Τζουμέρκα, που να πάτε και τι να δείτε

Συντάκτης: Χρήστος Λάμπρης

Τα Τζουμέρκα ως τουριστικός προορισμός άρχισαν να γίνονται ευρύτερα γνωστά τα τελευταία μόλις χρόνια. Μέχρι πρόσφατα σχετικά υπήρχαν ελάχιστα μόνο ξενοδοχεία όπου μπορούσαν να φιλοξενηθούν επισκέπτες, και τα Τζουμέρκα ήταν ένα …κενό στο χάρτη των περισσότερων ταξιδευτών. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αναζητούν πλέον τα Τζουμέρκα ως τον προορισμό των επόμενων διακοπών τους. Με την πρώτη φορά που θα βρεθεί κάποιος στην περιοχή, θα καταλάβει αμέσως ποιος είναι ο λόγος.

Ένα σύμπλεγμα άγριας ομορφιάς με απόκρημνες κορυφές, βαθιά φαράγγια και χαράδρες, δάση, τοπία διάβρωσης, και ανάμεσα σ’ αυτά, όμορφα χωριά, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, καλντερίμια και άλλα ανθρωπογενή μνημεία, σμιλεμένα από άριστους μαστόρους της πέτρας. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι σε όλο αυτό το περιβάλλον ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιοποικιλότητά του, με συνέπεια όλα μαζί να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας με το νεοσύστατο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Αράχθου.

Από τα τοπία της περιοχής ξεχωρίζουν οι δεκάδες καταρράκτες με εντυπωσιακότερο όλων τον δίδυμο καταρράκτη πάνω από το ομώνυμο χωριό, με ύψος πτώσης τα 110 μέτρα. Ακόμη ξεχωρίζει ο μόνιμος καταρράκτης των Θεοδωριάνων, με ύψος πτώσης 35 μ. με μεγάλο όμως όγκο νερού, και πολλοί άλλοι καταρράκτες στο Ματσούκι, στο Συρράκο, στην Άγναντα, στους Μελισσουργούς, και αλλού. Εντυπωσιακά επίσης είναι τα φαράγγια της περιοχής με μεγαλύτερα όλων το Φαράγγι του Αράχθου και το Φαράγγι του Καλαρρύτικου. Είναι δύο παρθένα φαράγγια χωρίς δυνατότητα πρόσβασης παρά μόνο αν βρεθούμε μέσα σε μια βάρκα κάνοντας rafting.

Το Φαράγγι του Αράχθου στολίζουν εκτός των άλλων το υπόγειο ποτάμι με τους καταρράκτες της Κλίφκης, ο όρθιος βράχος στο Μακρυλιθάρι και το «Στενό», ένα σημείο με πλάτος ποταμού μόλις 5 μέτρα, καταρράκτες και φωλιές άγριων πουλιών στα κάθετα βράχια και τις σπηλιές. Το αξιοποιημένο σπήλαιο Ανεμότρυπα στα Πράμαντα παρουσιάζει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Από τα μνημεία της περιοχής ξεχωρίζουν η Γέφυρα Πλάκας, το μεγαλύτερο πέτρινο τοξωτό γεφύρι στην Ελλάδα με άνοιγμα 40 και ύψος 20 μέτρων, η Γέφυρα Πολιτσάς, και πολλά άλλα μικρότερα γεφύρια σε όλους τους παραποτάμους της περιοχής. Η Μονή Κηπίνας αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο επίσκεψης, χτισμένη από το 1212 στο χείλος μια σπηλιάς στα κάθετα βράχια πάνω από τον Καλαρρύτικο. Άλλα πολύ σπουδαία μοναστήρια συναντούμε στο χωριό Ελληνικό (Μονή Τσούκας), στο Βουργαρέλι (Κόκκινη Εκκλησιά και Άγιος Γεώργιος), στα Γουριανά (Μονή Χρυσοσπηλιώτισσας), στο Ματσούκι (Μονή Βύλιζας) και άλλα.

Φυσικά να μην παραλείψουμε τα χωριά της περιοχής με σημαντικότερα τα παραδοσιακά βλαχοχώρια Συρράκο και Καλαρρύτες, σκαρφαλωμένα στα 1.100 μέτρα πάνω από τη Χαράδρα του Συρρακιώτικου ποταμού, τα Θεοδώριανα, το Ματσούκι, τον Καταρράκτη και άλλα.

Η εξερεύνηση της περιοχής θα μπορούσε κάλλιστα να περιλαμβάνει μερικές από τις δραστηριότητες που προσφέρουν εξειδικευμένες εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού. Από τα must αποτελεί μια κατάβαση rafting στον Άραχθο ή τον Καλαρρύτικο. Επιπλέον μπορεί να γίνουν αρκετές πεζοπορίες σε καλντερίμια και άλλα μονοπάτια της περιοχής, ακόμη και αναβάσεις στις ψηλές κορυφές των βουνών στα 2.400 μ. Άλλες δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή περιλαμβάνουν ιππασία, αναρρίχηση, ορειβατικό ποδήλατο, ραπέλ, canyoning, τοξοβολία, και άλλες.

Και για τους λάτρεις της γευσιγνωσίας, αξίζει να δοκιμάσετε Τζουμερκιώτικες πίτες, ψητά κρέατα, βλαχοτύρι, τσίπουρο ζαμπέλας, αρνάκι σε κληματόβεργες, γλυκά κουταλιού και άλλα εδέσματα, που προσφέρονται σχεδόν σε όλα τα χωριά της περιοχής.

Όσο για τη διαμονή σας, θα βρείτε πλέον μια ικανοποιητική ποικιλία καταλυμάτων, όλα με προσιτές τιμές, αν και όχι πάρα πολλά, γεγονός που κάνει αναγκαία την κράτηση δωματίου πριν την αναχώρησή σας για την περιοχή.

Συντάκτης: Χρήστος Λάμπρης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.