Αραβικές γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Καλή η ελληνική κουζίνα και το σουβλάκι, όμως υπάρχουν και άλλα πιάτα ανα τον κόσμο που αποτελούν γευστικές απολαύσεις. Στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερος κόσμος επιλέγει να δοκιμάσει γεύσεις της διεθνούς κουζίνας, ενώ στα λεγόμενα street food οι γεύσεις αυτές δίνουν και παίρνουν. Ας δούμε κάποια στοιχεία της αραβικής κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε.

Falafel

Είναι το πιο διάσημο αραβικό φαγητό, ενώ μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα και εδώ στην Ελλάδα. Στο κέντρο της Αθήνας μάλιστα, θα δεις ουρές κόσμου να περιμένουν για να πάρουν falafel στο χέρι απο γνωστά street food μαγαζιά. Πρόκειται ουσιαστικά για ρεβυθοκεφτέδες απο αυθεντική αραβική συνταγή, που μπαίνουν μέσα σε αραβική πίτα μαζί με λαχανικά και πικάντικες, καυτερές ή μη σάλτσες. Αντικαθιστά με μεγάλη επιτυχία τον κλασσικό κεφτέ απο κρέας, ενώ στην Αραβία το τρώνε στο πρωινό ή και στο βραδινό τους. Στην Ελλάδα πάντως το falafel κάνει θραύση και αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμη, σπεύσατε χωρίς δισταγμό!

Hummus

Αρκετά γνωστή γεύση, ενώ και σε αυτή πρωταγωνιστεί το αγαπημένο ρεβύθι. Πρόκειται για σαλάτα που με την πρωτη ματιά δεν μοιάζει τόσο με σαλάτα, αφού είναι κρεμώδης. Τα βασικά του συστατικά είναι όπως είπαμε το ρεβύθι, και όπως συνηθίζεται στην αραβική κουζίνα το ταχίνι. Λίγος χυμός λεμόνι, σκόρδο και αλάτι και είναι έτοιμο! Χρησιμοποιείται κυρίως ως συνοδευτικό, κάτι σαν ντιπ, για το ψωμί ή την πίτα.

Tabbouleh

Σαλάτα και αυτή και μάλιστα πάρα πολύ θρεπτική. Δεν είναι κρεμώδης, όπως το humus, έχει ως βάση το πλιγούρι, την ντομάτα και τον μαιντανό. Μέσα προστίθεται επίσης αρκετό κρεμμύδι και αγγούρι, δημιουργώντας ένα νόστιμο και δροσερό αποτέλεσμα. Αρκετοί Έλληνες μάλιστα έχουν εντάξει το taboule στην διατροφή τους με διάφορες παραλλαγές, αφού αποτελεί ένα πολύ ελαφρή και δυναμωτικό πιάτο.

Baba ghanoush

Είναι ουσιαστικά μια μελιτζανοσαλάτα, ίσως λίγο πιο ιδιαίτερη απο αυτή που φτιάχνουμε εμείς, αφού περιλαμβάνει το κυρίαρχο υλικό στην αραβική κουζίνα, το ταχίνι, ενώ οι μελιτζάνες είναι καπνιστές. Το όνομά του το πήρε μάλλον απο έναν κακομαθημένο μπαμπά (αφού baba σημαίνει μπαμπάς, και ghanoush, κακομαθημένος), δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως γιατί. Πιθανό γιατί η μελιτζανοσαλάτα για καθημερινό πιάτο είναι λίγο μπελαλίδικη. Μέσα φυσικά περιέχει και σκόρδο, κόκκινο πιπέρι, μαιντανό και άλλα υλικά που την κάνουν ένα πεντανόστιμο μεζέ, ενώ συνοδεύεται με αραβικές πίτες σε κομμάτια για να τις βουτήξεις μέσα.

Μaqloobah

To όνομά του σημαίνει στα ελληνικά “αναποδογυρισμένο” και αυτό γιατί αφού μαγειρευτεί, αναποδογυρίζεται απο την κατσαρόλα στο πιάτο. Πρόκειται για πολύ γνωστό πιάτο ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη, τη Συρία και το Λίβανο. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε κάπως με το δικό μας γιουβέτσι, παρόλα αυτά αποτελείται απο κοτόπουλο, ρύζι και κουνουπίδι. Βασικό ρόλο, όπως και σε όλα τα πιάτα των περιοχών αυτών, παίζουν τα μπαχαρικά που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και είναι αυτά που δίνουν την ιδιαίτερή τους γεύση.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.