Το πρώτο Diabetic Alert Dog στην Ελλάδα είναι γεγονός!
Η Sugar όνομα και πράγμα σε ειδοποιεί για τον διαβήτη. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ο διαβήτης αποτελεί σήμερα μείζον πρόβλημα υγείας στο δυτικό κόσμο, ώστε να θεωρείται πανδημία.
Είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία (αύξηση του σακχάρου στο αίμα) και οφείλεται σε μειωμένη έκκριση και/ή δράση της ινσουλίνης.
Διακρίνεται σε:
- Ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία και χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, προκαλώντας ένδεια ινσουλίνης και
- Μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ο οποίος συναντάται σε ασθενείς άνω των 30 ετών, αλλά διαγιγνώσκεται επίσης σε παιδιά και εφήβους. Συνήθως συνοδεύεται από παχυσαρκία. Σ’ αυτή την περίπτωση η υπεργλυκαιμία οφείλεται τόσο σε διαταραχή της έκκρισης ινσουλίνης όσο και στην μειωμένη δραστικότητα της ινσουλίνης (αντίσταση στην ινσουλίνη).
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος που πιστεύεται ότι προκαλείται από μη γενετικούς, περιβαλλοντικούς δηλαδή παράγοντες (ιογενείς, διαιτητικούς) σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα ξεκινώντας από μία ανοσολογική διεργασία που καταλήγει στην προοδευτική απώλεια των β-κυττάρων.
Σύμφωνα με μελέτες η αυτοανοσία μπορεί να αρχίζει ακόμη και 7-10 χρόνια, μέχρι να παραμείνει περίπου στο10 % της μάζας των β-κυττάρων και να εκδηλωθεί κλινικά η νόσος. Γι’ αυτό τον λόγο και η νόσος είναι σπάνια πριν από την ηλικία των 3 μηνών και κορυφώνεται σε ότι αφορά την επίπτωσή της ανάμεσα στις ηλικίες των 5 και 15 χρόνων.
Μπορεί όμως να προβλεφθεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1;
Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να απαντήσουμε στο βασανιστικό αυτό ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς, με ακρίβεια που ξεπερνά το 90% σε ορισμένες περιπτώσεις σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν να νοσήσει το παιδί τους από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Αυτό γίνεται, εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, με την διενέργεια ειδικών εξετάσεων για γενετικούς, ανοσολογικούς και μεταβολικούς δείκτες, ακόμη και αν το παιδί δεν έχει στενό βαθμό συγγένειας με κάποιον ασθενή.
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 85-90% των ασθενών προέρχεται από οικογένειες χωρίς προηγούμενο ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Τα συνήθη κλινικά συμπτώματα είναι πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους παρά το φυσιολογικό ή ακόμα και αυξημένη όρεξη (πολυφαγία), μυϊκή αδυναμία και κόπωση.
Η θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 συνίσταται στην χορήγηση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη χορηγείται σχεδόν αποκλειστικά υποδόρια. Ο πιο αποτελεσματικός αλλά και πιο ακριβός τρόπος θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είναι η χρήση των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης παρέχοντας ινσουλίνη σε συνεχή έκκριση μιμούμενη την βασική έκκριση της ινσουλίνης από τα β-κύτταρα. Τέλος η εμφάνιση της εισπνεόμενης ινσουλίνης λόγω της ευκολίας χρήσης γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά ένας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, ο Βασίλης Μπορομπόκας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και ενημερωμένος μας συστήνει την Sugar, τον πιο γλυκό σκύλο που μπορεί να εκπαιδευτεί και να βοηθήσει κάποιον διαβητικό, ειδοποιώντας τον για την πτώση του σακχάρου. Μιλήσαμε μαζί του και μάθαμε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
1. Η Sugar έχει αυτό που λέμε “μύτη “; Εξήγησέ μας γι’αυτό.
Η καλύτερη αίσθηση που διαθέτει ο σκύλος είναι η όσφρηση. Έχει ένα “μαγικό μηχάνημα”, μια υπερευαίσθητη μύτη όπου μπορεί να συλλέξει εξαιρετικές πληροφορίες από το περιβάλλον. Μια από τις εκπληκτικές δυνατότητες είναι πως αν εκπαιδευτεί μπορεί να αναγνωρίζει τις διαφορές στην ανάσα, το σάλιο και τον ιδρώτα την ώρα που ο διαβητικός βρίσκεται σε κατάσταση υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας. Είναι μια ιδέα η οποία ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν λίγα χρόνια και σταδιακά ήρθε και στην Ευρώπη. Διάβαζα μια απίστευτη λεπτομέρεια σε ένα βιβλίο σχετικό με την όσφρηση των σκύλων και η συνάδελφος-συγγραφέας έγραφε χαρακτηριστικά… “Φανταστείτε μια παραλία η οποία έχει 450 μέτρα μήκος, επί 50 μέτρα πλάτος και βάθους 1,5 μέτρο. Ο σκύλος μπορεί να ανακαλύψει 2 κόκκους άμμου με διαφορετική μυρωδιά!!! Δεν είναι εκπληκτικό; “
2. Πρέπει ο σκύλος να εκπαιδευτεί μαζί με τον άνθρωπο που έχει διαβήτη ή γίνεται πριν η εκπαίδευση και μετά δίνεις το σκύλο;
Βασικά υπάρχουν δύο “σχολές”. Η μια να δίνεται ο σκύλος στο τέλος της εκπαίδευσης και η άλλη, να γίνεται παράλληλα η διαδικασία. Αυτή η μέθοδος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να γίνεται παράλληλα η εκπαίδευση με τον διαβητικό γιατί έχω την αίσθηση πως δημιουργείται δυνατότερος δεσμός. Επίσης είναι και ευκαιρία να δουν οι άνθρωποι “όλη την εικόνα” του να έχεις σκύλο. Δηλαδή και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της συμβίωσης.
3. Ο δικός μου σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί ή θα πρέπει να πάρω έναν σκύλο συγκεκριμένης ράτσας;
Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιας ράτσας ο σκύλος. Τώρα θα μου πεις γιατί εγώ πήρα Labrador; Πρώτον, είναι ένα σκυλί που μας άρεσε πολύ οικογενειακώς και δεύτερον μιλώντας με συνάδελφους από τις Η.Π.Α αλλά και την Ευρώπη μου το σύστησαν ως μια καλή επιλογή για αυτόν το λόγο. Όμως στην Γερμανία είδα αρκετά ημιαιμάκια να κάνουν αυτή τη “δουλειά”. Τα σημαντικά στοιχεία θεωρώ ότι αφορούν περισσότερο στον χαρακτήρα! Δηλαδή να έχουμε έναν σκύλο εκπαιδεύσιμο, ήρεμο, με διάθεση για ανθρώπινη επαφή, κοινωνικό και ισορροπημένο. Είναι στοιχεία που τα χρειαζόμαστε ώστε να δουλέψουμε απερίσπαστοι και για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουμε.
4. Υπάρχουν περιστατικά που η Sugar έχει φανεί χρήσιμη;
Ναι! Αρκετά, το τελευταίο έγινε την Κυριακή 27/11. Είμασταν στο σαλόνι με την Σοφία και η σύζυγός μου, μου είπε πως την ειδοποίησε. Επειδή είχε καιρό να πάθει υπογλυκαιμία την ρώτησα αν ήταν σίγουρα ειδοποίηση. Η Σοφία μετρήθηκε και είχε 92mg. Θεώρησα πως η Sugar έδωσε λάθος ειδοποίηση…Έκανα λάθος όμως!!! Μετά από 10 λεπτά το σάκχαρο της γυναίκας μου ήταν στο 64mg. Με απλά λόγια η Sugar αντιλήφθηκε την επερχόμενη υπογλυκαιμία 10 λεπτά νωρίτερα του μετρητή. Και αρκετές φορές έχει δώσει ξεκάθαρες ειδοποιήσεις στη Σοφία. Σιγά σιγά, με υπομονή και με πολύ σκληρή δουλειά βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται.
5. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή την εκπαίδευση; Υπάρχει κάποια σχολή στην Ελλάδα και μπορείς εσύ να γίνεις δάσκαλος για άλλους εκπαιδευτές;
Η αφορμή ήταν και είναι ο διαβήτης της συζύγου μου. Για αυτό ξεκίνησα να ψάχνομαι. Συγκεκριμένα ξεκίνησα το 2013 και σιγά-σιγά η μια γνωριμία έφερε την άλλη και έτσι βρέθηκα να συνομιλώ και να διδάσκομαι από τους κορυφαίους στον κόσμο. Μετά από επαφές με μερικούς Ευρωπαίους συναδέλφους ταξίδεψα για μετεκπαίδευση δυο φορές στο εξωτερικό και πήρα ουσιαστικά την μετεκπαίδευσή μου. Ήταν ίσως οι σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα μου. Χαρά, συγκίνηση, ικανοποίηση…Μου δημιουργήθηκαν πολλά συναισθήματα, γνώρισα εξαιρετικούς δασκάλους οι οποίοι με στήριξαν και με στηρίζουν, ενώ είδα πόσο χαρισματικό και βοηθητικό πλάσμα είναι ο σκύλος. Στην Ελλάδα σκέφτομαι να δημιουργήσω έναν φορέα με τις “ευλογίες” και την καθοδήγηση μιας Αμερικάνικης σχολής, ενώ στα πλάνα μου είναι να φέρω 2 φίλους πια, από την Γερμανία και την Ολλανδία για εκπαιδευτικά σεμινάρια. Αναφορικά με το αν θα μπορούσα να γίνω δάσκαλος για νέους συνάδελφους, νομίζω πως ναι. Δεν το αποκλείω ως ενδεχόμενο.
Ευχαριστούμε τον Βασίλη Μπορομπόκα, Θετικό Εκπαιδευτή Σκύλων για την πολύτιμη βοήθειά του.