Πώς να κάνεις εύκολα οικονομία

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Στους καιρούς που ζούμε είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε οικονομία. Δεν εννοούμε να στερούμαστε, αλλά όσο μπορούμε να μειώνουμε πράγματα που τελικά δεν χρειαζόμαστε και τόσο πολύ, ή μας φαίνονται μηδαμηνά. Κι όμως αν αθροίσουμε αυτά τα μικρά έξοδα, θα διαπιστώσουμε ότι με αυτά τα χρήματα ίσως είχαμε καλύψει κάποια άλλη σημαντικότερη ανάγκη. Θα μπορούσαμε επίσης να αγοράσουμε κάτι που θέλουμε πολύ. Ας δούμε λοιπόν κάποια βήματα για να κάνουμε αποταμίευση και βελτιώσουμε έτσι τα οικονομικά μας.

Πάρε καφέ από το σπίτι, αντί να αγοράσεις

Όλοι χρειαζόμαστε μια κούπα καφέ για να πάμε στη δουλειά μας. Μας ξυπνάει, μας αναζωογονεί, μας φτιάχνει τη διάθεση για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Ο καφές στο χέρι μπορεί να μην είναι τόσο ακριβός, όμως αν αθροίσεις τα εβδομαδιαία έξοδα για καφέ take away, θα δεις ότι ξεπερνούν τα 10 ευρώ. Πώς θα σου φαινόταν να κρατήσεις αυτά τα χρήματα για να αγοράσεις κάτι άλλο πιο σημαντικό; Κάποιο ρούχο που θέλεις πολύ, κάποιο αντικείμενο για το σπίτι ή οτιδήποτε. Σίγουρα είναι πιο ελκυστικό. Αντί λοιπόν να ξοδεύεις τα χρήματά σου στον καθημερινό καφέ, αγόρασε μια ωραία καφετιέρα (αν δεν έχεις) και φτιάξε καφέ από το σπίτι. Θα συνειδητοποιήσεις ότι έτσι κάνεις μεγάλη οικονομία.

Μείωσε το φαγητό από delivery

Άν δεν μπορείς να το διακόψεις εντελώς, τότε φρόντισε να μειώσεις τις φορές που απλά βαριέσαι να ετοιμάσεις το οτιδήποτε και παραγγέλνεις έτοιμο φαγητό.Ομολογουμένως το delivery είναι μια αρκετά δαπανηρή λύση αν το κάνεις πολύ συχνά, δεδομένου ότι στα περισσότερα μαγαζιά το ελάχιστο κόστος παραγγελίας είναι 5 ευρώ. Δοκίμασε λοιπόν να μαγειρέψεις έστω κάτι πρόχειρο όταν δεν έχεις πολύ χρόνο, ή κάτι πιο δημιουργικό, όταν έχεις περισσότερη άνεση. Με αυτό το βήμα θα πετύχεις δύο πράγματα. Και οικονομία, αλλά και αποφυγή των ανθυγιεινών φαγητών.

Βάλε στην άκρη ένα ευρώ

Αυτό ίσως συνδέεται με το πρώτο βήμα. Αντί λοιπόν να δίνεις 1 ευρώ και παραπάνω κάθε μέρα στον καφέ, καλύτερα να το κρατήσεις για αποταμίευση. Πάρε λοιπόν ένα κουτί, ή βαζάκι (ή οτιδήποτε σε βολεύει τελοσπάντων) και βάλε στην άκρη κάθε μέρα 1 ευρώ. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να βάζεις κάθε μέρα, μείωσε τις μέρες. Ακόμη και μια φορά την εβδομάδα, θα σε οφελήσει. Μπορείς επίσης να γράψεις πάνω στο βαζάκι έναν στόχο για τον οποίο αποταμιεύεις αυτά τα χρήματα. Το κίνητρό σου θα είναι πολύ μεγαλύτερο και σίγουρα ο στόχος σου θα επιτευχθεί. Όπως λέει και η παροιμία, φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι!

Τήρησε τη λίστα στα ψώνια σου

Ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο, αφού περνώντας στους διαδρόμους του super market, όλο και κάτι θα δεις, όλο και κάτι θα θυμηθείς ότι θέλεις και έτσι το ποσό του λογαριασμού αυξάνεται ραγδαία, ενώ μετά συνειδητοποιείς ότι πολλά από τα πράγματα που πήρες δεν τα χρειαζόσουν καν. Μην ξεχνάς λοιπόν ποτέ τη λίστα με αυτά που χρειάζεσαι πριν πας για ψώνια και προσπάθησε όσο μπορείς να την τηρείς. Καλό είναι επίσης στα ψώνια του super market, να εκμεταλλεύεσαι όσο περισσότερο μπορείς τις προσφορές.

Χρησιμοποίησε τα ΜΜΜ, αντί για το αυτοκίνητο

Όσο μπορείς πάντα. Για παράδειγμα, προσπάθησε να ξυπνάς λίγο νωρίτερα για τη δουλειά, ώστε να προλάβεις το λεωφορείο ή το μετρό, αντί να τρέχεις πανικόβλητος με το αυτοκίνητο. Η βενζίνη είναι ένα μεγάλο καθημερινό έξοδο και αν καταφέρουμε να τη μειώσουμε, πραγματικά θα σωθούμε! Ταυτόχρονα, θα μειώσεις και την ταλαιπωρία της κίνησης, που επιβαρύνει τόσο εσένα, όσο και το ίδιο το αυτοκίνητο (ξοδεύεις ακόμη περισσότερη βενζίνη).

Μείωσε το αλκοόλ και το κάπνισμα

Για την ακρίβεια, το δεύτερο ειδικά καλύτερα να το κόψεις. Θα κάνεις το μεγαλύτερο καλό στην υγεία σου, ενώ ταυτόχρονα θα γλιτώσεις και πολλά χρήματα. Όσον αφορά το αλκοόλ, δεν χρειάζεται όποτε βγαίνεις να ξοδεύεις το μισθό σου σε ποτά. Μείωσε τα ποτά και θα κάνεις καλό και στον εαυτό σου, αφού θα γλιτώσεις το μετέπειτα hangover. Ένα-δυο ποτά αρκούν για να χαλαρώσεις και να διασκεδάσεις. Μην ξεχνάς ότι για να περάσεις καλά χρειάζεσαι κυρίως καλή παρέα και καλή μουσική.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.