Βοτανοθεραπεία μαλλιών
Πώς μπορούμε να αναζωογονήσουμε και να θεραπεύσουμε τα μαλλιά μας με φυσικό εναλλακτικό τρόπο μακριά από τις επιλογές του εμπορίου; Ποια είναι τα βότανα το εκχύλισμα των οποίων θα θρέψει τα μαλλιά μας;
Βότανα και θεραπευτικά, καλλυντικά οφέλη
Ήδη από την εποχή της αρχαιότητας τα βότανα χρησιμοποιούνταν ευρέως λόγω των φαρμακευτικών αλλά και καλλυντικών τους ιδιοτήτων. Η αλήθεια είναι πως πλέον η τεχνολογική ανάπτυξη έχει επιφέρει νέες καλλυντικές μεθόδους άμεσες, αλλά πολλές φορές επιβλαβείς για τον οργανισμό μας αλλά και για την τσέπη μας. Τι πιο απλό από το να στραφούμε στις φυσικές πηγές του φυτικού μας πλούτου και να τονώσουμε το τριχωτό της κεφαλής μας με υγιή και ασφαλή τρόπο;
Το οτιδήποτε υπάρχει στη φύση μας προσφέρεται απλόχερα και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το πόσο σημαντικά είναι τα βότανα για την υγεία και την ευεξία μας. Όπως και για όλο μας το σώμα, έτσι και για τα μαλλιά μας τα βότανα κατέχουν ευεργετικά οφέλη που μπορούν να τα ενισχύσουν και να τα κάνουν απαλά χαρίζοντάς τους λάμψη.
Πώς να παρασκευάσουμε εκχύλισμα βοτάνων για τα μαλλιά μας;
Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να ετοιμάσουμε το δικό μας εκχύλισμα βοτάνων είναι σε όλους μας οικείος και πάρα πολύ απλός στην εκτέλεσή του. Απλώς παρασκευάζουμε ένα αφέψημα όπως ακριβώς φτιάχνουμε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι. Οι αναλογίες του αφεψήματος είναι οι εξής: ½ φλιτζάνι αποξηραμένα βότανα ή 1 φλιτζάνι φρέσκα σε 1 ½ φλιτζάνι νερό.
Προσοχή, όμως είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν τα βότανα στο νερό αφού το έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά. Έτσι διατηρούν τις ιδιότητές τους, ενώ σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία βρασμού τείνουν να τις χάνουν. Στο αφέψημά μας μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες κάποιου αιθέριου ελαίου ούτως ώστε να κάνουμε το εκχύλισμά μας ακόμα πιο δραστικό.
Τρόπος τοποθέτησης του εκχυλίσματος
Γενικότερα καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι όσο περισσότερο μείνει το εκχύλισμα στα μαλλιά μας, τόσο το καλύτερο. Ο οργανισμός μας είναι συνηθισμένος στην αμεσότητα των χημικών καλλυντικών παρασκευασμάτων κι έτσι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει τα θεραπευτικά οφέλη των βοτάνων. Πέραν τούτου, ορθό είναι να κάνουμε συχνή εφαρμογή για μεγαλύτερο αποτέλεσμα.
Μπορούμε αφού παρασκευάσουμε το εκχύλισμά μας και το αφήσουμε ήπια να κρυώσει, να το τοποθετήσουμε σε ένα σκεύος με ψεκαστήρα για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή. Οι τρόποι τοποθέτησης του εκχυλίσματος είναι δύο. Ο ένας αφορά τα στεγνά μαλλιά και γίνεται προ του λουσίματος. Ψεκάζουμε λοιπόν σε όλο το μήκος των μαλλιών μας και περιμένουμε για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ύστερα λούζουμε κανονικά τα μαλλιά μας. Προσοχή! Είναι πολύ σημαντικό, προς αποφυγή λιπαρότητας, στην περίπτωση που προσθέσουμε αιθέριο έλαιο να σαπουνίσουμε τα μαλλιά μας πριν τα βρέξουμε και ύστερα να ξεπλύνουμε καλά. Ο άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε το παρασκεύασμα αφορά βρεγμένα μαλλιά και υποκαθιστά κατά κάποιο τρόπο τη χρήση του conditioner. Αφού ψεκάσουμε ξεπλένουμε ύστερα από 15 με 20 λεπτά. Συνίσταται στα βρεγμένα μαλλιά να αποφεύγονται τα αιθέρια έλαια για να αποφύγουμε τη λιπαρότητα.
Βότανα που ευεργετούν τα μαλλιά
Θα αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα βότανα που είναι ευρέως γνωστά για τα θεραπευτικά τους οφέλη.
Το φασκόμηλο και το δενδρολίβανο είναι από τα πιο γνωστά βότανα που μπορούν να τονώσουν τα μαλλιά μας. Πέρα από την ενδυνάμωση και την ενίσχυση βοηθούν και στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Η δάφνη επίσης είναι ένα φυτό γνωστό για τις αναζωογονητικές του ιδιότητες και όσον αφορά τα μαλλιά μας το αιθέριο έλαιο της δάφνης φαντάζει ιδανικό συμπλήρωμα για το εκχύλισμά μας. Το χαμομήλι, το μελισσόχορτο, το θυμάρι και η τσουκνίδα αποτελούν κι αυτά με τη σειρά τους βότανα προς επιλογή.