Τα οφέλη της Πυθαγόρειας διατροφής

Συντάκτης: Στέβη Καλογεροπούλου

Τι είναι αυτό που σωστά αποκαλούμε ισορροπημένη διατροφή αλλά άκαρπα αδυνατούμε να το οριοθετήσουμε στο έπακρον; Είναι μήπως τυχαία η σαφής αναλογία προσομοίωσης που έχουν τροφές με το ανθρώπινο σώμα π.χ. το καρύδι με τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Ποιος συνδυασμός τροφών είναι ο πιο θεραπευτικός;

Ιστορική αναδρομή στην Πυθαγόρεια διατροφή

Tα μυστικά για μια ορθώς ταξινομημένη και θεραπευτική διατροφή είναι απλά και άμεσα σε εμάς αρκεί να ανατρέξουμε στα βάθη και στις διδασκαλίες της αρχαιότητας. Ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. η πυθαγόρεια σχολή είχε, συν των άλλων, αναπτύξει μια αξιομνημόνευτη πρακτική αντίληψη σχετικά με τον τρόπο κατανάλωσης της τροφής και ειδικότερα το ποιόν των τροφών και τον τρόπο συνδυασμών τους. Ιδρυτής και υποκινητής της πυθαγόρειας σχολής υπήρξε ο Πυθαγόρας ο Σάμιος και η σχολή έδρευε στην περιοχή Κρότωνα της Κ. Ιταλίας. Εν συνεχεία, και ο ίδιος ο Ιπποκράτης συμπεριέλαβε διατροφικά χαρακτηριστικά της σχολής στη διδασκαλία του και υποστήριξε τη θεραπευτική τους πτυχή.

Διδασκαλία Πυθαγορείων σχετικά με τη διατροφή

Ο νόμος της Αναλογικότητας

Δάσκαλοι, υποκινητές και μαθητές της Πυθαγόρειας σχολής καλούνταν να διατηρούν σώμα και πνεύμα σε ορθή ισορροπία. Εξ’ ου και η αναμενόμενη σημασία που έδιναν στη διατροφή τους η οποία ολιστικά τροφοδοτούσε σάρκα και νου, τροφοδοτούσε σύνολη την ύπαρξη του ατόμου, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις οποιεσδήποτε προσδοκίες. Ως απόρροια αυτής της αναγκαίας ισομετρίας, έχουμε τον περίφημο Νόμο της Αναλογικότητας, τον οποίο χρησιμοποίησε και ο Ιπποκράτης ως θεραπευτική μέθοδο. Σύμφωνα με αυτό τον άτυπο νόμο, οι τροφές που συναντώνται στο σώμα θα πρέπει να εισέρχονται και να ταξινομούνται ισομερώς, δηλαδή να υπάρχουν σε ίση μεταξύ τους ποσότητα. Ας σημειωθεί, πως οι πυθαγόρειοι πίστευαν πως οποιαδήποτε ασθένεια εκπηγάζει από κάποια διατροφική ανισορροπία και πως η θεραπεία έρχεται μέσω της αποκατάστασης και εξισορρόπησης της διατροφικής αναλογικότητας. Έτσι λοιπόν, παρουσιάστηκε η έμμετρη ισονομία των ξινών, γλυκών, πικρών και αλμυρών τροφών καθώς και η ίση αναλογία ξηρού, υγρού και κρύου στοιχείου της τροφής.

Μορφικές τροφικές αναλογίες με το ανθρώπινο σώμα

Πέραν των ίσων αναλογιών στις οποίες πρέπει να συνίσταται η διατροφή μας, υπάρχουν και απλές γεωμετρικές αναλογίες οι οποίες είναι λιγότερο τυχαίες απ’ όσο νομίζουμε. Οι πυθαγόρειοι θεωρούσαν πως η γεωμετρική και μορφική αντιστοιχία των τροφών με το ανθρώπινο σώμα δεν είναι διόλου τυχαία. Ίσα ίσα που οτιδήποτε προσομοιάζει οπτικά συσχετίζεται και ουσιαστικά καθότι το σύμπαν «μιλάει» με τις σχηματικές μορφές του. Αυτή η μορφική αναλογία αντιστοιχεί και στη θεραπευτική ιδιότητα που έχει η εκάστοτε τροφή στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Εμφανές παράδειγμα αποτελεί το καρύδι που αντιστοιχεί μορφικά στο σχήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επίσης το αβοκάντο αντιστοιχεί στη μήτρα, τα σύκα στους όρχεις κ.ο.κ.

Παραδείγματα αναλογιών τροφών με το ανθρώπινο σώμα

Ας δούμε μερικές συγκεκριμένες τροφές που μπορούμε κι εμείς να εντάξουμε στη διατροφή μας σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, σύμφωνα με την αντιστοιχία τους στο σώμα μας:

  • Καρύδι = εγκέφαλος
  • Σταφύλια = πνεύμονες
  • Μανιτάρια = αυτιά
  • Κόκκινα φασόλια = νεφρά
  • Σέλινο = οστά
  • Αβοκάντο = μήτρα
  • Σύκο = όρχεις
  • Καρότο = μάτια
  • Κρεμμύδια = κύτταρα

Τροφές που μπορούμε να επιλέξουμε σύμφωνα με τη πυθαγόρεια διατροφή και πώς να τις συνδυάσουμε:

  • Φρούτα ωμά ή αποξηραμένα
  • Βραστά ή ωμά λαχανικά
  • Ξηροί καρποί
  • Κρίθινο άρτο
  • Γλυκαντικές ουσίες = μέλι, πετιμέζι, μαύρη ζάχαρη, σιρόπι αλόης

Ας σημειωθεί πως οι Πυθαγόρειοι επέλεγαν να τρώνε ελάχιστα όσπρια και γαλακτοκομικά, δίχως να τα αποφεύγουν ιδιαιτέρως. Εκείνο που απέφευγαν ήταν το κρέας και τα θαλασσινά και επέτρεπαν στον εαυτό τους την κρεοφαγία μόνο ιεροθυσιαζόμενων ζώων. Αρκετά σημαντικό για εκείνους ήταν η αποφυγή συνδυασμού τροφών που παράγουν και παράγονται π.χ. κοτόπουλο και αυγά, κρέας και γάλα ή τυρί.

Συντάκτης: Στέβη Καλογεροπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.