Ο θυμός και η διαχείρισή του (μέρος Β)

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, υγιές συναίσθημα, αλλά όταν γίνεται χρόνιο, όταν η εκρηκτική οργή βγαίνει εκτός ελέγχου, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις σας, την υγεία σας, και τη νοητική σας κατάσταση.

Στο 1ο μέρος του άρθρου είδαμε μερικούς μύθους για το θυμό και τη διαχείρισή του. Παρακάτω θα ασχοληθούμε με συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείρισή του.

Συμβουλές διαχείρισης θυμού

1) Ο θυμός συχνά καλύπτει άλλα συναισθήματα

Προκειμένου να εκφράσετε το θυμό σας με τον κατάλληλο τρόπο, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με αυτό που πραγματικά αισθάνεστε. Μήπως ο θυμός σας καλύπτει άλλα συναισθήματα, όπως αμηχανία, ανασφάλεια, ντροπή ή φόβο;

Σημάδια που δείχνουν ότι ισχύει κάτι τέτοιο:

  • Δυσκολεύεστε ιδιαίτερα να συμβιβαστείτε. Σας είναι δύσκολο να καταλάβετε τις απόψεις των άλλων και ακόμα δυσκολότερο να τους παραχωρήστε δίκιο; Ίσως το βλέπετε σαν αποτυχία και σας κάνει να νιώθετε ευάλωτοι.
  • Δυσκολεύεστε να εκφράσετε άλλα συναισθήματα πέρα από το θυμό. Υπερηφανεύεστε ότι είστε σκληροί και έχετε τον έλεγχο των πραγμάτων; Αισθάνεστε ότι συναισθήματα όπως ο φόβος, η ενοχή ή η ντροπή δεν ισχύουν για εσάς; Όλοι βιώνουν αυτά τα συναισθήματα, οπότε μπορεί να χρησιμοποιείτε το θυμό ως κάλυψη.
  • Βλέπετε τις διαφορετικές απόψεις ως προσωπική πρόκληση. Πιστεύετε ότι ο δικός σας τρόπος είναι πάντα σωστός και θυμώνετε όταν οι άλλοι διαφωνούν; Αν έχετε την ανάγκη να διατηρείτε τον έλεγχο ή ένα εύθραυστο “εγώ”, μπορεί να ερμηνεύετε άλλες απόψεις ως μια πρόκληση απέναντι στην “εξουσία” σας, και όχι απλώς ως ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων.

2) Αναγνωρίστε τα σημάδια και τις προειδοποιήσεις

  • Προσέξτε πώς εκδηλώνεται ο θυμός στο σώμα σας. Νιώθετε έναν κόμπο στο στομάχι; Σφίγγετε τις γροθιές και το σαγόνι σας; Νιώθετε ένταση στους μυς σας και έξαψη; Χτυπάει η καρδιά σας δυνατότερα και είναι ταχύτερη η αναπνοή σας; Υπάρχουν φυσικά προειδοποιητικά σημάδια ότι το σώμα σας ετοιμάζεται να αντιδράσει. Το να αναγνωρίζετε αυτά τα σημάδια σας επιτρέπει να λάβετε μέτρα διαχείρισης θυμού πριν “εκραγείτε”.
  • Προσδιορίστε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης που προκαλούν θυμό. Μπορεί να νομίζετε ότι εξωτερικοί παράγοντες προκαλούν το θυμό σας, αλλά τα προβλήματα θυμού έχουν να κάνουν περισσότερο με τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Για παράδειγμα όταν έχετε περιοριστικές πεποιθήσεις για το πως θα πρέπει να είναι τα πράγματα και η πραγματικότητα δεν σας επιβεβαιώνει, ή όταν παραβλέπετε τα θετικά και αφήνετε τα αρνητικά να συσσωρεύονται ή όταν κατηγορείτε τους άλλους για ότι στραβό συμβεί και δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη της ζωής σας.
  • Αναγνωρίστε τις καταστάσεις που προκαλούν θυμό. Οι αγχώδεις καταστάσεις δεν είναι δικαιολογία θυμού, αλλά η κατανόηση του πώς σας επηρεάζουν μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε περιττές δυσκολίες. Μήπως τσακώνεστε κάθε φορά που βαίνετε για ποτό με συγκεκριμένους φίλους; Η κίνηση στο δρόμο για τη δουλειά κάθε μέρα σας τρελαίνει; Σκεφτείτε τρόπους να αποφύγετε αυτά τα ερεθίσματα αν δεν μπορείτε να τα δείτε με άλλο μάτι.

3) Μάθετε τρόπους να εκτονώνετε το θυμό

  • Ασκηθείτε. Η άσκηση δεν βοηθά μόνο στο να σας ανακουφίσει από το στρες, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να απελευθερώσει ισχυρές ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεσή σας, αλλά μπορεί επίσης να καταλάβει το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται ανάμεσα σε εσάς και την κατάσταση που σας θύμωσε. Επίσης, αν γνωρίζετε ότι πρόκειται να μπείτε σε μια κατάσταση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα σας κάνει να θυμώσετε, προσπαθήστε να ασκηθείτε εκ των προτέρων, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει μετά να κρατήσετε σταθερή τη διάθεσή σας.
  • Διαχειριστείτε το άγχος. Όσο πιο αγχωμένοι είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να χάσετε την ψυχραιμία σας. Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε την πίεση και να επανακτήσετε τον έλεγχο:
    • Επικοινωνήστε συχνά με τους φίλους και την οικογένειά σας. Η επικοινωνία (πρόσωπο με πρόσωπο) με ανθρώπους που νοιάζονται για σας είναι εξαιρετικό ηρεμιστικό για το νευρικό σας σύστημα.
    • Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης. Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό.
    • Υιοθετήστε έναν υγιή τρόπο ζωής. Αρκετός ύπνος, καλή διατροφή, λιγότερη καφεΐνη, αλκοόλ, νικοτίνη και ζάχαρη. Κάντε χώρο για διασκέδαση στη ζωή σας.

Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να δείτε πώς να διαχειριστείτε τις στιγμές θυμού άμεσα.

Πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

  • Αν νιώθετε συνεχώς απογοητευμένοι και οργισμένοι παρά τις προσπάθειές σας.
  • Αν η έλλειψη ψυχραιμίας σας προκαλεί προβλήματα στη δουλειά ή στις σχέσεις σας.
  • Αν αποφεύγετε νέες εκδηλώσεις και ανθρώπους επειδή αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να ελέγξετε το θυμό σας.
  • Αν έχετε προβλήματα με το νόμο λόγω του θυμού σας.
  • Αν ο θυμός σας έχει οδηγήσει ποτέ σε σωματική βία.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.