10 περίεργα πράγματα που έχουν απαγορευτεί από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Από το τζόγκινγ και τις τσίχλες μέχρι τη… μετενσάρκωση και το ταξίδι στο χρόνο, αυτά είναι μερικά από τα πιο περίεργα πράγματα που έχουν απαγορευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου…

Τουρκμενιστάν: Τραγούδι πλέι μπακ

Βασικά, απαγορεύεται σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε τηλεοπτικά προγράμματα. Το 2005, ο τότε Πρόεδρος Saparmurat Niyazov απαγόρευσε το τραγούδι με πλέι μπακ, προκειμένου να διατηρηθεί ο “αληθινός πολιτισμός”. Είχε επίσης απαγορεύσει την όπερα και το μπαλέτο, θεωρώντας τα “περιττά”.

Νότια Κορέα: Online βιντεοπαιχνίδια μετά τα μεσάνυχτα

Ένας νόμος του 2011 απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να παίζουν βιντεοπαιχνίδια online από τα μεσάνυχτα έως τις 6 τα ξημερώματα. Πρόσφατα, οι αρχές αποφάσισαν να δείξουν επιείκεια, και θα άρουν την απαγόρευση σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τους γονείς. Η απαγόρευση είχε ως στόχο να περιοριστεί ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια που παρουσιάζουν μέλη της νεολαίας της Νότιας Κορέας.

Κίνα: Μετενσάρκωση χωρίς άδεια από την κυβέρνηση

Ένας νόμος του 2007 στην Κίνα για τα “μέτρα διαχείρισης για τη μετενσάρκωση των εν ζωή βουδιστών στο Θιβέτ” καθιστά παράνομο για τους βουδιστές μοναχούς να μετενσαρκωθούν χωρίς την προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης. Ή, τουλάχιστον, για τις θρησκευτικές ομάδες να αναγνωρίσουν νέο “παιδί-ψυχή” ενός βουδιστή μετά το θάνατό του χωρίς πρώτα να πάρουν άδεια από την κυβέρνηση.

Σιγκαπούρη: Τσίχλες

Η Σιγκαπούρη απαγορεύει την εισαγωγή ή την πώληση τσιχλών, κάτι το οποίο καθιστά ουσιαστικά αδύνατο για τους ντόπιους το να τις αποκτήσουν. Ωστόσο, υπάρχει εξαίρεση για όσους έχουν ιατρική συνταγή για τσίχλα. Η αρχική απαγόρευση ήρθε το 1992, όταν κάποιος κατάφερε (πώς ακριβώς άραγε;) χρησιμοποιώντας μασημένη τσίχλα να σταματήσει το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών…

Μπουρούντι: Τζόγκινγκ

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου των εθνοτικών συγκρούσεων στη χώρα, που έληξε μόλις μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι πολίτες έκαναν τζόγκινγκ μαζί σε μεγάλες ομάδες για να ασκούνται ενώ ταυτόχρονα προστάτευαν ο ένας τον άλλο ως από τις επικίνδυνες πολιτοφυλακές. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2014 ο πρόεδρος της χώρας, Pierre Nkurunziza, απαγόρευσε τέτοιου είδους τζόγκινγκ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιείται ως κάλυψη για τον προγραμματισμό ανατρεπτικών δραστηριοτήτων – και, στην πραγματικότητα, πολλά μέλη της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί για συμμετοχή σε ομάδες τζόγκινγκ.

Δανία: Τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνες ή μέταλλα

Στη Δανία, νόμος απαιτεί κυβερνητική έγκριση για οποιαδήποτε τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες ή μέταλλα. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ το 2004, προκαλώντας προβλήματα σε μεγάλους κατασκευαστές τροφίμων, καθώς και ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το κόστος του να πάρουν σφραγίδα έγκρισης της κυβέρνησης για τα προϊόντα τους. Οι Δανοί πιστεύουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που θα μπορούσε κανείς να χρειαστεί, και ότι μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το να πεθάνεις στο κτήριο του Κοινοβουλίου

Δεν είναι σίγουρο το πώς θα μπορούσε να σου ασκηθεί δίωξη για την παράβαση αυτού του νόμου, αλλά το να πεθάνεις στο κτήριο του Κοινοβουλίου δεν επιτρέπεται. Όποιος πεθαίνει μέσα στο κτήριο δικαιούται δημόσια κηδεία, με αυστηρό πρωτόκολλο και την ιδιαίτερη τελετή που ισχύει για σημαντικά δημόσια πρόσωπα, και προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να ασχοληθεί με πολλές τέτοιες κηδείες.

Γερμανία: Το να μείνεις από βενζίνη στον αυτοκινητόδρομο

Και αν μείνεις όντως από βενζίνη, ούτε να σκεφτείς να πας με τα πόδια στο κοντινότερο βενζινάδικο – το περπάτημα στον αυτοκινητόδρομο επίσης απαγορεύεται.

Κίνα: Το ταξίδι στο χρόνο

Βασικά, ταινίες και προγράμματα σχετικά με το ταξίδι στο χρόνο. Το πραγματικό ταξίδι στο χρόνο δεν είναι εφικτό ακόμα, εκτός εάν η Κίνα γνωρίζει κάτι που οι υπόλοιποι αγνοούμε… Τέλος πάντων, οι κινεζικές αρχές έκριναν ότι οι απεικονίσεις του ταξιδιού στο χρόνο οδήγησαν σε επιπόλαιες αναπαραστάσεις της “σοβαρής ιστορίας” και έτσι αποφάσισαν να το απαγορεύσουν.

Ιαπωνία: Χορός στα κλαμπ

Μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι σε μια χώρα όπου πόλεις όπως το Τόκιο είναι γνωστές για τη νυχτερινή ζωή τους, το να χορεύεις σε κλαμπ είναι παράνομο, αλλά είναι αλήθεια. Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1948 για την προστασία της “δημόσιας ηθικής” ορίζει ότι το να χορεύεις σε δημόσιους χώρους είναι επιτρεπτό μόνο σε ειδικά πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα. Μερικοί νομοθέτες αυτή τη στιγμή εργάζονται για την κατάργηση του νόμου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.