Συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα ζευγάρια
Το άσχημο κλίμα της οικονομικής κρίσης αντανακλάται σε έντονο βαθμό στην κοινωνία μας, αν όχι σε όλα τα επίπεδα, στα περισσότερα τουλάχιστον. Ο κόσμος μας είναι συνέχεια σε μεταβατικό στάδιο και δυστυχώς φαίνεται να επιδεινώνεται η κατάσταση όλο και περισσότερο.
Η οικονομική κρίση που υφίσταται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας μεταθέτει άμεσα τα όποια προβλήματα έχει προκαλέσει στην οικονομία και σε όλους τους άλλους τομείς. Πιο συγκεκριμένα, στον οικογενειακό τομέα οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων έρχονται σε ρήξη εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.
Η σχέση των ζευγαριών αυτούς τους χαλεπούς καιρούς δοκιμάζεται σε καθημερινή βάση ξεκινώντας από την απώλεια εργασίας. Ό,τι με κόπο έχει χτιστεί τόσα χρόνια, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει ισοπεδωθεί. Η οικονομική αποκατάσταση απασχολεί εξίσου και τα δύο φύλα.
Ήταν και είναι περασμένο σαν παράδοση ο άντρας να κάνει την οικονομική διαχείριση του σπιτιού και η γυναίκα να ασχολείται κυρίως με τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό όμως από τον 19ο αιώνα άλλαξε με την ισχυροποίηση του κινήματος του φεμινισμού δίνοντας ίσα δικαιώματα ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα. Όπως και να έχει η γυναίκα παλεύει έκτοτε για να διατηρήσει αυτό που με τόσο κόπο κατάφερε να αποκτήσει, την ανεξαρτησία της από τον άντρα, σε όλους τους τομείς.
Αυτό όμως δεν ισχύει στην σημερινή κοινωνία, καθώς τα άτομα που απολύονται πρώτα, άμεσα ή έμμεσα, είναι οι γυναίκες. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στα ζευγάρια, καθώς αυτό σημαίνει πως η γυναίκα χάνει αυτό που απέκτησε και είναι αναγκασμένη να είναι εξαρτημένη από τον σύντροφό της. Εάν έχει πλέον εργασία ο σύντροφός της έχει καλώς, εάν όμως δεν έχει ούτε αυτός τότε τι γίνεται;;; Αρχίζουν τα σοβαρά προβλήματα, οι τσακωμοί, τα αναίτια ξεσπάσματα, η ανασφάλεια (καθώς η ύπαρξη ασφάλειας είτε αυτή είναι οικονομική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής, έχει σημαντικό ρόλο στη σχέση) οδηγούν στη ρήξη της.
Πόσα ζευγάρια δεν μπορούν να παντρευτούν αναγκασμένα να μένουν μαζί αρκετά χρόνια χωρίς να προχωρούν στο επόμενο σημαντικό βήμα και τελικά να χωρίζουν; Είναι πραγματικά κρίμα γιατί το καινούριο ξεκίνημα, η καινούρια αρχή που κάνουν τα ζευγάρια, για κάποιους πλέον μπορεί να αργήσει πολύ ή να μην έρθει.
Πέραν όλων αυτών ξεκινά ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους, μέσω της απώλειας εργασίας ή του πιο χαμηλά αμειβόμενου στη σχέση. Συγκρούονται τα θέλω του ζευγαριού με τα μπορώ του καθενός ξεχωριστά, διότι δεν είναι δυνατόν ο ένας να βγάζει τα μισά από τον άλλον και να θέλει να ξοδεύει τα διπλάσια. Κάπου εκεί έχουν ξεκινήσει οι σοβαροί και δίχως επιστροφή λόγοι για χωρισμό.
Όταν δεν γίνεται και από τους δυο κατανοητό η δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και σαφώς και αυτοί, δυστυχώς το ζευγάρι δεν τα καταφέρνει να μείνει μαζί για πολύ και συνήθως επιστρέφουν στους γονείς τους όπου βρίσκουν το εύκολο (οικονομικό) καταφύγιο. Είναι πιο εύκολο να μην έχεις να συντηρήσεις ένα σπίτι μόνος σου, γυρνώντας πίσω στους δικούς σου και τελικά να εγκαταλείπεις.
Όπως βλέπετε, η κατάσταση συνεχώς δυσχεραίνει. Για να μη χαθεί λοιπόν στη δίνη της οικονομικής κρίσης η οικογένεια, η συντροφικότητα, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο φύλων, καλό θα ήταν να επαναπροσδιοριστούν τα θέλω τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τα μπορώ τους.