Η διατροφή μας το βράδυ: ποιες τροφές αποφεύγονται και ποιες επιτρέπονται

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την απώλεια των κιλών μας, είναι η ώρα που τρώμε το βραδυνό φαγητό, καθώς και το είδος της διατροφής που τρώμε. Πρωινό και μεσημεριανό δεν έχουν τόση σημασία όσο το βραδινό, καθώς αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αν θα πάρουμε ή θα χάσουμε κιλά.

Η καλύτερη ώρα για βραδυνό, είναι τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την ώρα που θα κοιμηθούμε. Παρότι δεν μπορούμε να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής κάθε μέρα, ιδίως αν υπάρχουν και βραδυνοί έξοδοι, μπορούμε όμως να περιορίσουμε τις ποσότητες του φαγητού που θα φάμε, είτε να επιλέξουμε πιο υγιεινές τροφές.

Όσον αφορά την ποσότητα

Το βράδυ, το γεύμα θα πρέπει να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό. Ενδεικτικά θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου τις μισές θερμίδες του μεσημεριανού, ή τα 2/3, προσφέροντας τα απαραίτητα συστατικά. Το πόσες θερμίδες βέβαια πρέπει να έχει ένα γεύμα, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από την καθημερινότητά του, την φυσική δραστηριότητα κτλ.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται για να μην πάρουμε κιλά

Απαγορευτικές, θεωρούνται τροφές, όπως πίτσα, σουβλάκι, burgers, πατάτες τηγανητές, λουκάνικο, μακαρονάδες με παχιές σάλτσες, έτοιμες πίτες, όπως σπανακόπιτες, τυρόπιτες, λουκανόπιτες, κ.τ.λ. Και φυσικά τα γλυκά.Δηλαδή, όλα τα αγαπημένα μας φαγητά θα μας παχύνουν αν ενδώσουμε σε αυτά το βράδυ.

Τροφές που προτείνονται για το βράδυ

Αντιθέτως, εάν προσέξουμε το φαγητό μας το βράδυ, και επιλέξουμε τροφές πιο ελαφριές και υγιεινές, θα δούμε διαφορά στα κιλά μας ή θα σταθεροποιήσουμε το βάρος μας χωρίς να πάρουμε παραπανίσια κιλά. Ταυτόχρονα, καλό θα είναι να προσέξουμε και την ώρα την οποία αποφασίζουμε να φάμε να αποφεύγουμε δηλαδή τις πολύ βραδυνές ώρες, γιατί και αυτές παίζουν ρόλο στον αν θα παχύνουμε ή όχι.

Οι καταλληλότερες τροφές για το βράδυ είναι:

Σαλάτες: Μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σαλάτα με υγιεινά και ελαφριά υλικά, όπως άπαχο τυρί, γαλοπούλα χαμηλή σε λιπαρά, λίγο κοτόπουλο (βραστό ή ψητό) ή αβγό ή τόνο ή με λίγους ξηρούς καρπούς και φρούτα. Φυσικά, δεν προσθέτουμε λιπαρές σος και dressings.

Ομελέτα με ποικιλία λαχανικών: Ομελέτα με ντομάτα, κολοκύθι, μανιτάρια, πιπεριές. Βέβαια και εδώ θα πρέπει να αποφύγουμε τα αλλαντικά και τα τυριά.

Σάντουιτς με ψωμί ολικής, ή πολύσπορο, μαζί με ντομάτα και τυρί άπαχο ή με σολομό και τυρί άπαχο.

Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι άπαχο, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.

Μακαρονασαλάτα, με λίγα ζυμαρικά ολικής άλεσης (μια χούφτα περίπου) άφθονα λαχανικά, ντοματίνια, πιπεριές, και τυρί άπαχο. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε κάποιο λιπαρό ψάρι όπως τόνο ή σολομό, τα οποία περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τον οργανισμό.

Ψάρι, μπιφτέκι ή κοτόπουλο ψητό με συνοδεία λαχανικών ή και λίγο ρύζι καστανό.

Κρητικό παξιμάδι με τυρί κρέμα. Ένα μεσαίο κρητικό παξιμάδι ή 2-3 μικρά κρητικά παξιμαδάκια αλειμμένα με λίγο τυρί κρέμα και ελιές, το οποίο μπορεί να συνοδευθεί με μια σαλάτα ή με λίγη ντομάτα.

Μπιφτέκι κοτόπουλου. Το συνοδεύουμε με λαχανικά ή με μια αραβική πίτα με σος γιαουρτιού.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…