Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Συντάκτης: Flowmagazine

Δύο αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 2 χιλιάδων ετών, βρέθηκαν στην αρχαιοελληνική Άσπενδο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ανακοίνωσε ότι δύο αγάλματα της εποχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου Heritage to the Future στην Άσπενδο.

Τα αγάλματα ταυτοποιήθηκε ότι απεικονίζουν τον πατέρα των θεών Δία και τη θεά του Έρωτα Αφροδίτη.

Ο Ερσόι, ο οποίος μοιράστηκε τις φωτογραφίες των αγαλμάτων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, συμπεριέλαβε τις ακόλουθες δηλώσεις στην ανάρτησή του:

«Εργαζόμαστε για να αφήσουμε μια κληρονομιά στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου μας Heritage to the Future στην Αρχαία πόλη της Ασπένδου, ανακαλύφθηκαν δύο υπέροχα αγάλματα από τη ρωμαϊκή περίοδο. Συναρπαστικές, κομψές απεικονίσεις του Δία και της Αφροδίτης 2000 ετών αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν. Ελπίζω ότι τα έργα και οι κατασκευές που θα αποκαλύψουμε θα είναι ωφέλιμες για την πολιτιστική και τουριστική ζωή της χώρας μας».

Τα τελευταία χρόνια, διώροφα συγκροτήματα καταστημάτων της αρχαίας περιόδου αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Άσπενδο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολύτιμα υλικά πωλούνταν ή αποθηκεύονταν σε αυτά τα καταστήματα και μερικά μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως γραφεία. Το γεγονός ότι ένα ιδιαίτερα μοναδικό οικοδομικό συγκρότημα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αγορά και ακριβώς στο κέντρο της πόλης το υποστηρίζει αυτό.

Κατά τις ανασκαφές που έγιναν σε αυτά τα καταστήματα τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκαν άφθονα νομίσματα που χρονολογούνται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Σε κατάστημα αποκαλύφθηκε ένας γυάλινος μίνι αμφορέας, κομμάτια που μπορεί να ανήκουν σε μπουκάλια λαδιού και αρωμάτων, λάμπες λαδιού, μια χάλκινη πόρπη ζώνης, μια κοκάλινη φουρκέτα, πολλά καρφιά, δαχτυλίδια και δακτυλιόλιθοι.

Η αρχαία Άσπενδος

Η Άσπενδος ήταν μεσόγεια αλλά παρόχθια πόλη επί του ποταμού Ευρυμέδοντα που ήταν πλωτός και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τις εκβολές του στη Μεσόγειο. Αποτελούσε αποικία Ελλήνων από το Άργος που φέρεται να την ίδρυσαν περί το 1000 π.Χ. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. η Άσπενδος αποτελούσε το σημαντικότερο κέντρο εμπορίου στην περιοχή με μεγάλες εξαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Το ευρύ φάσμα των νομισμάτων της πόλης σε όλο τον αρχαίο κόσμο δείχνει ότι, τον 5ο αιώνα π.Χ., η Άσπενδος είχε γίνει η σημαντικότερη πόλη της Παμφυλίας. Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Ευρυμέδοντας ποταμός ήταν πλωτός μέχρι την Άσπενδο και η πόλη αντλούσε μεγάλο πλούτο από το εμπόριο αλατιού, λαδιού και μαλλιού. Περίπου το 465 π.Χ., ο Κίμων οδήγησε ένα αθηναϊκό ναυτικό εναντίον ενός περσικού ναυτικού στη Μάχη του Ευρυμέδοντα και το κατέστρεψε. Στη συνέχεια η Άσπενδος έγινε μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας.

Το 333 π.Χ. την πόλη κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος και το 190 π.Χ. περιέρχεται στους Ρωμαίους μετά από μεγάλη καταστροφή. Από το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου και στη συνέχεια κατά η Βυζαντινή η Άσπενδος έλαβε μια λατινογενή προσωνυμία καλούμενη «Πριμόπολις» λόγω της εμπορικότητάς της, η οποία όμως άρχισε σιγά σιγά να φθίνει.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…