Τεχνοτροπίες στο βάψιμο του σπιτιού
Φέρτε την ενέργεια και την αισιοδοξία, δημιουργήστε μια ήρεμη, χαλαρή ατμόσφαιρα και ανανεώστε ακόμη και τα παλαιά σας έπιπλα, χρησιμοποιώντας χρώματα, τελειώματα και εμφάσεις. Εκτός από το κλασσικό βάψιμο, υπάρχουν και ιδιαίτερες τεχνοτροπίες που μπορούμε να επιλέξουμε. Οι τεχνοτροπίες στον ελαιοχρωματισμό είναι οι ειδικές τεχνικές βαψίματος για τη διακόσμηση τοίχων που ξεφεύγουν από τα κλασσικά σχέδια. Με τη σωστή τεχνική, χαρίζουν πανέμορφα αποτελέσματα.
Στο παρόν άρθρο θα μοιραστούμε συμβουλές και κόλπα για το πώς να διακοσμήσετε τους τοίχους σας με χρώμα για να δώσετε μία νέα πνοή σε ένα θαμπό, κουρασμένο σπίτι.
1. Τεχνοτροπίες με ειδικά ρολό. Δουλεύοντας με ρολό τεχνοτροπίας αρχικά, βάφετε τον τοίχο με ένα απλό ρολό, σε όποιο χρώμα έχετε επιλέξει.
Αφού ο τοίχος στεγνώσει εντελώς, περνάτε μια δεύτερη απόχρωση μπογιάς με το ειδικό ρολό και με κινήσεις κάθετες, οριζόντιες ή διαγώνιες, ανάλογα τι απαιτεί το σχέδιο του ρολού που έχετε επιλέξει.
2. Η τεχνοτροπία βούρτσας είναι ίσως η πιο απλή. Αφού στεγνώσει το πρώτο χέρι βαψίματος, περνιέται το δεύτερο συνήθως διαφορετικής απόχρωσης, αναμειγμένο με glaze βερνίκι. Πριν στεγνώσει βουρτσίζεται με βούρτσα.
3. Η τεχνοτροπία με σφουγγάρι είναι από τις πιο δημοφιλείς. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή της βούρτσας μόνο που εδώ χρησιμοποιείται σφουγγάρι.
4. Με πλαστική σακούλα. Πριν στεγνώσει το δεύτερο χέρι βαψίματος (πάλι διαφορετικής απόχρωσης από το πρώτο), γίνονται περάσματα στις επιφάνειες με πλαστική σακούλα τοποθετημένη στο ρολό.
5. Ίσως η πιο εντυπωσιακή τεχνοτροπία είναι του ψεύτικου μπετού. Η εφαρμογή της γίνεται με διάφορους τρόπους όπως στοκάρισμα, επιχρίσματα, με χρώμα και glaze κ.α. Ο στόχος είναι να πετύχουμε ένα επιμελώς ατημέλητο αποτέλεσμα σε πολλές αποχρώσεις μπετό.
6. Τεχνοτροπία με τσαλακωμένο χαρτί. Περνάτε πάνω σε όσο μέρος του τοίχου μπορεί να καλύψει το χαρτί την μπογιά με ρολό και αμέσως κολλάτε πάνω του το χαρτί ελαφρά τσαλακωμένο. Με τα χέρια σας ή ένα στεγνό πινέλο “τσαλακώνετε” παραπάνω το χαρτί δημιουργώντας πτυχές και “ανάγλυφα” σημεία, περνάτε ξανά με ρολό αλλά με μικρή ποσότητα μπογιάς (καλά στραγγισμένο) πάνω από το χαρτί και αφήνετε τον τοίχο να στεγνώσει, χωρίς φυσικά να αφαιρέσετε το χαρτί από την επιφάνεια του τοίχου.
7. Stucco Veneziano. Πρόκειται ίσως για την δυσκολότερη τεχνοτροπία, εφαρμόζεται με σπάτουλα με την οποία απλώνεται σε εντελώς λείο-σπατουλαρισμένο τοίχο ένα μείγμα στόκου-μπογιάς και ειδικών επιχρισμάτων και ακολουθεί ένα είδος κεριού που δίνει στο τελικό αποτέλεσμα γυαλιστερή όψη και υφή αληθινού μαρμάρου.
8. Τεχνοτροπίες με στάμπες. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να προσθέσετε στους τοίχους σχέδια, ειδικά σε χώρους όπως παιδικά δωμάτια, κουζίνες κλπ.
Οι στάμπες-σφραγίδες είναι επίσης από τους απλούστερους και πρακτικούς τρόπους για εποχιακές διακοσμήσεις, για να δημιουργήσετε χριστουγεννιάτικα μοτίβα σε κάποια σημεία των τοίχων, γιορτινές μπορντούρες κλπ. Σε σχέδια επαναλαμβανόμενα πάνω σε μεγάλες επιφάνειες, καλό είναι να κάνετε αρχικά έναν στοιχειώδη υπολογισμό και να μαρκάρετε με μολύβι σε ποια σημεία θα πρέπει να αποτυπωθούν τα σχέδια ώστε το συνολικό τελικό σχέδιο να έχει μια συμμετρία.
Γενικός κανόνας καλαισθησίας: όποια τεχνοτροπία κι αν επιλέξετε ότι αν την εφαρμόσετε στο σύνολο των τοίχων ενός δωματίου δεν θα καταφέρετε να αναδείξετε ούτε τον χώρο ούτε τον κόπο σας. Σε έναν ή δύο το πολύ διπλανούς τοίχους, σε τοίχους μικρών διαστάσεων ή και μόνο σε επιλεγμένα σημεία, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο όμορφο ειδικά αν ο χώρος γενικά είναι μικρός.
Ότι και να επιλέξετε να θυμάστε, πως η ομορφιά του φρεσκοβαμμένου χώρου δημιουργεί πάντα τις σωστές συνθήκες για να απολαύσουμε τι μικρές στιγμές της ζωής με μεγαλύτερη ποιότητα.