Λάρισα: Δημοτικοί Λαχανόκηποι για ανέργους και συνταξιούχους!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Σε μια εποχή που η οικονομική σωτηρία αρκετών οικογενειών βασίζεται στις πρωτότυπες ιδέες, ο Δήμος της Λάρισας συνεχίζει το δρόμο που άνοιξε η Τρίπολη προς τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους. Προκαλώντας το ενδιαφέρον της υπόλοιπης Ελλάδας, η ιδιαίτερη κίνηση ανοίγει ένα καινούριο «παράθυρο» στη ζωή πολλών ανέργων και συνταξιούχων της Λάρισας…

Πρόκειται για ένα χώρο 22 στρεμμάτων που έχει μοιραστεί σε μικρά τμήματα των 50 τ.μ., τα οποία προσφέρονται δωρεάν για καλλιέργεια δύο χρόνων σε 156 ανέργους και 60 συνταξιούχους της περιοχής. Η έκταση τους τοποθετείται μέσα στην πόλη της Λάρισας και περιβάλλεται από περίφραξη, εγκαταστάσεις υγιεινής, διαδρόμους προσέγγισης και κεντρική άρδευση. Σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η βιολογική καλλιέργεια και η παρουσία του ειδικού γεωπόνου που θα βοηθήσει σε κάθε ζήτημα που θα παρουσιαστεί.

Η ιδέα της πρωτοβουλίας ξεκίνησε από ανάλογες του είδους στο εξωτερικό και έχει ως βασικό σκοπό τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από τις ανέχειες της κρίσης. Αποτελώντας μια χείρα βοηθείας, χαρίζει μια ευκαιρία στους άπορους ανθρώπους να προμηθεύουν τις οικογένειές τους με φρέσκα προϊόντα της παραγωγής τους. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι θα γεμίσουν από αισθήματα δημιουργικότητας και ευχαρίστησης μέσα από μια υγιή απασχόληση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της κίνησης, οι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν το 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο και το υπόλοιπο είτε να το καταναλώσουν είτε να το ανταλλάξουν με άλλου είδους προϊόντα. Ταυτόχρονα, το σενάριο προβλέπει τη δημιουργία ενός αγροτικού συνεταιρισμού που θα οδηγεί τα αγαθά που παράγονται στην εγχώρια αγορά.

Επιθυμία για Δημοτικούς Λαχανόκηπους στην Αθήνα

Με κινητήρια δύναμη την ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «Επιμένουμε Αθήνα», αυξάνονται διαρκώς οι συζητήσεις για τη δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων και στην Αθήνα. Ειδικότερα, το σχέδιο των λαχανόκηπων εξετάζεται να υλοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως, που διαθέτει υπόγεια νερά και τον Εθνικό Κήπο, που χαρακτηρίζεται από υποσύστημα άρδευσης. Η τοποθεσία αλλάζει αλλά ο κύριος σκοπός μένει ίδιος, καθώς σημασία έχει η καλλιέργεια γης από ανέργους, απόρους και πολυτέκνους.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.