Τι μουσική αρέσει στο… κατοικίδιό σας;
Η επίδραση του ήχου στη ζωή μας είναι αναμφισβήτητα πολυποίκιλη. Στους μύθους των λαών η μουσική θεωρείται ένα δώρο που δόθηκε στους ανθρώπους από κάποιο θεό ή κάποια υπερφυσική οντότητα. Πέρα όμως από τους ανθρώπους, η επίδραση της μουσικής γίνεται αισθητή και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Έρευνες που γίνονται κατά καιρούς δείχνουν σε πόσο σημαντικό βαθμό η μουσική και ο ρυθμός της επηρεάζουν τη διάθεση των αγαπημένων μας ζώων, καθώς και τις μουσικές τους προτιμήσεις. Τα αποτελέσματα αυτών; Κάτι παραπάνω από αξιοπερίεργα!
Ας ξεκινήσουμε με τα αγαπημένα μας τετράποδα: τους σκύλους. Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ. Πενήντα σκύλοι πέρασαν αρκετές ημέρες ακούγοντας από Metallica, Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Ρόμπι Γουίλιαμς και Μπομπ Μάρλεϊ μέχρι τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι.
H έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι προτιμούν την κλασική μουσική, καθώς υπό τους ήχους των Μπαχ, Βιβάλντι και Μότσαρτ επέδειξαν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά τους: ευεξία, ελάχιστο έως καθόλου γάβγισμα, χαλάρωση και ανάπαυση.
Αντίθετα, το «MasterofPuppets» δε φάνηκε τελικά να αρέσει στα αγαπημένα μας σκυλάκια, αφού στο άκουσμα των Metallica έκαναν τον περισσότερο θόρυβο, ήταν ανήσυχα και υπερκινητικά. Ούτε όμως η ποπ και η ρέγκε μουσική φαίνεται να συγκίνησαν τους σκύλους, αφού χαρακτηριστικοί εκπρόσωποί τους, όπως η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, ο Ρόμπι Γουίλιαμς και ο Μπομπ Μάρλεϊ δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν την προτίμηση των 50 «επίλεκτων» τετράποδων, που έμειναν απαθέστατοι στο άκουσμά τους. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες όχι μόνο για τους κατόχους τους, αλλά και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων μικρών ζώων, καθώς αμφότεροι έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα αδιαμφισβήτητο «όπλο» για να διατηρούν την ηρεμία και την ευεξία των τετράποδων φίλων μας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας έχει δείξει πως οι τερμίτες όταν ακούνε ροκ μουσική, μασάνε το ξύλο πιο γρήγορα. Ίσως κάτι παραπάνω να ήξερε τότε, το 1980, το ελληνικό ροκ συγκρότημα «Τερμίτες» και να ονομάστηκε έτσι!
Η επόμενη «αποκάλυψη» αφορά άμεσα τους αγρότες. Οι επιστήμονες συνιστούν στους αγρότες που εκτρέφουν αγελάδες και θέλουν να ενισχύσουν την παραγωγή τους να τους βάλουν να ακούσουν Μπετόβεν! Το «πείραμα» έγινε από το Πανεπιστήμιο Λέιτσεστερ σε κοπάδια βοοειδών, σε δύο διαφορετικές μονάδες παραγωγής γάλακτος. Κοπάδια 1.000 αγελάδων εκτέθηκαν σε διάφορα μουσικά ακούσματα για 12 ώρες ημερησίως, σε γρήγορη και αργή μουσική και στη συνέχεια χωρίς μουσική, επί 9 εβδομάδες. Τις ημέρες που παίχτηκε αργή μουσική οι ερευνητές διαπίστωσαν 3% αύξηση στην παραγωγή. Σύμφωνα με την έρευνα, η μουσική μειώνει την πίεση στα ζώα όπως και στους ανθρώπους κι έτσι βελτιώθηκε η παραγωγή γάλακτος.
Μερικοί αγρότες μάλιστα παίζουν μουσική και στα πουλερικά, καθώς έχουν στοιχεία ότι και σε αυτά επιδρά θετικά.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν κάποια ζώα τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη μουσική προτίμηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αρκούνται στο να ακούνε και να χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής!
Σε πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ ανακαλύφθηκε ότι 14 είδη παπαγάλου και ένα είδος ελέφαντα φαίνεται πως έχουν την ίδια αίσθηση ρυθμού με τους ανθρώπους! Οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 1.000 βίντεο του you tube με ζώα που χορεύουν. Η επικεφαλής Schachner ανέλυε τα βίντεο καρέ καρέ συγκρίνοντας την κίνηση των ζώων με την ταχύτητα της μουσικής. Όπως δήλωσε η ίδια, «οι αναλύσεις μάς έδειξαν ότι οι κινήσεις των συγκεκριμένων πουλιών ήταν πιο συντονισμένες με το ρυθμό της μουσικής απ’ ό,τι θα περιμέναμε ποτέ». Η Schachner επισήμανε ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα στοιχεία που να δείχνει ότι ζώα όπως οι πίθηκοι, οι γάτες και οι σκύλοι, που είναι πολύ κοντά στον άνθρωπο, μπορούσαν να συγχρονιστούν με τη μουσική. Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι μουσικοί ήχοι μπορεί να σχετίζονται με την ικανότητα των παπαγάλων στους μιμικούς ήχους. Πέρα από τους παπαγάλους, «μουσικά» ζώα είναι και τα δελφίνια, οι ελέφαντες, οι φώκιες και οι θαλάσσιοι ίπποι.