Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δηλητηρίαση των ζώων

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δηλητηρίαση των ζώων Το θέμα των αδέσποτων ζώων στις γειτονιές των πόλεων απασχολούσε ανέκαθεν τους δημότες και τους αρμόδιους φορείς. Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μιας και είναι λίγες οι οργανώσεις που ενδιαφέρονται και δρουν πραγματικά χαρίζοντας ένα σπίτι ή λίγη φροντίδα στα δεκάδες ζώα των δρόμων.

Είναι γνωστό πως το πρόβλημα με τα αδέσποτα άρχισε να οξύνεται τη στιγμή που ασυνείδητοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων εγκατέλειπαν τα σκυλάκια τους όταν καταλάβαιναν πως δεν μπορούν να τα φροντίσουν πια. Έτσι, οι γειτονιές γέμισαν με αδέσποτα που, τα περισσότερα, δεν είχαν μάθει να ζουν μέσα στους κινδύνους της πόλης, προκαλώντας την ανησυχία αλλά και τον οίκτο των κατοίκων. Οι περισσότεροι από αυτούς τα αντιμετωπίζουν με αδιαφορία, άλλοι με φόβο ενώ δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε διστάζουν να σκορπίσουν τον θάνατο δηλητηριάζοντάς τα με τοξικές ουσίες. Είναι λοιπόν χρέος όλων μας να καταδιώκουμε τους ανθρώπους αυτούς προστατεύοντας έτσι μία αθώα ζωή.

Το πρώτο βήμα δεν είναι άλλο από την πληροφόρηση επί του θέματος των δηλητηριάσεων στα αδέσποτα ή κατοικίδια ζώα. Ας ρίξουμε μαζί μία ματιά…

Το δηλητήριο ή «φόλα»

Οι σκύλοι έχουν το συνήθειο να τρώνε ό,τι τρόφιμο βρουν στο έδαφος κι έτσι δυστυχώς πέφτουν πολύ συχνά θύματα ορισμένων αρρωστημένων μυαλών που φροντίζουν να έχουν τοποθετήσει στους δρόμους κάποιο φαγώσιμο με μια «κρυμμένη» τοξική ουσία, τη λεγόμενη «φόλα». Έτσι, είναι πολύ εύκολο για κάποιο κατοικίδιο ή αδέσποτο ζώο να πέσει θύμα μιας τέτοιας παγίδας, για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και υποψιασμένοι.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δηλητηρίαση των ζώων Τα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται συνήθως για την άδικη αυτή θανάτωση των ζώων χωρίζονται σε τρία είδη ανάλογα τη σύσταση του δραστικού τους στοιχείου:

  1. Τα οργανοφωσφορικά
  2. Τα αντιπηκτικά
  3. Πρόκληση μηχανικού τραύματος

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οργανικές ενώσεις που περιέχουν φώσφορο και η κοινή τους χρήση είναι ως ζιζανιοκτόνα. Η ουσία απορροφάται ταχύτατα και επιφέρει επίπονα συμπτώματα στο άτυχο ζώο που θα την καταναλώσει, ενώ ο θάνατος επέρχεται μέσα σε λίγες ώρες. Αν υποψιαστούμε πως ένα σκυλάκι έχει φάει μία τέτοιου είδους «φόλα» φροντίζουμε να διακομιστεί άμεσα στον κτηνίατρο. Αν είστε ιδιοκτήτης κατοικιδίου φροντίστε να έχετε προμηθευτεί ατροπίνη. Η ουσία αυτή δρα ως αντίδοτο στα οργανοφωσφορικά και χορηγείται υποδόρια. Χρησιμοποιήστε την μόνο αν η πρόσβαση στον κτηνίατρο είναι δύσκολη.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν ουσίες όπως οι κουμαρίνες με συνηθέστερη τη βαρφαρίνη, που ευρέως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των θρόμβων στους ανθρώπους. Στην αγορά υπάρχει εύκολη πρόσβαση μιας και οι κουμαρίνες λειτουργούν ως ποντικοκτόνα. Αν υποψιαστείτε πως κάποιος σκύλος έχει καταναλώσει τέτοιου είδους «φόλα» και η πρόσβαση στον κτηνίατρο είναι δύσκολη, χορηγείστε του άμεσα Βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλει στην πήξη του αίματος.

Η τελευταία κατηγορία είναι και η πιο επικίνδυνη για τη ζωή του σκύλου καθώς η αποκατάσταση είναι δύσκολη ακόμη και αν το ζώο μεταφερθεί σε κτηνίατρο. Στις φόλες μηχανικού τραύματος, μέσα στην τροφή έχουν τοποθετηθεί μικροποσότητες αιχμηρών αντικειμένων όπως τριμμένο γυαλί. Τα συμπτώματα θα ξεκινήσουν κατά τη διαδικασία της πέψης.

Η βοήθεια στο ζώο

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δηλητηρίαση των ζώων Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πως κάποιο σκυλί έχει καταναλώσει «φόλα» θα πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση με λεπτές και σίγουρες κινήσεις. Το δηλητηριασμένο ζώο υποφέρει και είναι πανικόβλητο. Πιθανόν να το ενοχλούν το φως και ο ήχος, συνεπώς φροντίζουμε κατά την μεταφορά του στον κτηνίατρο να το έχουμε σκεπασμένο και ήσυχο.

Το ζήτημα των δηλητηριάσεων στα ζώα είναι πολύ ευαίσθητο και είναι καθήκον μας να μην εθελοτυφλούμε. Η προστασία μίας ανυπεράσπιστης ζωής είναι ευθύνη όλων μας, ενώ αποτελεί χρέος μας η καταγγελία των ανθρώπων που παίζουν έτσι με αθώες ζωές. Ας σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο όσο είναι καιρός…

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…