωπα του σχολείου.
Είναι ζωτικής σημασίας είτε ο διαδικτυακός εκφοβισμός απευθύνεται σε εσάς είτε στο παιδί σας, να θυμάστε ότι η επίδραση της άσκησης αυτής της μορφής βίας θα καταλαγιάσει, όσο και αν τη στιγμή της επίθεσης τα αρνητικά συναισθήματα μοιάζουν μόνιμα. Με τη δύναμη που ο καθένας έχει μέσα του μπορεί να ξεπεράσει και ν’ αφήσει πίσω του ένα τέτοιο περιστατικό.
Η Κάρυ Γκόλντμαν, είναι η συγγραφέας του πρωτότυπου άρθρου και βραβευμένη συγγραφέας του βιβλίου : “Bullied:What every Parent, Teacher, and Kid needs to know about the cycle of fear” («Τρομοκρατημένοι: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές για τον κύκλο της βίας»:Harper Collins, 2013). Η συγγραφέας ταξιδεύει ανά τον κόσμο επιμορφώνοντας εταιρείες, σχολεία και κοινωνικές ομάδες σε ζητήματα του φαινομένου του εκφοβισμού, θέματα πρόληψης, παρέμβασης, διαπραγμάτευσης και διαιτησίας των συμβάντων. Επίσης, η Κάρυ Γκόλντμαν τελεί διευθύνουσα του προγράμματος του Συνδέσμου “Pop Culture Hero” με στόχο του την καταπολέμηση του εκφοβισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού και του διαδικτυακού εκφοβισμού, καθώς και την καταπολέμηση κάθε έκφρασης μισαλλοδοξίας, αντλώντας περιστατικά από την πραγματική ζωή, μεταξύ των οποίων και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και το διαδίκτυο.