Βόλτα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συστεγασμένο με το Ωδείο Αθηνών, υπόσχεται στο κοινό που θα το επισκεφτεί στιγμές χαλάρωσης, σκέψης και θαυμασμού πραγματικής τέχνης. Αυτή την περίοδο παρουσιάζονται τέσσερις εκθέσεις δημιουργών: Η «Ζωγραφική» του Απόστολου Γεωργίου, η «Φωτοτυπίες απευθείας από την ύλη» της Ρένας Παπασπύρου, το “Wondering” της Μάαρια Βιρκκάλα και «Σχολή Μουσικής Ιδρύματος Άντζελο» του Άγγελου Πλέσσα.
Έκθεση ζωγραφικής του Απόστολου Γεωργίου
Παρατηρώντας τα έργα του ζωγράφου, κατά μήκος της έκθεσης, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι η ζωγραφική του είναι ανθρωποκεντρική και έντονα αφηγηματική. Μας ταξιδεύει μέσα σε προβληματισμούς που σίγουρα έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή της ζωής μας. Πρόκειται για μια έκθεση με στόχο τον άνθρωπο που προσπαθεί να παρουσιάσει το ποιοι είμαστε στα αλήθεια.
Στην έκθεση συγκεντρώνονται σαράντα έξι ζωγραφικά έργα, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, όπως και μια πρόσφατη σειρά έγχρωμων σχεδίων μεικτής τεχνικής σε χαρτί. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παρουσίαση της δουλειάς του καλλιτέχνη.
Κύρια πηγή άντλησης θέματος είναι η καθημερινότητα. Οι διαπροσωπικές σχέσεις και τα αδιέξοδα της ζωής αποδίδονται με χιούμορ, σαρκασμό, τρυφερότητα και προβληματισμό. Ο καλλιτέχνης επικεντρώνεται σε καταστάσεις όπως το χάος, το μπέρδεμα και η σύγχυση με έναν παράλογο και σουρεαλιστικό τρόπο. Η ζωγραφική του έχει έναν εικονογραφικό χαρακτήρα, με αναφορές σε γελοιογραφίες, κινηματογραφικές αφίσες και εικονογραφημένα. Στο χώρο υπάρχει μια γεωμετρική και κλασική οργάνωση ενώ τα πρόσωπα είναι σχεδόν ασχεδίαστα, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την έλλειψη προσωπικής ταυτότητας των χαρακτήρων.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν αρκετά έργα, όπως για παράδειγμα, ο άντρας με τη σφαίρα που μοιάζει να κοιτάζει το χάος και το άγνωστο της ζωής, αλλά και ο άντρας που κλείνει τα αυτιά του δίπλα στη γυμνή γυναίκα.
Τα έργα του Απόστολου Γεωργίου θα εκτίθενται μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Φωτοτυπίες απευθείας από την ύλη της Ρένας Παπασπύρου
Σε άλλη αίθουσα του μουσείου έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά το έργο της Ρένας Παπασπύρου, «Φωτοτυπίες απευθείας απ’ την ύλη», 1980-81 μαζί με τρία «Μικρά δειγματολόγια από το τοπίο της πόλης», 1979. Οι δύο αυτές ενότητες αποτελούν συλλογές από υλικά που περισυνέλεξε η καλλιτέχνης, στις περιπλανήσεις της μέσα στην πόλη.
Πρόκειται για υλικά που βλέπει ο καθημερινός άνθρωπος. Η επιλογή έγινε με βάση τα σημάδια που έχει αφήσει πάνω στην όψη τους, ο χρόνος, οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και η ανθρώπινη παρέμβαση. Κάποια από τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στις φωτοτυπίες απευθείας από την ύλη.
Η Ρένα Παπασπύρου φωτοτυπεί υλικά που προέρχονται από το τοπίο της πόλης, αλλά συμπεριλαμβάνει σε αυτά το σώμα της. Η σπουδαιότητα της έκθεσης έγκειται στο ότι καταφέρνει και καθιστά ορατές τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες των επιφανειών, αποκαλύπτοντας μία άλλη φύση, κάτι που μπορεί να μην είναι ορατό αλλά είναι σίγουρα πραγματικό.
Τα έργα της Ρένας Παπασπύρου θα εκτίθενται στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου.
«Σχολή Μουσικής Ιδρύματος Άντζελο» του Άγγελου Πλέσσα
Ο Άγγελος Πλέσσας επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικοποίησης και συνεργασίας που ξεκινούν από το διαδίκτυο και καταλήγουν στον πραγματικό χώρο. Το επιτυγχάνει με μια σειρά δράσεων που διοργανώνονται από τον (σχεδόν) φανταστικό οργανισμό «Ίδρυμα Άντζελο». Κεντρικό ρόλο στη Σχολή Μουσικής Ιδρύματος Άντζελο θα έχουν τρεις διαδραστικές ιστοσελίδες και ένα πρόγραμμα μουσικών εργαστηρίων που θα προσφέρει ένα πλήθος από αφορμές για δημιουργική συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων.
Πρόκειται για μια υβριδική εγκατάσταση που συνδυάζει ιστοσελίδες, τυπωμένο και βιντεοσκοπημένο υλικό και αντικείμενα που ο Άγγελος Πλέσσας έχει βρει ή δημιουργήσει μέσα από το διαδίκτυο. Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις EgoAllegro.com, AnimaCapella.com και TempoCrescendo.com, αλλά και στις οθόνες των υπολογιστών της εγκατάστασης, οι θεατές αντικρίζουν τρεις σελίδες flashπου μοιάζουν με πρόσωπα, μηχανολογικά σχέδια ή και εκκεντρικά “emoticons”. Οι εικόνες αυτές απαρτίζονται από σχηματοποιημένα μουσικά και πνευματικά σύμβολα όπως νότες, πεντάγραμμα κ.α.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με θέμα «Ανάγνωση Ρομποτικής Ποίησης», στις 23 Ιουνίου και «Ηχητική γονιμότητα», στις 7 Ιουλίου, στις 19.30.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Μάαρια Βιρκκάλα- Wondering
Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά το νέο έργο της Μάαρια Βιρκκάλα με τίτλο Wondering. Πρόκειται για μία περιστρεφόμενη κατασκευή μεγάλων διαστάσεων στον χώρο του Project Roomβρίσκονται κρεμασμένες λευκές θήκες ενδυμάτων, πάνω στις οποίες εγγράφονται λέξεις και προβάλλονται αποσπάσματα από τα «Μεταφυσικά», τα «Ηθικά Νικομάχεια», το «Περί Ψυχής» και την «Ποιητική» του Αριστοτέλη.
Ουσιαστικά η ιδέα του έργου γεννήθηκε από τη γειτνίαση του μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο των ερειπίων του Λυκείου του Αριστοτέλη, μιας από τις μεγαλύτερες φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου.