Γιατί αξίζει να τρώτε κουνουπίδι
Πολλές ασθένειες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής μας γι’ αυτό ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβάνοντας την καθημερινή άσκηση στη ζωή τους, αλλά και υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνει στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεται.
Το κουνουπίδι συμπεριλαμβάνεται στα λαχανικά που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, όπως της ινδόλης- 3- καρβινόλης ή I3C, που είναι ένα αντιφλεγμονώδες καθώς καταπολεμά τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις και βοηθά πολύ την πέψη.
Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία συντελούν στην καταπολέμηση ενός ευρύτερου φάσματος ασθενειών.
Οφέλη για την υγεία
- Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατανάλωση κουνουπιδιού μπορεί να βοηθήσει την προστασία των τοιχωμάτων του στομάχου, ενώ η σουλφοραφάνη αναστέλλει την ανάπτυξη του Ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού στο στομάχι και το εμποδίζει να επικολληθεί στα τοιχώματα αυτού του οργάνου.
- Μια άλλη ευεργετική χημική ένωση που βρέθηκε στο κουνουπίδι είναι η χολίνη, μια βιταμίνη B που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
- Επιπλέον, άλλες χημικές ενώσεις που βρέθηκαν στο κουνουπίδι, όπως ινδόλες και ισοθειοκυανήτες, έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα ως προς την αναστολή της εξέλιξης καρκίνου που σχετίζεται με το στομάχι, την ουροδόχο κύστη, το μαστό, το παχύ έντερο, το ήπαρ και τους πνεύμονες. Η σουλφοραφάνη που εμπεριέχεται στο κουνουπίδι έχει σημειώσει αντικαρκινική δράση σκοτώνοντας τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο και μπλοκάροντας την ανάπτυξη των όγκων.
- Ακόμη, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του, το κουνουπίδι μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών νοσημάτων.
- Τα οφέλη από την κατανάλωση κουνουπιδιού, όμως, δε σταματάνε εδώ. Ένα άλλο σημαντικό όφελος από την κατανάλωση κουνουπιδιού είναι ότι προλαμβάνεται η γήρανση του δέρματος και συμβάλλει στη θεραπεία της διαταραχής των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της δυσκοιλιότητας.
Αν ακόμη δε το έχετε σε ιδιαίτερη εκτίμηση, είναι μάλλον καιρός να το ξανασκεφτείτε και να το προσθέσετε στην ισορροπημένη διατροφή σας, καθώς είναι ένα λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό, είτε μαγειρευτό, είτε στον ατμό είτε ακόμη και στο φούρνο.
- Το μαγείρεμά του στον ατμό θα διατηρήσει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες καλύτερα από ό,τι αν το βράσετε.
- Για να διατηρηθεί η λευκότητά του προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας γάλα ή χυμό λεμονιού στο νερό και αποφύγετε την κατσαρόλα αλουμινίου ή σιδήρου, διότι οι χημικές ενώσεις στο κουνουπίδι θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην παρουσία του αλουμινίου με αποτέλεσμα να κιτρινίσει.
- Τέλος, για επιπλέον γεύση, δοκιμάστε τη χρήση κουρκουμά μαζί με το κουνουπίδι και απογειώστε τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους!
ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά για 2 άτομα:
500 γραμμάρια κουνουπίδι
5 κουταλιές της σούπας ζωμός λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες στο γουδί ή ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
- Ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών και όταν αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το κουνουπίδι μαζί με τον κουρκουμά, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Βράζουμε για όχι περισσότερο από 3 λεπτά.
- Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε τα να βράσουν για άλλα 2 λεπτά.
- Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μπολ.
Για επιπλέον έμπνευση σας προτείνουμε 3 πρωτότυπες συνταγές
Βίδες με λευκή σάλτσα από κουνουπίδι
Μαροκινό κοτόπουλο με κουνουπίδι και κάσιους
Καλή σας απόλαυση!