Ερυθριτόλη: μια υγιεινή εναλλακτική λύση της ζάχαρης

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η ζάχαρη είναι ένα είδος τροφής, ελκυστικό μεν, που εγκυμονεί κινδύνους για χρόνια προβλήματα υγείας δε. Οι άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που κρύβει, στρέφονται προς φυσικές εναλλακτικές λύσεις που αντικαθιστούν την ζάχαρη. Σε μία από αυτές τις λύσεις κατατάσσεται και η ερυθριτόλη.

Τι είναι η Ερυθριτόλη;

Η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται φυσικά σε μικρές ποσότητες σε μερικά φρούτα και σε ζυμωμένα τρόφιμα. Αυτό περιλαμβάνει κρασί, σακέ, μπύρα, καρπούζια, αχλάδια, σταφύλια και σάλτσα σόγιας. Οι χημικές της ιδιότητες είναι παρόμοιες με τη ζάχαρη, αλλά έχει πολλές αλκοολικές ομάδες, γι ‘αυτό ονομάζεται πολυόλη.

Η ερυθριτόλη που χρησιμοποιείται σήμερα παράγεται με τη ζύμωση καλαμποκιού ή σιταριού χρησιμοποιώντας τους μύκητες Moniliella pollinis ή Trichosporonoides megachliensis.

Ενώ η πραγματική ζάχαρη έχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και ξυλιτόλη 2,4 θερμίδες ανά γραμμάριο (60% των θερμίδων της ζάχαρης), η ερυθριτόλη είναι πολύ χαμηλότερη σε θερμίδες σε 0,24 θερμίδες ανά γραμμάριο (6% της ζάχαρης). Αυτό σημαίνει ότι έχει περίπου 60 – 80% γλυκύτητα γλυκόζης για τον ίδιο όγκο.

Επειδή η ερυθριτόλη δεν είναι πολύ γλυκιά από μόνη της, συχνά αναμιγνύεται με κάποιο άλλο γλυκαντικό.

Ασφαλής ή επικίνδυνη;

Οι μελέτες τοξικότητας δεν ανέφεραν δυσμενείς επιδράσεις σε ποντίκια, υγιή άτομα ή διαβητικούς εκτός από πολύ μεγάλες δόσεις με άδειο στομάχι. Στην πραγματικότητα, ένα υψηλό ποσοστό απορροφάται ταχέως στο ανώτερο έντερο και διέρχεται από το σύστημά μας αμετάβλητο, με το 90% περίπου να εκκρίνεται ανέπαφα στα ούρα.

Οφέλη για την υγεία της ερυθριτόλης:

  • Η ερυθριτόλη μπορεί να βοηθήσει με τον διαβήτη και την απώλεια βάρους

Σε αντίθεση με τη ζάχαρη και πολλά τεχνητά γλυκαντικά, η ερυθριτόλη δεν προκαλεί ανταπόκριση στην ινσουλίνη, ούτε μεταβάλλει το μεταβολισμό της γλυκόζης στο σώμα. Αυτό ισχύει τόσο για τους υγιείς, όσο και για τους παχύσαρκους ανθρώπους. Σε διαβητικούς, η αντικατάσταση του σακχάρου με ερυθριτόλη φαίνεται να βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  • Η ερυθριτόλη είναι καλή για την οδοντική υγεία

Η ερυθριτόλη μπορεί να καταστείλει την κακή ανάπτυξη βακτηριδίων, να μειώσει τα οξέα στο στόμα που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα. Επομένως, τα γλυκά χωρίς ζάχαρη με ερυθριτόλη θεωρούνται ασφαλή για τα δόντια και ορισμένοι οδοντίατροι το χρησιμοποιούν ακόμη και ως απολυμαντικό.

  • Είναι Αντιοξειδωτικό

Μια μελέτη βασισμένη σε κύτταρα έδειξε ότι η ερυθριτόλη μπορεί να σβήσει ένα αντιδραστικό είδος οξυγόνου (ένα χημικά αντιδραστικό χημικό είδος που μπορεί να προκαλέσει βλάβη κυττάρων). Επιπλέον, η μελέτη ήταν σε θέση να αποδείξει ότι προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία διαβητικών αρουραίων από οξειδωτικές χημικές ουσίες και σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η ερυθριτόλη φαίνεται να βοηθάει στον διαβήτη.

Να θυμάστε ότι: παρενέργειες δυστυχώς υπάρχουν, καθώς οι υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με το πεπτικό σύστημα.

Επίσης: Εάν ένα άτομο δεν έχει πεπτικά προβλήματα όπως το IBS, το SIBO ή άλλες κακές αντιδράσεις, η χρήση ερυθριτόλης ως θεραπεία μπορεί να είναι εντάξει. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι πιστοποιημένη χωρίς οργανικά και χωρίς γλουτένη.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr