Τάση σταθεροποίησης των τιμών στα ακίνητα «μαρτυρούν» οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι… παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση! Μπορεί τα σπίτια ή …
Η φούσκα στις κατοικίες και η αγωνία ιδιοκτητών και αγοραστών
Υπάρχει φούσκα στην αγορά κατοικιών, δηλαδή με άλλα λόγια μήπως ανήλθαν οι τιμές κατοικιών σε παράλογα επίπεδα, οπότε ευλόγως αναμένεται μία απότομη διόρθωσή τους;
Το παραπάνω ερώτημα ακούγεται συχνά τελευταίως, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις πιο ευημερούσες χώρες του πλανήτη, μετά την παγκόσμια κούρσα τιμών της τελευταίας πενταετίας.
Είναι δε ένα ερώτημα που απασχολεί τους πάντες, ιδιοκτήτες που σκέπτονται να βιαστούν να πουλήσουν πριν σκάσει η φούσκα και από την άλλη όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία κατοικία μήπως καθυστερώντας αγοράσουν τελικά φθηνότερα.
Οι απόψεις μεταξύ των ειδικών διίστανται. Δύσκολα πάντως κάποιος μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο φούσκας. Διότι υπάρχουν ήδη σημάδια σταθεροποίησης των τιμών.
Είναι κάτι εύκολα αντιληπτό και από όσους απλούς πολίτες ψάχνουν τον τελευταίο χρόνο να αγοράσουν σπίτι. Εφόσον όντως σκάσει μία φούσκα δεν θα είναι του μεγέθους του 2019, διότι τότε η αιτία ήταν η αποτυχία του τραπεζικού συστήματος.
Χωρίς στεγαστική πίστη δεν κινείται η αγορά ακινήτων. Ως γεγονός λίγοι είναι εκείνοι που διαθέτουν ικανή ρευστότητα να καλύψει το μεγάλο ποσό που απαιτείται για την αγορά μιας κατοικίας. Επίσης, οι τιμές στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα έφθασαν τα επίπεδα του 2009.
Διεθνώς επενδυτικά εξακολουθεί να θεωρείται σχετικά φθηνή. Σε χώρες όπως η ΗΠΑ ή η Μεγάλη Βρετανία τα πράγματα δείχνουν πολύ πιο επίφοβα.
Το πιθανότερο είναι η χώρα μας να γνωρίσει μία σχετικά περιορισμένη και σταδιακή διόρθωση τιμών στις κατοικίες, μεσοσταθμικά της τάξης του 10-15%, αφού υπάρχουν περιοχές διαφόρων ταχυτήτων.
Ακόμη και έτσι οι υποψήφιοι πωλητές θα πρέπει να αναθεωρήσουν το έως σήμερα σκεπτικό τους ‘θέτω άφοβα μία υψηλή ζητούμενη τιμή γιατί και ας μείνει απούλητο φέτος. Του χρόνου, με τη διαρκή άνοδο τιμών, θα έχω την ευκαιρία να πουλήσω ακριβά’.
Μια δίκαιη τιμή, η λεγόμενη αγοραία τιμή, θα πρέπει να αποτελεί γνώση του πωλητή. Έτσι διαπραγματευόμενος εφόσον πουλήσει σε ίση τουλάχιστον τιμή δεν θα νιώθει ότι ξεπούλησε. Ούτε έτσι θα απορρίψει μία συμφέρουσα πρόταση με πιθανή συνέπεια να βρεθεί στη δίνη πτωτικών τιμών και να το μετανιώνει.
Οι εκτιμητικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ευτυχώς δεν κοστίζουν ακριβά. Βεβαίως υπάρχουν ιδιοκτήτες που ίσως δεν τις χρειασθούν, γιατί τυγχάνει να γνωρίζουν πρόσφατες πράξεις εξαγοράς εφάμιλλων ακινήτων και όχι μόνον κάποιες πιθανώς παραπλανητικές ζητούμενες τιμές.
Πάντως έτσι και αλλιώς οι πωλητές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εξ αδιαιρέτου ή μη ιδιοκτησιών, θα πρέπει να δράσουν άμεσα. Από την άλλη πλευρά, καθόσον η αποκλιμάκωση τιμών θα είναι όπως παραπάνω ειπώθηκε πολύ σταδιακή, η σύσταση σε υποψήφιους αγοραστές είναι να μην χρονοτριβούν. Δεν θα καταγράψουν αξιοσημείωτο κέρδος καθυστερώντας ένα χρόνο και ειδικά εάν ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο και το βρουν, ας μην ρισκάρουν να το χάσουν.
Στυλιανός (Στέλιος) Πικής, MSc, MRICS, Πιστοποιημένος εκτιμητής από το ΥΠ.ΟΙΚ.