Πού μπορούν να γίνουν αναδασώσεις στην Ελλάδα

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Ο άνθρωπος ανέκαθεν ζούσε με γνώμονα το φυσικό περιβάλλον. Αυτό προφανώς το αναφέρουμε ως περιβάλλον επιβίωσης που παρέχει φυσικούς πόρους στο άτομο έτσι ώστε να ευδοκιμήσει και να μπορέσει να ευτυχήσει. Το φυσικό περιβάλλον μας έχει ένα ουσιαστικό κομμάτι, αυτό του πράσινου και της χλωρίδας το οποίο όλοι απολαμβάνουμε.

Πολλές φορές κατόπιν ανθρώπινης επέμβασης (αποψίλωση δασών, εμπρησμοί), αλλά και φυσικής αφέλειας ένα μεγάλο κομμάτι πρασίνου καταστρέφεται. Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτών των καταστάσεων τα γνωρίζουμε όλοι. Το θετικό όμως είναι ότι έχει υπάρξει πλέον ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το θέμα και έχουμε ενεργοποιηθεί όσον αφορά τις αναδασώσεις.

Είναι βασικό να γνωρίζουμε κάποιες λεπτομέρειες πριν μπούμε στην διαδικασία των αναδασώσεων. Αναδασώσεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς (δασαρχεία και δήμοι) και έπειτα γνωστοποιούνται οι ενέργειες έτσι ώστε να συμμετέχει ενεργά και ένα μέρος πολιτών εφόσον το επιθυμεί.

Κάτι βασικό το οποίο πολλοί δεν γνωρίζουμε είναι το ακόλουθο. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε μία περιοχή κατεστραμμένη από πυρκαγιά αν δεν έχουν περάσει πρώτα τουλάχιστον 3 χρόνια. Οποιαδήποτε ενέργεια πριν το καθορισμένο διάστημα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία καθώς το χρονικό αυτό διάστημα (3 έτη), είναι απαραίτητο για την φυσική αναγέννηση του δάσους.

Επιπλέον ελέγχεται η ποιότητα και η διάβρωση του εδάφους για να επιβεβαιωθεί ότι τα φυτά που θα τοποθετηθούν στις περιοχές θα μπορέσουν να διατηρηθούν και να ευδοκιμήσουν. Και τέλος δεν φυτεύουμε κάτι της προτίμησής μας ή ό,τι θεωρούμε όμορφο. Αυτό διότι πρέπει οπωσδήποτε να προσαρμοζόμαστε με τη ζώνη βλάστησης της κάθε περιοχής, αλλά και να δενδροφυτεύουμε την κατάλληλη εποχή.

Περιοχές στην οποίες γίνονται και μπορούν να επεκταθούν οι ενέργειες των αναδασώσεων υπάρχουν στην Ελλάδα. Αρχικά στην περιοχή της Πεντέλης. Υπάρχουν δράσεις εθελοντικές αλλά και συμμετοχή πολλών σχολείων έτσι ώστε να γίνει το Πεντελικό ένας παράγοντας οξυγόνου και πρασίνου ξανά. Το έτος του 2007 αλλά και του 2009 υπήρξε καταστροφή με μεγάλη εξάπλωση πύρινων μετώπων στην Πεντέλη.

Μία άλλη περιοχή στην οποία πραγματοποιούνται αναδασώσεις είναι πλησίον της Παιανίας στα Γλυκά νερά. Ακόμη στο δήμο Κρωπίας, στο Κορωπί στην περιοχή Παλάτι-Άγιος Θωμάς.

Η Πάρνηθα μετά την πυρκαγιά του 2007 έχει χάσει περίπου 36.000 στρέμματα και μερικά από αυτά φιλοξενούσαν κεφαλληνιακή ελάτη. Αυτό το είδος φυτών δεν μπορεί να αναγεννηθεί μόνο του. Γίνονται εγχειρήματα αναδασώσεων ως και σήμερα παρά το ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Μάλιστα λόγω της μεγάλης εισροής επισκεπτών στο βουνό υπάρχει και μέριμνα πυρανίχνευσης. Στην Βόρεια πλευρά του Βουνού από ότι φαίνεται η φυσική αναγέννηση άλλων ειδών εξελίσσεται ιδιαίτερα καλά. Μέχρι το 2015 η αναδάσωση γινόταν με ευρωπαϊκά κονδύλια τώρα η συνέχιση της προσπάθειας αφήνεται στα δικά μας χέρια.

Στο καμένο δάσος του Ταϋγέτου οργανώνονται εθελοντικές αναδασώσεις. Η περιφέρεια Πελοποννήσου και η Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας θέλησαν να συνδράμουν στην προσπάθεια αναγέννησης του δάσους με δενδροφύτευση μαύρης πεύκης. Η προσπάθεια είχε πραγματοποιηθεί το 2015 και σε περιόδους ποτίσματος αλλά και επέκτασης της δενδροφύτευσης, μπορεί ο καθένας να συμμετέχει. Άλλωστε η συνέχιση της κάθε προσπάθειας και η ενεργή συμμετοχή εξασφαλίζει και την καλύτερη δυνατή υλοποίηση των σχεδίων.

Ένα δάσος για να αναγεννηθεί έπειτα από πυρκαγιά πέρα από την αναδάσωση θέλει και μία φροντίδα. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες μετά την τοποθέτηση νέων φυτών πραγματοποιείται ένα πρώτο πότισμα από εθελοντές. Έτσι ώστε τα φυτά να καταφέρουν τους ξηρούς μήνες να επιβιώσουν στο νέο τους περιβάλλον.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.