Πώς να αντιμετωπίσετε την επαγγελματική εξουθένωση (burn – out)

Συντάκτης: Νίκη Μυλωνά, Ψυχολόγος

Η επαγγελματική εξουθένωση συχνά συγχέεται με την απλή κούραση που μπορεί να νιώσει κανείς λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Αυτό που είναι, όμως, η επαγγελματική εξουθένωση (στα αγγλικά burn – out) στην πραγματικότητα είναι μια χρόνια κατάσταση συναισθηματικής, ψυχολογικής και φυσικής κόπωσης η οποία προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες.

Μήπως είστε εξουθενωμένοι;

  • Η επαγγελματική εξουθένωση είναι έλλειψη ενέργειας. Είστε συνέχεια καταβεβλημένοι, αγχωμένοι και εξαντλημένοι και ο νυχτερινός ύπνος είναι σπάνιος.
  • Η επαγγελματική εξουθένωση είναι έλλειψη ενθουσιασμού. Το αρχικό πάθος για τη δουλειά έχει εξαφανιστεί και αντικατασταθεί από έναν αρνητικό κυνισμό. Οτιδήποτε αφορά τη δουλειά σας εξοργίζει και η προσπάθεια που καταβάλλετε είναι η ελάχιστη αναγκαία.
  • Η επαγγελματική εξουθένωση είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης. Χωρίς ενέργεια και ενεργή συμμετοχή στην εργασία σας είναι δύσκολο να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε. Όσο λιγότερο αποτελεσματικοί αισθάνεστε, τόσο περισσότερες ενοχλητικές αμφιβολίες έχετε για την αξία του εαυτού σας.

Αντιμετωπίζοντας την επαγγελματική εξουθένωση

Αν αναγνωρίζετε σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης στους εαυτούς σας, θυμηθείτε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη αν δεν την αντιμετωπίσετε. Αλλά, αν προσπαθήσετε να βρείτε την ισορροπία στη ζωή σας, μπορείτε να εμποδίσετε την επαγγελματική εξουθένωση να γίνει μια μόνιμη κατάσταση. Μικρές συμβουλές πρόληψης:

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα χαλαρωτικό «τελετουργικό»

Aντί να «πετάγεστε» από το κρεβάτι μόλις ξυπνήσετε, δαπανήστε το λιγότερο 15 λεπτά σε διαλογισμό και σκέψη, γράψτε στο ημερολόγιο σας, κάντε μερικές ασκήσεις ή διαβάστε κάτι που σας εμπνέει.

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, άσκησης και συνήθειες ύπνου

Όταν τρέφεστε σωστά, ασχολείστε με τη φυσική δραστηριότητα και ξεκουράζεστε επαρκώς, αποκτάτε την ενέργεια που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε της απαιτήσεις της ζωής.]

Θέστε όρια

Μάθετε να λέτε «όχι». Αν το βρίσκετε δύσκολο αυτό, θυμίστε στον εαυτό σας ότι λέγοντας «όχι» σας επιτρέπετε να λέτε «ναι» σε όσα θέλετε να κάνετε πραγματικά.

Κάντε ένα καθημερινό διάλλειμα από την τεχνολογία

Καθορίστε μια ώρα μέσα στην ημέρα όταν μπορείτε να «αποσυνδέεστε» κυριολεκτικά. Βάλτε στην άκρη τον υπολογιστή, κλείστε το τηλέφωνο και σταματήστε να διαβάζετε τα μηνύματα σας.

Καλλιεργήστε τη δημιουργικότητα σας

Η δημιουργικότητα είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στην επαγγελματική εξουθένωση. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο, ξεκινήστε μια διασκεδαστική εργασία ή ξαναρχίστε ένα αγαπημένο σας χόμπι. Επιλέξτε δραστηριότητες που να μην έχουν καμία σχέση με την εργασία σας.

Μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες

Όταν οδεύετε προς την επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να νιώθετε αβοήθητοι. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να ελέγξετε το στρες καλύτερα από ότι νομίζετε. Μαθαίνοντας να διαχειρίζεστε το στρες μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ισορροπία σας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσετε την επαγγελματική εξουθένωση είναι να σταματήσετε να κάνετε αυτό που κάνατε μέχρι τώρα και να κάνετε κάτι άλλο, είτε αυτό σημαίνει να αλλάξετε εργασιακό περιβάλλον είτε επαγγελματική καριέρα γενικά. Αν, όμως, αυτό δεν είναι μέσα στις επιλογές σας, υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση.

Αντιμετωπίστε ενεργητικά τα προβλήματα

Προσεγγίστε δυναμικά τα ζητήματα στον εργασιακό χώρο, θα νιώσετε λιγότερο αβοήθητοι αν επιβληθείτε και εκφράσετε τις ανάγκες σας. Αν δεν έχετε το κύρος ή τα μέσα να επιλύσετε το πρόβλημα, μιλήστε σε κάποιον ανώτερο.

Ζητήστε νέα καθήκοντα

Αν κάνετε την ίδια δουλειά εδώ και πολύ καιρό, ζητήστε να κάνετε κάτι καινούργιο.

Πάρτε άδεια

Αν η επαγγελματική εξουθένωση φαίνεται αναπόφευκτη, κάντε ένα μεγάλο διάλλειμα από την εργασία. Πηγαίνετε διακοπές, χρησιμοποιήστε τις ημέρες της αναρρωτικής σας άδειας, ζητήστε μια προσωρινή άδεια, οτιδήποτε ώστε να απομακρυνθείτε από την κατάσταση. Χρησιμοποιήστε το χρόνο μακριά από την εργασία για να «φορτίσετε τις μπαταρίες σας» και να δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.

Συντάκτης: Νίκη Μυλωνά, Ψυχολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.