Οι παγίδες της άσκησης
Η άσκηση έχει οφέλη για το σώμα και την υγεία του αθλούμενου, αλλά κρύβει και παγίδες. Ποιες είναι αυτές; Τι πρέπει να προσέξεις;
Καθυστερημένος μυικός πόνος (Delayed onset muscle soreness)
Είναι το έντονο μυϊκό πιάσιμο που νιώθεις όταν γυμνάζεσαι μετά από πάρα πολύ καιρό ή όταν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ ξανά. Είναι προσωρινό αν και στην αρχή σε τρομάζει και σκέφτεσαι πως έκανες κάτι λάθος ή σε αποτρέπει από το να ξαναγυμναστείς. Όταν το σώμα μένει για καιρό χωρίς άσκηση γίνεται αδύναμο και οι αρθρώσεις “σκουριάζουν”. Μόλις αρχίσεις σταδιακά και με χαμηλή ένταση να το γυμνάζεις δυναμώνει και αποκτά τη χαμένη λειτουργικότητα. Μην σε τρομάζει ο μυϊκός πόνος μετά την άσκηση, είναι προσωρινός και με τη συστηματική άσκηση θα φύγει.
Tips:
• Αν νιώσεις πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης καλό θα είναι να σταματήσεις. Ίσως η κούραση ή η αδυναμία του μυός σου δείχνουν πως δεν είσαι σε θέση να συνεχίσεις το πρόγραμμά σου.
• Το αδύναμο σώμα “βγάζει” αρκετούς πόνους κατά τη διάρκεια της άσκησης, γυμνάσου στην αρχή ανάλογα με τις αντοχές και την ένταση του πόνου.
• Οι περιοχές και οι μυς που δεν κινούνται -γυμνάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέση) ίσως να είναι πιο ευάλωτες.
• Οι διατάσεις, στο τέλος της προπόνησης, θα βοηθήσουν αρκετά, καθώς θα δώσουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης στους μυς και θα τους χαλαρώσουν.
Υπερβάλλων ζήλος
Έχεις βάλει ένα στόχο και θα έκανες τα πάντα για να το πετύχεις. Μπορεί να έχεις παθιαστεί με το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι, αλλά μην ξεχνάς πως “παν μέτρον άριστον”. Η άσκηση θα σου δώσει το αποτέλεσμα που επιθυμείς αν δεν κάνεις βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα και μην κάνεις υπερβολές που μπορεί να σε οδηγήσουν σε τραυματισμό ή υπερκόπωση.
Tips:
• Η μυϊκή ενδυνάμωση και η απώλεια λίπους θα αρχίσουν να φαίνονται στο σώμα σου, μετά από 3-4 εβδομάδες.
• Χρειάζεται χρόνος, κόπος και υπομονή για να δεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.
Λάθος τεχνική
Είτε γυμνάζεσαι πρώτη φορά, είτε επιστρέφεις μετά από πολύ καιρό φρόντισε να μάθεις να εκτελείς τις ασκήσεις με σωστό τρόπο, σωστή τεχνική. Ο σωστός τρόπος εκτέλεσης θα σε βοηθήσει να έχεις ένα σωστό αποτέλεσμα και να αποφύγεις τον τραυματισμό. Ο γυμναστής και όχι οι συναθλούμενοι είναι αυτός που σου παρέχει τη σιγουριά-ασφάλεια. Οι γρήγορες και βιαστικές επαναλήψεις δεν προσφέρουν αποτέλεσμα και τα πολλά κιλά σε ασκήσεις που δε γνωρίζουμε την τεχνική τους μπορούν να αποβούν μοιραία.
Tips:
•Υπάρχουν ασκήσεις που απαιτούν πολύ καλή και σωστή τεχνική ώστε να σου δώσουν αποτέλεσμα.
• Deadlift και squat είναι ασκήσεις που επιβάλλεται να μάθεις σωστά και με το βάρος του σώματός σου αρχικά.
Εξάντληση
Μετά την άσκηση πρέπει να νιώθεις κούραση και όχι εξάντληση. Η εξάντληση δεν είναι το κλειδί της επιτυχίας, είναι το σκαλοπάτι για την υπερκόπωση. Όταν γυμνάζεσαι θα πρέπει να έχεις μέτρο. Να γνωρίζεις πως ο ύπνος, η διατροφή και η ξεκούραση είναι αναπόσπαστα κομμάτια της προπόνησης. Οι υπερβολές του τύπου “90 λεπτά τρέξιμο στο διάδρομο και 60 λεπτά cardio workout(ομαδικό πρόγραμμα)” ή “πρωινή αερόβια προπόνηση χωρίς πρωινό και νερό” μπορούν να βοηθήσουν μόνο στην εξάντληση του οργανισμού και κάποιον μυϊκό τραυματισμό.
Συμβουλή: Στη γυμναστική τίποτα δεν απαγορεύεται. Βέβαια όπως σε όλα υπάρχει ο σωστός τρόπος και ο λάθος τρόπος. Δεν υπάρχουν ασκήσεις ή μέθοδοι που θα σε τραυματίσουν, αλλά ο τρόπος που θα εκτελέσεις μία άσκηση ή η μέθοδος που θα ακολουθήσεις για να πετύχεις το αποτέλεσμα ίσως να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
Συζήτησε τις επιθυμίες και τους στόχους σου με έναν ειδικό (γυμναστή) και ακολούθησε τις συμβουλές του για καλύτερα αποτελέσματα.