Τα οφέλη της yoga στην υγεία του παιδιού
Αναμφισβήτητα η yoga είναι μία σπουδαία άσκηση με αναρίθμητα οφέλη για την σωματική και ψυχική υγεία του άτομου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει χιλιάδες οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο χαρίζοντας χαρά, ευεξία και γερό κορμί. Ίσως πολλοί από εσάς να έχετε δοκιμάσει τη yoga και να έχετε ήδη διαμορφώσει την προσωπική σας εντύπωση γι’ αυτήν. Τι θα λέγατε όμως, αν αντί για εσάς μέσα σε ένα τμήμα ενηλίκων, βλέπατε τα παιδιά σας να ασκούνται ομαδικά με τη βοήθεια του δασκάλου της yoga και να εξερευνούν τα μυστικά του εσωτερικού τους κόσμου; Αλήθεια, απευθύνεται αυτού του είδους η δραστηριότητα σε παιδιά και πώς επιδρά στο σώμα και την ψυχή τους;
Γιατί ένα παιδί χρειάζεται τη yoga;
Μεγαλώνοντας ένα παιδί έχει ανάγκη από κοινωνικοποίηση, αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά της ηλικίας του, σωματική εκτόνωση μέσω της άσκησης αλλά και ψυχική ευημερία η οποία διασφαλίζεται μέσω της οικογενειακής ασφάλειας αλλά και της παιδείας που αυτό λαμβάνει από το σπίτι και το σχολείο του. Στις μέρες μας, είναι κοινό φαινόμενο να συναντάμε παιδιά γεμάτα άγχος, νευρικότητα, ανία, έλλειψη συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα και πολλές άλλες ψυχικές και σωματικές διαταραχές, που δυστυχώς γιγαντώνονται αντί να καταστέλλονται. Πολλά παιδιά ακόμα, είναι αρκετά ντροπαλά εμφανίζοντας μειωμένη αυτοπεποίθηση ή κλείσιμο στον εαυτό τους.
Η yoga σαν τρόπος άσκησης και σαν φιλοσοφία, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ένα παιδί να ηρεμήσει, να συγκεντρωθεί και να αποκτήσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Μέσω του ομαδικού παιχνιδιού, αυτό παύει να αισθάνεται τρωτό, αποκτά επιμονή, αυτοπειθαρχία και εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει από μικρή ηλικία να διαχειρίζεται τις αρνητικές καταστάσεις, να ελέγχει τη νευρικότητά του και να προσπαθεί να αντιμετωπίζει όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται με ήρεμο και αποδοτικό τρόπο.
Γιατί yoga και όχι κάποιο άλλο σπορ;
Η yoga είναι μία μορφή άσκησης που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, χαρίζοντας ευλυγισία, ισορροπία, σωστή στάση σώματος και μυϊκή ευρωστία. Επιπλέον, κάνει θαύματα στον ψυχισμό του ατόμου βοηθώντας στην κοινωνικοποίησή του, στη μείωση του άγχους, στην τόνωση της αυτοεκτίμησής του αλλά και στη διαμόρφωση της κριτικής του σκέψης. Φυσικά, όλα αυτά τα οφέλη είναι πολύτιμα τόσο για ένα παιδί όσο και για έναν ενήλικα. Όμως ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που την διαφοροποιεί από τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες; Η απουσία του ανταγωνισμού. Μέσα σε ένα τμήμα yoga όλα τα μέλη της ομάδας είναι ισότιμα μεταξύ τους αλλά και με τον δάσκαλο, δεν υπάρχει νικητής και χαμένος και δεν προωθείται ο ανταγωνισμός. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν, το παιδί αισθάνεται ελευθερία και όχι πίεση, ενώ αντιμετωπίζει τον συναθλητή του συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά. Τέλος, η yoga μπορεί να βοηθήσει τον μικρό μαθητή να ανταπεξέλθει καλύτερα και σε άλλα αθλήματα, όπως για παράδειγμα το μπαλέτο, που χρειάζεται πειθαρχία και ευλυγισία.
Πώς διεξάγεται ένα παιδικό μάθημα yoga;
Μία τάξη παιδικής yoga είναι βασικά διασκεδαστική. Tα παιδιά παριστάνουν το σκύλο, τη γάτα, το λιοντάρι, το περιστέρι και ένα σωρό άλλα ζώα και πτηνά. Μουγκρίζουν σαν την αγελάδα, νιαουρίζουν σαν τη γάτα, πετούν σαν τα πουλιά. Γελούν και ιδρώνουν χωρίς να πιέζονται. Επίσης, οι ασκήσεις συνοδεύονται από παραμύθια ή τραγούδια που αυξάνουν το ενδιαφέρον των παιδιών γι’ αυτό που κάνουν. Μαζί με τις στάσεις της γιόγκα, οι μικροί μαθητές κάνουν και απλές αναπνευστικές ασκήσεις. Oι εκπνοές και οι εισπνοές μπορεί να συνοδεύονται από ήχους που ηρεμούν και χαλαρώνουν τα παιδιά. Oι αναπνευστικές ασκήσεις αυξάνουν το εύρος της αναπνοής και τονώνουν τις κυψελίδες των πνευμόνων. Στις ασκήσεις συγκέντρωσης τα παιδιά συγκεντρώνονται σε πράγματα, παιχνίδια, μέλη του σώματος ή καταστάσεις που ορίζει ο δάσκαλος και μέσα από την ολιγόλεπτη σιωπή εκπαιδεύονται σιγά-σιγά να συγκεντρώνονται, να σιωπούν και να ακούν.
Πότε ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει yoga;
Σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους, η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί yoga είναι τα 6 του χρόνια. Oι ασκήσεις πρέπει να είναι ήπιες, ώστε να μην εμποδίσουν την ανάπτυξη του παιδιού, αφού η yoga επηρεάζει τους αδένες, κάτι που δεν κάνουν τα άλλα είδη άσκησης. Oι ήπιες ασκήσεις πρέπει να γίνονται μέχρι τα 13-14 χρόνια της εφηβείας και μετά άφοβα μπορεί να ακολουθηθεί πιο έντονο πρόγραμμα. O δάσκαλος πρέπει να γνωρίζει όχι μόνο γιόγκα, αλλά και την παιδική ψυχολογία και να αγαπάει πολύ τα παιδιά, γιατί μόνο τότε μπορεί να έχει αποτέλεσμα.