Πατάτες ντελμόνικο

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Χρυσές και ροδοψημένες, θα συνοδέψουν το κυριακάτικο ψητό. Σοταρισμένες ή ογκρατέν θα συμπληρώσουν ένα χορταστικό δείπνο. Οι πατάτες είναι το αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους. Εδώ θα τη συναντήσουμε σε μια ίσως λίγο άγνωστη εκδοχή τους – πατάτες ντελμόνικο.

Οι πατάτες Delmonico πήραν το όνομά τους από το ιστορικό εστιατόριο-steak house στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τις πατάτες λιονέζ, μόνο που έχουν προβραστεί. Ας τις γνωρίσουμε…

Υλικά για 6 άτομα

900γρ. πατάτες

25γρ. βούτυρο

2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι

300γρ. κρέμα γάλακτος

Λίγο μοσχοκάρυδο

Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

200γρ. τριμμένο τυρί γραβιέρα

50γρ. ψίχα άσπρου ψωμιού τριμμένη σε ψίχουλα

Εκτέλεση

  • Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κύβους 1 εκ.
  • Τις πλένετε και στραγγίζετε και τις βάζετε μετά σε μια κατσαρόλα μαζί με κρύο και αλατισμένο νερό και τις αφήνετε να πάρουν βράση, επάνω σε δυνατή φωτιά.
  • Χαμηλώνετε κατόπιν τη φωτιά, συνεχίζετε το βράσιμο για 2 λεπτά και στραγγίζετε τις πατάτες.
  • Ανάβετε έπειτα το φούρνο στους 190 βαθμούς και βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια κατσαρόλα.
  • Προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, αφήνετε να ψηθεί για 1 ώρα.
  • Συνεχίζετε προσθέτοντας κατόπιν λίγη λίγη την κρέμα και ανακατεύοντας καλά με 2 πιρούνια, ώσπου το μίγμα να γίνει λείο.
  • Αφήνετε να πάρει βράση και να σιγοβράσει για 1 με 2 λεπτά, μετά βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Προσθέτετε αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε καλά, μετά προσθέτετε στη σάλτσα τα ¾ του τριμμένο τυριού. Ανακατεύετε πάλι, ώσπου να λιώσει εντελώς το τυρί και ρίχνετε τη σάλτσα επάνω στους κύβους πατάτας ανακατεύοντας πάλι καλά.
  • Βάζετε τότε το μίγμα πατάτας και σάλτσας τυριού σε ένα ρηχό και αλειμμένο με βούτυρο ταψί, χωρητικότητας ενός λίτρου περίπου και στρώνετε με σπάτουλα την επιφάνειά του.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε καλά το υπόλοιπο τυρί με την τριμμένη ψίχα ψωμιού και πασπαλίζετε με το μίγμα την επιφάνεια του ταψιού.
  • Βάζετε τέλος στο φούρνο και αφήνετε να ψηθεί για 40 λεπτά ώσπου οι πατάτες να μαλακώσουν και η επιφάνεια του φαγητού να ξεροψηθεί. Το σερβίρετε ζεστό.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.