Τα πολύτιμα οφέλη της αγκινάρας στην υγεία
Η αγκινάρα είναι ένα ανοιξιάτικο λαχανικό, αρκετά αγαπητό στην ελληνική κουζίνα, που μπορεί να μαγειρευτεί με ένα σωρό τρόπους χαρίζοντας τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα της. Πέρα όμως από πολύ εύγευστη, η αγκινάρα είναι και ένα ωφέλιμο «φάρμακο» για τον οργανισμό μας, μιας και διαθέτει πληθώρα χαρακτηριστικών και θρεπτικών συστατικών που φροντίζουν, ανανεώνουν και ενδυναμώνουν την υγεία μας. Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να λάβουμε όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία της αγκινάρας είναι πάρα πολλοί, μιας και μπορούμε να την μαγειρέψουμε στον ατμό, στην κατσαρόλα, στο φούρνο, με τα φύλλα της ή χωρίς αυτά. Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους που κάνουν αυτό το λαχανικό τόσο ωφέλιμο και ιδιαίτερο.
Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Μελέτη που διεξήχθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα. Μερικά από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στις αγκινάρες είναι η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη, η λουτεολίνη κ.ά..
Αντικαρκινική δράση
Σύμφωνα με βιοχημικές μελέτες, το εκχύλισμα φύλλων της αγκινάρας προτρέπει την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) των καρκινικών κυττάρων και μειώνει τον πολλαπλασιασμό τους σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική έρευνα έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που υπάρχουν στις αγκινάρες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Αυξημένη ροή χολής
Ο πολτός από φύλλα αγκινάρας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται πολυφαινόλη κυναρίνη, που αυξάνει τη ροή της χολής.
Ωφέλιμες για το συκώτι
Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση.
Καλύτερη πέψη
Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα καθώς δρουν ως φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων.
Προστασία των οστών
Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, ή με άλλους μηχανισμούς. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Ευεργετικές στο χανγκόβερ
Χάρη στις θετικές επιπτώσεις τους στο ήπαρ, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αγκινάρες θεραπεύουν τον πονοκέφαλο μετά το ποτό, ιδιαίτερα τα φύλλα τους.
Μείωση της χοληστερόλης
Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά στα φύλλα αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό,τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι η κατανάλωση της αγκινάρας μόνο πολύτιμα οφέλη μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό μας. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τις εντάξουμε στη διατροφή μας μιας και δρουν ως ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία μας.