Σπίτια με “οικολογική” συνείδηση!

Συντάκτης: Flowmagazine

Χρησιμοποιείτε ποδήλατο, κάνετε ανακύκλωση, δε σπαταλάτε το νερό και το ρεύμα… πώς θα σας φαινόταν αν στον αγώνα σας για την προστασία του περιβάλλοντος, είχατε και τη βοήθεια του ίδιου σας του σπιτιού; Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων έχει κατακτήσει τους κατοίκους πολλών χωρών και δειλά δειλά κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα. Ουσιαστικά το βιοκλιματικό σπίτι αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστατεύει τους φυσικούς πόρους. Το eco friendly σπίτι που αξίζει σε ένα eco friendly πολίτη!

Eco Green House

Ο όρος «βιοκλιματικό σπίτι» από μόνος του μπορεί να μοιάζει ήδη περίπλοκος. Οι διαφορές του βέβαια σε σχέση με ένα κοινό ενεργειακά εξαρτημένο σπίτι μπορεί να μην είναι κραυγαλέες. Βιοκλιματικό μπορεί να είναι ένα σπίτι ακόμη και στο κέντρο της πόλης, αρκεί να χτιστεί λαμβάνοντας υπόψη το μικροκλίμα της περιοχής. Πολλοί αρχιτέκτονες που προωθούν τη βιοκλιματική κατοικία υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα ο βιοκλιματικός τρόπος δόμησης δεν διαφέρει πολύ από τη συνήθεια των παλιών μαστόρων να οικοδομούν με βάση τα υλικά, αλλά και τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Στην Ελλάδα οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν και με το παραπάνω το σπίτι που λειτουργεί υπακούοντας στις αρχές του βιοκλιματισμού, μιας και η μεγάλη ηλιοφάνεια, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, εξασφαλίζει μια δωρεάν πηγή θέρμανσης. Το πάχος και τα υλικά για τη δόμηση των τοίχων, τα ανοίγματα του σπιτιού, η διεύθυνση προς την οποία θα χτιστεί, τα κουφώματα και βέβαια οι μονώσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία του με το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως στην πραγματικότητα το κόστος για την κατασκευή ενός σπιτιού, που αλληλεπιδρά στην ουσία με το φυσικό περιβάλλον, δεν είναι μεγαλύτερο από εκείνο του συμβατικού και συνήθως ενεργοβόρου σπιτιού.

Φυσικός κλιματισμός

Το βιοκλιματικό σπίτι κατασκευάζεται έτσι, ώστε στους χώρους του να δημιουργείται φυσικό ρεύμα αέρα, ιδανικό για τον αερισμό και στον φυσικό κλιματισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ύψος των τοίχων αλλά και τα ανοίγματα, σχεδιάζονται και τοποθετούνται έτσι, ώστε να προσφέρουν ιδανική θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ τα διπλά τζάμια εξασφαλίζουν τη μικρότερη δυνατή ενεργειακή απώλεια κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, με την τοποθέτηση ειδικών σκιάστρων σε συγκεκριμένα σημεία έξω από το σπίτι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή ανάκληση του ηλιακού φωτός και της θερμότητας, ενώ ακόμη και μερικά δέντρα «στρατηγικά» τοποθετημένα στον περιβάλλοντα χώρο προσφέρουν φυσική σκιά και συνεπώς δροσιά, όταν η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα.

Χρωμάτισέ το

Η διεύθυνση του βιοκλιματικού σπιτιού οφείλει να είναι νότια –όπου αυτό είναι δυνατό. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος τους σπιτιού αποφεύγει τις ακτίνες του ήλιου και συγκεντρώνει λιγότερη θερμότητα. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι εκείνο του σπιτιού που παραμένει εκτεθειμένο στον ήλιο της θερμές ώρες, χρησιμοποιούνται ειδικές μονώσεις αλλά και διαφορετικό πάχος στην κατασκευή των τοίχων. Για παράδειγμα, ένας τριπλός τοίχος από τούβλα στο σημείο που βλέπει ο ήλιος μπορεί να περιορίσει σημαντικό ποσοστό της θερμότητας που απορροφά το σπίτι. Επιπλέον, οι εξωτερικοί τοίχοι πρέπει να είναι βαμμένοι σε χρώματα που θα απωθούν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη το ισοζύγιο θερμότητας –φυσικού φωτός, ώστε η κατασκευή να μην έρχεται σε βάρος κανενός από τα δύο.

Φιλικά προς το περιβάλλον υλικά

Τα υλικά δόμησης του βιοκλιματικού σπιτιού, παρότι δεν είναι περισσότερο κοστοβόρα από τα συμβατικά, είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Το ξεκίνημα της κατασκευής με αποκλειστικά «πράσινα» υλικά εξασφαλίζει τις μικρότερες δυνατές ενεργειακές απώλειες για το σπίτι που να χρησιμοποιεί την ενέργεια παθητικά. Αυτό σημαίνει πως δεν επιστρατεύεται το πετρέλαιο ή το ηλεκτρικό ρεύμα για την ψύξη ή τη θέρμανση των χώρων. Αντίθετα, ο αρχιτέκτονας αξιοποιεί τα στοιχεία της φύσης προκειμένου να καλύψει της ανάγκες τις κατοικίας σε ενέργεια.

Ανακυκλούμενο νερό

Το βιοκλιματικό σπίτι έχει ανάγκη από έναν ενεργό ιδιοκτήτη που πρώτα ο ίδιος θα υιοθετήσει έναν «πράσινο» τρόπο σκέψης και δράσης. Αυτό σημαίνει πως δεν αφήνονται όλα στην τύχη του «έξυπνου» σπιτιού, αλλά δημιουργείται διάδραση μεταξύ κατοίκου και κατασκευής. Φτάνει να σκεφτεί κανείς πως, αν το νερό που χρησιμοποιεί στο σπίτι του ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται για διαφορετικές ανάγκες του σπιτιού, η εξοικονόμηση στην κατανάλωση μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 30%. Ακόμη, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι κατασκευασμένες έτσι, ώστε ό,τι απορρίπτεται μέσω των αποχετεύσεων να επιβαρύνει στο ελάχιστο το χώμα, ενώ δεν είναι σπάνιες οι φορές που ένα βιοκλιματικό σπίτι διαθέτει ειδικά συστήματα αξιοποίησης ακόμη και του νερού της βροχής.

Πράσινο στην ταράτσα

Το πράσινο παίζει τον δικό του, πολύ σημαντικό ρόλο στην κατασκευή και στην βιωσιμότητα του βιοκλιματικού σπιτιού. Εκτός από τη σκιά που μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένα είδη δέντρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν και οι πράσινες ταράτσες. Μια πράσινη ταράτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως και ένα κλιματιστικό. Τα φυτά απορροφούν τη θερμότητα, αποβάλλουν υγρασία και έτσι συμβάλλουν στη δροσιά του κτιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακριβώς το αντίστροφο συμβαίνει το χειμώνα. Οι πράσινες στέγες, οι οποίες σε κάποιες χώρες της Ευρώπης επιβάλλονται πλέον δια νόμου, εκτός από την αισθητική αναβάθμιση που μπορούν να προσφέρουν σε μια αστική κατοικία, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ στην κατασκευή ενός σπιτιού που χτίζεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Όταν οι επιστήμες τίθενται στην υπηρεσία του περιβάλλοντος, τότε το μέλλον του πλανήτη σίγουρα φαντάζει καλύτερο. Δεν είναι δύσκολο ούτε πιο κοστοβόρο να προστατέψουμε τον πλανήτη μας, όταν ο ίδιος μας δίνει ακόμα απλόχερα τις πηγές του. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…