Μουσεία-θησαυροί της ανθρώπινης κληρονομιάς – Μέρος Δ

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στα μουσεία-σύμβολα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει να τα γνωρίσουμε, ακόμα κι αν δεν έχουμε την ευκαιρία να τα επισκεφτούμε από κοντά.

  1. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΖΑΝ ΠΟΛ ΓΚΕΤΙ, ΛΟΣ ΑΝΤΕΛΕΣ , ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Το μουσείο Γκετί είναι δημιούργημα του βιομηχάνου και μανιώδη συλλέκτη έργων τέχνης Ζαν Πωλ Γκετί και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων μουσείων του κόσμου.

Εκεί βρίσκονται περισσότερα από σαράντα τέσσερις χιλιάδες αντικείμενα και έργα τέχνης, από την αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Εποχή, εκθέματα της Ετρουσκικής εποχής, της Παλαιολιθικής εποχής έως και την ύστερη αρχαιότητα, που συμβιώνουν αρμονικά με έργα σύγχρονης γλυπτικής.

  1. ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΤΑΖ, ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΟΣΧΑ

Το Μουσείο του Ερμιτάζ (Η λέξη ερμιτάζ hermitage) είναι γαλλική, εκ παραφθοράς της ελληνικής λέξης ερημητήριο. Με τον όρο αυτό αποκαλούσαν οι Γάλλοι οποιαδήποτε εξοχική ή απόκεντρη κατοικία κυρίως για μονήρη ανάπαυση ή αναψυχή).

Το Μουσείο Ερμιτάζ, προτού μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της ανθρώπινης κληρονομιάς, αποτελούσε κατοικία των θερινών ανακτόρων των τσάρων. Στεγάζονται εκεί προϊστορικοί θησαυροί, αρχαιότητες της Αιγύπτου, κοσμήματα και αμέτρητα κομμάτια της Ρωσικής και της Ευρωπαϊκής ιστορίας εν γένει.

Το κτίριο του μουσείου είναι επιβλητικό και αποτελείται από συγκρότημα έξι συνολικά κτιρίων, τα παλαιά χειμερινά ανάκτορα στις όχθες του ποταμού Νέβα.

Ουσιαστικά το μουσείο αποτελεί έργο της Μεγάλης Αικατερίνης, κατά το 1764. Αρχικά, τα έργα αποτελούσαν ιδιωτική συλλογή της αυτοκράτειρας και διατηρούνταν στα Χειμερινά Ανάκτορα, αρχιτεκτονικό έργο του Μπαρτολομέο Ραστρέλι, την περίοδο 1754-1762. Το 1783 ξεκίνησε επίσης η κατασκευή του Θεάτρου Ερμιτάζ, ένα από τα σημερινά κτίρια του μουσείου, η οποία ολοκληρώθηκε το 1787.

Μετά το θάνατο της Αικατερίνης Β’ της Ρωσίας, τα χειμερινά ανάκτορα εγκαταλείφθηκαν ως αυτοκρατορική κατοικία από τον διάδοχο της, Πέτρο Α’, ο οποίος δεν στήριξε την ενίσχυση του μουσείου, εμπλουτίζοντας τη συλλογή του μόνο με δύο νέους πίνακες.

Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών του υπερβαίνει τα 3.000.000 επισκέπτες.

  1. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ. ΜΕΞΙΚΟ

Το μουσείο ανθρωπολογίας της Πόλης του Μεξικό είναι κτισμένο μεταξύ του Paseo de la Reforma και την  Οδό Μαχάτμα Γκάντι, εντός του Πάρκου Καπουλτεπέκ της πόλης του Μεξικό.

Περιέχει εκθέματα αρχαιολογικής και ανθρωπολογικής αξίας τα 8οποία χρονολογούνται από της προ-κολομβιανή περίοδο της χώρας. Μεταξύ των εκθεμάτων της προκολομβιανής πολιτισμικής κληρονομίας υπάγεται το Ημερολόγιο των Ατζέκων ή η Πέτρα του Ήλιου (Το ημερολόγιο των Αζτέκων είναι το ημερολογιακό σύστημα που χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι και άλλοι προκολομβιανοί λαοί που κατοικούσαν στο κεντρικό Μεξικό. Ανήκει στα μεσοαμερικανικά ημερολόγια και έχει δανειστεί τα βασικά χαρακτηριστικά του από διάφορα αρχαία ημερολόγια της Κεντρικής Αμερικής), και το άγαλμα του θεού Σοτσιπίλλιμ, ο οποίος, σύμφωνα με τη μυθολογία των Ατζέκων ήταν θεός της ομορφιάς, της αγάπης, των παιχνιδιών του χορού και του τραγουδιού.

Το Μουσείο περιλαμβάνει μακάβρια μυστικά, περάσματα, σπήλαιο ψυχών, καθώς και ένα άθλημα που παίζεται με τον θάνατο. Τι θα λέγατε αν ανακαλύπτατε ένα φόρεμα που έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο;

Στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας του Μεξικό θα κληθείτε να το επεξεργαστείτε, αλλά και να αναρωτηθείτε…

Το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας υπάγεται και διοικείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας και Ανθρωπολογίας, έχει χαρακτηριστεί ως ένας «εθνικός θησαυρός και σύμβολο ενότητας», ενώ συνιστά και ένα θαύμα ιδεολογικό, επιστημονικό, πολιτισμικό και πολιτικό ταυτόχρονα.

Τα σχέδια του σημερινού Μουσείου ξεκινούν το 1964 με αρχιτέκτονες τους:  Pedro Ramírez Vázquez, Jorge Campuzano, και Rafael Mijares Alcérreca και το κτίριο αυτό στεγάζει 23 αίθουσες και συνολική έκταση 79. 700 τετραγωνικά μέτρα.

Στην έκθεση του Μουσείου συμπεριλαμβάνονται πέτρινα μνημεία του πολιτισμού των Ολμέκων, που ανακαλύφθηκαν στις ζούγκλες Ταμπάσκο και Βερακρούζ, καθώς και θησαυρούς του πολιτισμού των Μάγια.

Η μόνιμη έκθεση του ισογείου αφηγείται την προκολομβιανή εποχή του εδάφους της πόλης του Μεξικό όμως και του πλέον τωρινού αμερικανικού εδάφους.

Οι μόνιμες εκθέσεις του πρώτου ορόφου του μουσείου αφηγούνται τον πολιτισμό των ιθαγενών πληθυσμών της Αμερικής πριν την ανατρεπτική για τους ιθαγενείς πληθυσμούς έλευση των Ισπανών αποικιοκρατών.

  1. ΙΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ, ΙΛΙΝΟΙΣ

Το Ινστιτούτο τέχνης του Σικάγο έχει αναδειχθεί κατά καιρούς ως μουσείο μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.

Το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου στεγάζει πάνω από 300.000 έργα τέχνης απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού πίνακα με τίτλο American Gothic του Grant Wood, τα διάσημα Άχυρα του Μονέ, και το εντυπωσιακό βιτρώ του Chagall με τίτλο America Windows (εικόνα εξωφύλλου). Διαθέτει ακόμα πλούσιες θεματικές συλλογές αφιερωμένες στην αφροαμερικάνικη τέχνη, στα παιδιά, στις προσωπογραφίες, στη μυθολογία και στο Δρόμο του Μεταξιού.

Οι εκθέσεις του Μουσείου προσφέρουν περιεκτική αντίληψη των έργων Ιμπρεσιονιστών, μετα-Ιμπρεσιονιστών και Αμερικανών καλλιτεχνών που σημάδεψαν ή επαναπροσδιόρισαν την νεότερη τέχνη.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.