Τα ρομπότ… ξεσκούριασαν παίζοντας ποδόσφαιρο!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα ρομπότ… ξεσκούριασαν παίζοντας ποδόσφαιρο!Ποδόσφαιρο παίζουν στα Χανιά και… τα ρομπότ! Συνολικά 82 μαθητές σχολείων στην Κρήτη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο αγώνα μεταξύ ρομπότ κάθε τύπου. Επιδείξεις χορού, πέναλτι αλλά και αγώνα ποδοσφαίρου 2Χ2 από πέντε ρομπότ δημιούργησαν θαυμασμό στα παιδιά, τα οποία έμειναν άφωνα από το θέαμα…

Τα τετράποδα ρομπότ τύπου Sony AIBO χόρευαν ασταμάτητα, ενώ τα δίποδα ρομπότ τύπου Aldebaran Nao εκτελούσαν και απέκρουαν πέναλτι! Παράλληλα, ο αγώνας ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε από τετράποδα ρομπότ τύπου Sony AIBO, εφευρέσεις της ομάδας ρομποτικού ποδοσφαίρου «Κουρήτες» του Πολυτεχνείου Κρήτης. Με ύψος 60 εκ. και κατασκευασμένα με χέρια, πόδια και λαιμό, τα ρομπότ κατευθύνονταν με πλήρη έλεγχο, βάσει του προγράμματος με αλγόριθμους και ενός κεντρικού επεξεργαστή. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πια προχωρήσει σε άλλες διαστάσεις…!

Παράλληλα, κάθε ρομπότ ήταν εξοπλισμένο με κάμερες αλλά και διάφορους αισθητήρες, που τα βοηθούσαν να προσανατολιστούν μέσα στο γήπεδο και να τρέχουν προς το αντίπαλο τέρμα. Όμως, οι δυνατότητες των ρομπότ δεν έμειναν εκεί, αφού βρίσκονταν σε θέση να καταλάβουν πότε ήταν σε θέση να σκοράρουν ή πότε έπρεπε να δώσουν πάσα σε συμπαίκτη τους. Με άλλα λόγια, κάθε μηχανή μπορούσε να αλλάξει την τακτική ή τη συμπεριφορά του ανάλογα με τις ενέργειες του παιχνιδιού.

Η ερευνητική ομάδα «Κουρητές» στο παγκόσμιο RoboCup

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, εδώ και έξι χρόνια, έχει καταπλήξει με την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας ρομποτικού ποδοσφαίρου «Κουρητές», που δημιουργήθηκε με πρόφαση το εργαστήριο Προγραμματισμού και Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων. Φοιτητές αλλά και καθηγητές αποτελούν τους συμπρωταγωνιστές των πέντε ρομπότ που παίρνουν θέση μέσα στο γήπεδο! Με τα ονόματα Ηρακλής, Επιμήδης, Ίδας, Ιάσιος και Παιωναίος, τα ρομπότ έχουν χαρίσει στην ομάδα παγκόσμια αναγνώριση…

Τα ρομπότ… ξεσκούριασαν παίζοντας ποδόσφαιρο!Ειδικότερα, οι «Κουρητές» έχουν συμμετάσχει αρκετές φορές στο διαγωνισμό RoboCup, τον πιο σπουδαίο ρομποτικό αγώνα σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε 3.000 συμμετοχές από 40 χώρες, έδωσαν το παρόν με σκοπό την προώθηση της έρευνας στην τεχνητή νοημοσύνη! Η αναγνώρισή τους ήρθε το 2007 στον ανάλογο διαγωνισμό της Ατλάντα στις ΗΠΑ, στον οποίο έλαβαν το δεύτερο βραβείο, ενώ το 2008 κατέλαβαν στην Κίνα την πρώτη και τρίτη θέση σε δυο διαφορετικές κατηγορίες. Τέλος, στο RoboCup 2011 στην Κωνσταντινούπολη κατάφεραν να ανέβουν στο δεύτερο βάθρο στο SPL Open Challenge!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.