Πώς να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ψωμί: οδηγός για αρχάριους

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το αρωματικό, φρεσκοψημένο ψωμί είναι μια απόλαυση που μπορείτε να απολαύσετε στο σπίτι σας. Το να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ψωμί είναι εύκολο και ικανοποιητικό. Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για να ξεκινήσετε:

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί (συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία ως “αλεύρι για ψωμί”)
  • 1 1/2 κουταλιά τσαγιού αλάτι
  • 1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 7 γραμμάρια)
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εξοπλισμός:

  • Μίξερ με γάντζο ζύμης (αν δεν έχετε μίξερ, μπορείτε να ανακατέψετε το ψωμί με τα χέρια σας)
  • Ταψί ψησίματος
  • Καλύμματα πλαστικού
  • Καθαρές πετσέτες
  • Φύλλο ψησίματος

Οδηγίες:

Ενυδατώστε την Μαγιά: Ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά σε ένα μικρό μπολ με 100 ml από το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει.

Ανάμειξη των υλικών: Στον μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε τη μαγιά που ενεργοποιήσατε προηγουμένως και το υπόλοιπο νερό. Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη.

Προσθήκη του ελαιολάδου: Προσθέστε το ελαιόλαδο και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη. Αυξήστε ταχύτητα και ανακατέψτε για άλλα 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

Ανάπαυση της ζύμης: Πλάστε τη ζύμη σε μια σφαίρα και τοποθετήστε τη σε ένα μπολ ελαφρά λαδωμένο. Καλύψτε το μπολ με ένα καθαρό πλαστικό κάλυμμα ή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί στο μέγεθος της.

Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 220°C.

Φορμάρισμα του ψωμιού: Βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και τοποθετήστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Σχηματίστε μία σφαίρα ή σε ένα ψωμί με το σχήμα της επιλογής σας.

Ψήσιμο του ψωμιού: Τοποθετήστε το ψωμί σε ένα ταψί ψησίματος, καλύψτε το με μία πετσέτα, και αφήστε το να ξεκουραστεί για άλλα 15-20 λεπτά.

Ψήσιμο στο φούρνο: Αφαιρέστε την πετσέτα και τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήστε το ψωμί για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσό και να ακούγεται κεντρικά όταν το τυμπανίζετε.

Αφήστε το ψωμί να κρυώσει: Βγάλτε το ψωμί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει επάνω σε ένα ράφι πριν το κόψετε.

Απολαύστε το φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμί με βούτυρο, αλείματα, μαρμελάδα ή ό,τι άλλο αγαπάτε! Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες εκδοχές, προσθέτοντας σπόρους, ξηρούς καρπούς, ή ακόμα και εξωτικά μυρωδικά για να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό ψωμί. Καλή απόλαυση!

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.