Συνέντευξη με τη Μελίνα Ασλανίδου

Συντάκτης: Δανάη Λιάκου

Πρόκειται για μια από τις ερμηνεύτριες της νέας γενιάς που μας …πειράζει γλυκά τη ψυχή εδώ και περίπου 10 χρόνια. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Μελίνας Ασλανίδου, πέρα από την υπέροχη χρoιά της, είναι η αμεσότητα και η τρυφερή επικοινωνία που έχει κατορθώσει με τον κόσμο από το ξεκίνημα της ως τώρα. Το flowmagazine.gr τη συνάντησε σε ένα νέο εγχείρημα επαφής και «αγκαλιάς» με το κοινό, στο ρόλο της ραδιοφωνικής παραγωγού στο ιντερνετικό ραδιόφωνο του sokradio.gr.

Κουβαλάει τη ρίζα της, τον Πόντο, τη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική της Θράκης καθώς και τα γνήσια λαϊκά ακούσματα της παιδικής της ηλικίας. Ξεκίνησε από φοιτητικά στέκια στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη δισκογραφική παρουσία καταγράφεται με το συγκρότημα «Απέναντι» το 2001. Η επανεκτέλεση στο τραγούδι «Τι σου ‘κανα και πίνεις» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική του Μίμη Πλέσσα, γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Την επόμενη χρονιά ερχόμενη στην Αθήνα αποφασίζει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, διαγράφοντας ως σήμερα μια όμορφη διαδρομή με συνέπεια και ήθος. Με αφορμή την αναμενόμενη δισκογραφική της δουλειά, μας μίλησε για τα νέα της τραγούδια, για την μέχρι τώρα πορεία της καθώς και για το τραγούδι σήμερα.

Σε ρόλο ραδιοφωνικής παραγωγού

-Σε βρίσκουμε στο sokradio.gr ως ραδιοφωνική παραγωγό σε μια εκπομπή με τίτλο «Στο δρόμο μας», παρέα με την Αγγελίνα Υφαντή και το Χριστόφορο Χριστόφη. Τι θα δούμε από τη Μελίνα σ΄αυτο το διαφορετικό ρόλο;

– Είναι η πρώτη μου εκπομπή σήμερα μαζί με αγαπημένους μου φίλους. Είμαστε ένα παρεάκι που ούτως ή άλλως είμαστε παρέα και στη ζωή και σήμερα κάναμε το πρώτο μας ραδιόφωνο. Θα είναι κάτι χαλαρό, κάτι ανθρώπινο. Θα είναι αυτό που μοιράζομαι με τα παιδιά σαν παρέα. Θα είναι η πλάκα, η ζεστασιά και η ανθρωπιά που έχουμε ανάγκη όλοι μας.

– Ο τίτλος της εκπομπής είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο cd σας και αν ναι γιατί τον επιλέξατε;

– Όχι, τον τίτλο τον σκέφτηκα καταρχάς επειδή με την Αγγελίνα είμαστε συνέχεια στο δρόμο και μας αρέσει πολύ. Και ύστερα σκέφτηκα ένα τραγούδι του Αγγελάκα που λέει «όλα είναι δρόμος» και το πιστεύω αυτό πολύ. Τα πάντα στη ζωή μας είναι ένας δρόμος μας είτε οδηγεί σε στενάκι που πάει σε αδιέξοδο, είτε σε μεγάλη και ίσια λεωφόρο με ωραία τοπία.

– Ποιο θα είναι το ύφος της εκπομπής; Τα τραγούδια θα είναι κυρίως δικές σας επιλογές;

– Θα σχολιάζουμε λίγο την επικαιρότητα αλλά κυρίως μέσω των τραγουδιών. Τα τραγούδια θα είναι δικές μας επιλογές αλλά θα μπορούν να επιλέγουν και οι ακροατές. Γι΄αυτό και τους προσκαλούμε για να υπάρχει αλληλουποστήριξη και αλληλοεπικοινωνία.

Νέα δισκογραφία σε αναμονή

-Υπάρχει κάτι καινούργιο να περιμένουμε δισκογραφικά;

– Ναι, υπάρχει κάτι που ετοιμάζεται. Έχω μεγάλη ανάγκη να πω καινούργια τραγούδια. Προπομπός του δίσκου είναι ένα τραγούδι της Σάννυ Μπαλτζή, το οποίο λέγεται «Το κρύο και η μοναξιά». Αυτό το τραγούδι το είχαμε από το 2004 και το είχαμε πρωτοτραγουδήσει δύο φίλες σ’ ένα υπόγειο. Δεν θα την ξεχάσω αυτή τη στιγμή. Ο Τζιμ Καρυστινός υπογράφει τη μουσική. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι σε στίχους του Κυριάκου Ντούμου και του Γιώργου Παπαδόπουλου, του Γιώργου Τεντζεράκη και του Κύπριου Σταύρου Σταύρου.

-Σε τι μουσικά μονοπάτια θα κινείται η νέα αυτή δουλεια; Θα υπάρχουνε «εκπλήξεις»;

– Θα υπάρχουν και εκπλήξεις. Υπάρχει ένα τραγούδι που ο κόσμος σίγουρα δεν περιμένει να με ακούσει. Στα live μου ήδη έχω ξεκινήσει να το λέω.

-Τα τραγούδια του νέου δίσκου τι συναισθήματα σας δημιουργούν; Πώς πιστεύετε ότι θα λειτουργήσουν στον κόσμο;

– Αυτή τη δουλειά την αγαπάω πολύ. Όλα τα τραγούδια έχουν ένα κομμάτι από τη ψυχή μου. Είναι σημαντικό, όμως ότι και οι άνθρωποι που γράψανε τα τραγούδια, συντονιστήκανε τόσο ωραία μαζί μου. Επέλεξα το στίχο και μετά επένδυσα τη μουσική. Να είναι καλά και να είναι ευλογημένοι όλοι. Τους αγαπώ και τους ευχαριστώ, γιατί με βοήθησαν να υλοποιήσω ένα όνειρο. Είναι η πρώτη φορά που έχω την ευθύνη της παραγωγής. Οπότε είναι πολύ ολοκληρωμένο. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα τα αγκαλιάσει και θα τους αρέσουνε.

-Τι βιώματα και τι εικόνες έχουν μεταφερθεί στα τραγούδια σου από τη Στουτγκάρδη, όπου γεννηθήκες ως την Παραλίμνη Γιαννιτσών όπου επέστρεψες;

– Πολλά. Γίνεται μ’ ένα μαγικό και τρόπο και το συνειδητοποιειώ σε ανύποπτο χρόνο ότι πηγάζει από εκεί το συνάισθημα. Πρόσφατα ανακάλυψα με αφορμή την εκπομπή «Πάμε πακέτο» και τον πατέρα Παρθένιο, πόσα πολλά πράγματα κουβαλάω από αυτό τον άνθρωπο. Του οφείλω πολλά γι’ αυτό που είμαι σήμερα σαν άνθρωπος, είτε καλός, είτε κακός. Ήταν καταλύτης στη ζωή μου. Έχει μια καλοσύνη ανιδιοτελή.

-Έχετε στο ενεργητικό σας συνεργασίες με πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες. Ποιος έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τραγουδίστρια Μελίνα Ασλανίδου που απολαμβάνουμε σήμερα;

– Όλοι βάλανε το χεράκι τους. Έχω αποκομίσει πάρα πολλά πράγματα από τον καθένα ξεχωριστά, από την κουβέντα μου με τη Γλυκερία, την Αρβανιτάκη, το Νταλάρα και από πολλούς άλλους. Έχω βρεθεί επί σκηνής με πολλούς και πιστεύω, ότι και μια στιγμή να βρεθείς μ’ έναν άνθρωπο, κάτι σου δίνει. Δεν θα ξεχάσω ανθρώπους που πίστεψαν σ’ εμένα πιο πολύ από ότι εγώ στον εαυτό μου και τους ευγνωμονώ γι’ αυτό. Χαίρομαι που βρέθηκαν στο δρόμο μου κι εγώ στο δικό τους. Είναι ο Μακεδόνας, ο Κορκολής, ο Βαρδής, ο Μπάσης που θα είμαστε το καλοκαίρι μαζί και πολλοί άλλοι.

-Στα 10 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας υπήρξε στιγμή που νιώσατε ότι κάτι σας έχει κουράσει από αυτή τη δουλειά;

– Σε όλα αυτά τα χρόνια, η μόνη φορά που το είπα ήταν φέτος. Κουράστηκα να αντιμετωπίζω συνέχεια πράγματα. Ήθελα μόνο να τραγουδάω, αυτό που τόσο αγαπάω, χωρίς να με ενοχλεί κανένας.

-Αναφέρεσαι στη συναυλία αλληλεγγύης του Γιώργου Νταλάρα στην οποία συμμετείχες στο Ίλιον;

– Εκεί ένιωσα λίγο Πόντια. Ένιωσα δηλαδή ότι υπερασπίζομαι τη ρίζα μου. Δεν ήταν ωραίο, ήταν βίαιο. Είμαι ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Η βία έχει πολλά πρόσωπα. Υπάρχει αυτό που βλέπεις αλλά υπάρχει και εσωτερική βία.

– Στις ζωντανές σου εμφανίσεις έχεις προτεραιότητα να αποδώσεις τονικά σωστά το κομμάτι, ή να το αποδώσεις εκφραστικά σωστά;

– Ο συνδυασμός έχει μεγαλύτερη σημασία. Η φωνή πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένη και μέσα από όλο αυτό να βγάλεις τη ψυχή σου και να κάνεις την ψυχοθεραπεία σου.

Το τραγούδι εν ετει 2012

-Έχεις σπουδάσει μικροβιολογία στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν «μικρόβια» στη μουσική; Είναι αναγνωρίσιμα από τον κόσμο ή τα «κολλάει» δίχως σκέψη;

– Παντού υπάρχουν μικρόβια. Χρειάζονται όμως και τα μικρόβια. Όλα υπάρχουν για το λόγο που πρέπει να υπάρχουν. Κάποια πράγματα μπορεί να μην μας αρέσουνε. Αυτά που δεν μου αρέσουνε, είτε δεν θα τα επιλέξω, είτε αν πάω να τα δω, θα απομονώσω το άσχημο και θα κρατήσω κάτι που μου αρέσει από εκεί. Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να εκφράζεται, όπως θέλει. Εγώ εύχομαι να κάνει μια βουτιά μέσα του και να βγάζει τα μαργαριτάρια που έχει. Να ακούσει και λίγο Γκάτσο, λίγο Χατζιδάκη, Σωτηρία Μπέλλου. Γιατί αυτά τα τραγούδια είναι εδώ και περιμένουν από εμάς, τους νέους ανθρώπους να τα ανακαλύψουμε.

-Η κατάσταση που ζούμε μπορεί να αποβεί θετική για να ανθίσει η δημιουργία και να γραφτούν καλά ελληνικά τραγούδια;

– Όταν τα πράγματα στριμώχνονται, τότε ανθίζει και η τέχνη. Ο κόσμος έχει ανάγκη να εκφράσει τις δυσκολίες που περνάει.Οι καλλιτέχνες το χρειάζονται ακόμη περισσότερο για να έρθουν πιο κοντά στη ψυχή τους. Όσο στριμωχνόμαστε, πάμε πιο κοντά στην αλήθεια μας. Γινόμαστε και πιο ταπεινοί.

-Οι δισκογραφικές εταιρείες έχουν τη διάθεση να προωθήσουν τις καλές ποιοτικές δουλειές ακόμα κι αν αποφέρουν λιγότερο κέρδος;

– Είναι πονεμένο θέμα. Δυστυχώς, αρχίζει να μην υπάρχει όπως παλιά. Απολύεται πολύς κόσμος καθημερινά. Όλο αυτό το παραμύθι έχει αρχίσει και φθίνει. Υπάρχουν καποιες δισκογραφικές που παλεύουν να σταθούν και θέλουν να στηρίξουν και άλλες προσπάθειες πιο εναλλακτικές. Τώρα πια, όμως πολλοί καλλίτεχνες δραστηριοποιούνται, όπως ο Νίκος Ξύδης που έκανε τη δική του εταιρεία. Υπάρχει και το Ίντερνετ πια, όπου πωλούνται cd σε πολύ οικονομικές τιμές.

-Λειτουργείς σαν «γέφυρα» ανάμεσα στο παλιό και στο σύγχρονο τραγούδι. Πιστεύεις ότι η δική σου γενιά ερμηνευτών θα σταθεί επάξια πλάι στο παλιό βαρύ μουσικό πυροβολικό;

– Ο κάθε καλλιτέχνης έχει τα δικά του ακούσματα. Εγώ είμαι από τα παιδιά που έχω ακούσει πάρα πολύ λαϊκή μουσική, τραγούδια που είναι λίγο στα σεντούκια. Δεν τα ξέρει πολύς κόσμος. Υπάρχουν και κάποιοι που τα ξέρουν. Αυτή η γνώση με κάνει να συνδέω το χτες με το σήμερα. Ακούω και Cure όμως, και πιο καινούργια πράγματα. Αυτό που κάνει κάποιον να τραγουδάει ή ο τρόπος που ερμηνεύει είναι ό,τι έχει ακούσει και ό,τι έχει μπει στο DNA του. Για παράδειγμα, η Γλυκερία ακούει πολύ τους Τούρκους ερμηνευτές. Έχει την απίστευτη ικανότητα να κάνει στους αμανέδες καταπληκτικά γυρίσματα σαν τα δικά τους. Αυτό είναι χάρισμα, πρέπει να έχεις τη ρίζα, να πατάς γερά στη γη και να βγαίνει η ψυχή. Άλμα που λένε και οι Ισπανοί.

Οικεία και ανθρώπινη

-Τι σου δίνει δύναμη όταν τα πράγματα γίνονται «σκούρα»; Το τραγούδι ή η οικογένεια;

– Κάποτε κατέφευγα στο τραγούδι. Κλεινόμουν στον εαυτό μου και δεν είχα καμία επαφή με κανέναν. Τώρα πια δεν το κάνω. Πάω στους φίλους μου, στην οικογένειά μου, σε ανθρώπους που ξέρω ότι με αγαπάνε. Στη φωλιά αυτή υπάρχει ζεστασιά και δεν φοβάσαι τίποτα.

-Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο; Τι θέλεις να έχεις πετύχει;

– Εμείς λέμε πράγματα και ο Θεός από πάνω γελάει. Θέλω να είναι ευλογημένη η κάθε στιγμή, να είμαι γερή και δυνατή να τη ζω στο εδώ και τώρα, όπως αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Έχω πολλά όνειρα και ελπίζω να μη σταματήσω να κάνω όνειρα. Θέλω να βάζω στόχους να τους πιάνω, να είμαι δημιουργική. Θέλω να είμαι καλός άνθρωπος και να γίνομαι καλύτερος. Θέλω να περάσω μια ζωή γεμάτη χρώματα και αρώματα.

-Πού θα σε απολαύσουμε το καλοκαίρι;

– Το καλοκαίρι θα κάνω συναυλίες με το Δημήτρη Μπάση στην Ελλάδα και ίσως στο εξωτερικό. Χαίρομαι πολύ που θα δουλέψω με το Δημήτρη. Είναι πολύ καλός άνθρωπος και εξαιρετικό ταλέντο. Η πρώτη συναυλία θα είναι στις 20 Ιουνίου στου Παπάγου, μία ακόμα στο Βεάκειο στις 7 Ιουλίου, αλλά το πρόγραμμα ακόμα τρέχει. Θα ανακοινωθούν όλες οι συναυλίες στο διαδίκτυο.

Συντάκτης: Δανάη Λιάκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.