Σπάνια είδη χλωρίδας στην Ελλάδα
Όποιος ζει στην Ελλάδα σίγουρα έχει το προνόμιο να μπορεί να βρίσκεται σε μία κατάσταση ευφορίας συνεχώς. Το ευνοϊκό μεσογειακό κλίμα μας (ξηρό και υγρό) επιτρέπει την ανάπτυξη και την επιβίωση της χλωρίδας.
Οι καθαρές θάλασσες, η υψομετρική διαβάθμιση, αλλά και η ποικιλομορφία του εδάφους μας έχει ευνοήσει έτσι ώστε να απολαμβάνουμε πανέμορφα φυσικά τοπία και ποικιλία οικοσυστημάτων. Στη χώρα μας μόλις λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι αρκετά έτσι ώστε να συναντάμε 40 διαφορετικά φυτά περίπου. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες περιοχές με μεσογειακό κλίμα, αλλά παρόλα αυτά ο αριθμός των φυτών αναλογικά με τα όσα είπαμε παραπάνω κυμαίνεται στα 12 διαφορετικά.
Μπορούμε με την μικρή αυτή μαθηματική αναλογία να καταλάβουμε πόσο πλούσια είναι η χλωρίδα στην Ελλάδα. Σχετικά μάλιστα και με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Βοτανικός Παράδεισος σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Αυτό το υποστηρίζει γιατί στην χώρα μας φυτρώνουν 6.200 είδη και υποείδη περίπου. Μπορούμε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε και την σημαντικότητά τους. Είναι τόσο σημαντική η διατήρηση των οικοσυστημάτων που η Ευρωπαϊκή κοινότητα παραχωρεί αριθμό χρημάτων για την προστασία σπάνιων ή και υπό εξαφάνιση φυτών.
Δυστυχώς, ακόμη και στη χώρα μας κάποια φυτά έχουν πλέον εξαφανιστεί.
Αυτά είναι τα ακόλουθα:
- Ο αστράγαλος της Ιδης, φύτρωνε σε Βουνά της Κρήτης
- Η Κενταύρια του Τούντα, είχε βρεθεί στα Λιόσια και τον Μαραθώνα
- Η Κενταύρια του Σίμπθορπ, φύτρωνε στην περιοχή της Αττικής
- Το Γεοκάρυο του Μπορνμύλλερ, φύτρωνε στη Θάσο
- Η Σατουρέγια της Ακρόπολης , είχε βρεθεί στην Ακρόπολη της Αθήνας
Παρόλα αυτά υπάρχουν και αρκετά είδη σπάνια που διασώζονται στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα η ορχιδέα Cephalanthera cucullata (Σεφαλανθέρα Κουκουλάτα) φυτρώνει μόνο στην χώρα μας από όλο τον κόσμο. Η σπάνια αυτή ορχιδέα ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1845 περίπου, στην Κρήτη σε υψόμετρο 700-1500 μέτρα. Στο χωριό Κουστογέρακο μάλιστα προφυλάσσεται με περίφραξη. Προφυλάσσεται συγκεκριμένα έπειτα από φροντίδα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η σημαντικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι προάγει και τον οικοτουρισμό.
Επίσης η Epipogium aphyllum (Ορχιδέα Φάντασμα) είναι αρκετά σπάνια και παρατηρείται μείωση της εξάπλωσής της. Συγκεκριμένα φυτρώνει σε δάση φυλοβόλων δέντρων στην Ιαπωνία, Γαλλία, Ρωσία και στη χώρα μας.
Κάποια άλλα σπάνια, αλλά και απειλούμενα είδη είναι τα ακόλουθα
- Η Λευκή παιώνια (paeonia mascula)
- Ο Κόκκινος Κρίνος (lilium chalcedonicum), είναι ένα όμορφο κόκκινο άνθος το οποίο βρίσκεται σε πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι της Πάρνηθας.
- Έβενος του sibthorp (ebenus sibthorpii), συγκεκριμένα στην περιοχή των Θρακομακεδόνων
- Οικότοπος με phoenix theophrasti, στην περιοχή της Κρήτης πρόκειται για φοίνικες και είναι της τάξης των σπάνιων ενδημικών ειδών.
Άλλα φυτά σπάνια στον ελλαδικό χώρο μπορούμε να βρούμε πολλά και μάλιστα τα περισσότερα υπάρχουν στα βουνά και είναι τρωτά. Πολλά φυτά στον Ελλαδικό χώρο προέρχονται από Ασία και Αφρική και εμφανίζεται μία εξάπλωση και από φυτά της Βόρειας Ευρώπης.
Έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό ο μεγάλος πληθυσμός των φυτών στην Ελλάδα. Τα είδη για τα οποία δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες αριθμούνται σε εκατοντάδες, για το λόγο αυτό και για την εξάπλωσή τους από Βαλκανικές περιοχές μπορούμε να υποστηρίξουμε το εξής. Περίπου το 1 στα 2 φυτά στην Ελλάδα έχει καταλήξει να θεωρείται σπάνιο.