Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας υγιή, υπέροχα, χωρίς θαμπάδα και …
Φυσική ή χημική βαφή μαλλιών; Ποιά είναι η καλύτερη;
Βαφή για τα μαλλιά μας: Είναι η φυτική βαφή ποιοτικότερη από τη χημική; Τη δικαιώνει άραγε πράγματι το αποτέλεσμα;
Ιστορική αναδρομή
Η μόνιμη βαφή χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες το 600 π.Χ., όπου
αναμείγνυαν οξείδιο του μολύβδου και υδροξείδιο του ασβεστίου, δύο ουσίες που όταν έρθουν σε επαφή με την κερατίνη της τρίχας της προσδίδουν σταθερό μαύρο χρώμα.
Σήμερα η επιλογή χημικής ή φυτικής βαφής είναι ζήτημα σταθερού αποτελέσματος και ζήτημα επικινδυνότητας. Τίθεται σε προτεραιότητα η υγεία μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τοξικά συστατικά, τα οποία επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.
Αποτελεί ωστόσο η φυσική βαφή την κατάλληλη επιλογή για ένα ασφαλές και σταθερό αποτέλεσμα;
Τι ακριβώς είναι η χημική ή συνθετική βαφή και ποιό το αποτέλεσμα στα μαλλιά αλλά και στην υγεία μας;
Η χημική βαφή μαλλιών περιέχει, αν μη τι άλλο, χημικές ουσίες ώστε να είναι δυνατόν το χρώμα να διεισδύει στην τρίχα έχοντας μεγάλη διάρκεια. Βασικό συστατικό είναι το οξυζενέ που ανοίγει τα λέπια της τρίχας, ώστε να απορροφηθεί το χρώμα.
Οι εν λόγω ουσίες είναι τόσο σκληρές, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την επιδερμίδα του κεφαλιού και να βλάπτουν τα μαλλιά αφού διεισδύουν στην τρίχα παραμένοντας εκεί για μήνες και καταστρέφοντας την ανώτερη στιβάδα της.
Παράλληλα, δείχνουν ξηρά και θαμπά λόγω απώλειας υγρασίας. Μακροπρόθεσμα φυσικά επιβαρύνουν την υγεία μας καθώς προκαλούν ευαισθησίες, αλλεργίες και σωρευτικά άλλες πιο σοβαρές ασθένειες.
Αποτελούνται κυρίως από χρωστικές, αρώματα, παράγοντες σύμπλεξης (παγιδεύουν ανεπιθύμητα μέταλλα για να μην αντιδράσουν με την βαφή), αλκαλικοί παράγοντες, κρέμα βάσης ή αλλιώς γαλάκτωμα, αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, παράγοντες περιποίησης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, συνίσταται σε γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό να τις αποφεύγουν εξαιτίας της σύνθεσής τους.
Ενδεικτικά βλέπουμε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές και είναι επιβλαβείς:
- αμμωνία
- αλκοόλ
- παραφαινυλενοδιαμίνη-PPD
- παραβίνες-E216 (methyl paraben, isobutyl paraben, propyl paraben, ethyl paraben, butyl paraben)
- sodium Laureth/Lauryl Sulfate/SLS/SLES
- ρεζορκίνη (Resorcinol)
- σιλικονούχες ενώσεις (Silicone)
Φυτική ή αλλιώς φυσική βαφή μαλλιών. Είναι ασφαλέστερη την υγεία μας, παρέχει όμως την επιθυμητή κάλυψη χρώματος;
Η φυτική βαφή αποτελεί σύνθεση πιο φιλική και ασφαλή για την επιδερμίδα, την τρίχα και την υγεία συνολικά, αφού περιέχει λίγα ή καθόλου επικίνδυνα συστατικά ανάλογα με το προϊόν.
Συγκεκριμένα, οι 100% φυσικές βαφές περιέχουν εκχυλίσματα φρούτων και βοτάνων, βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, έλαια, φυτική κερατίνη και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι βρίσκονται σε μορφή σκόνης! Τότε, το αποτέλεσμα είναι σταθερό και καλύπτει ακόμα και τις λευκές τρίχες.
Τελικά, οι οργανικές βαφές χαρίζουν δυνατά, λαμπερά, υγιή μαλλιά με ποικιλία χρωμάτων, ενώ είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν σε πιο ευαίσθητες περιόδους για μια γυναίκα όπως εκείνη της κύησης και της γαλουχίας πάντα με ιατρική συμβουλή.
Προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις που επικαλούνται ότι είναι 100% φυτικές, οι βαφές που έχουν κρεμώδη υφή, γιατί τότε πιθανότατα περιέχουν και μόλυβδο, χαλκό, οξυζενέ που είναι στοιχεία της φύσης, αλλά καθόλου αθώα.
Το πιο κοινό παράδειγμα φυσικής βαφής είναι η χέννα, η οποία παρουσιάζει ομοιότητες με την κερατίνη που υπάρχει στα μαλλιά μας, καθώς καλύπτει τα λευκά έχοντας σταθερό αποτέλεσμα δίχως ενισχυτικά ή συντηρητικά. Περιποιείται την τρίχα, της χαρίζει λάμψη και υγεία. Βρίσκεται στη φύση και προέρχεται από έναν τροπικό θάμνο που το μήκος του φτάνει τα 6 μέτρα. Κατά πλειονότητα ο θάμνος χέννα φύεται στη Νότια Ασία και στην Αφρική.
Μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν, πως είναι απόλυτα κατανοητά τα οφέλη από τη χρήση φυτικής έναντι της χημικής φόρμουλας βαφής μαλλιών και τα παραπάνω στοιχεία όχι μόνο δικαιώνουν την επιλογή της, αλλά καταδεικνύουν την επιβάρυνση που δέχεται ο οργανισμός μας από τα συνθετικά σκευάσματα που κυριαρχούν στο εμπόριο.