Φθινοπωρινό τσάι, 3 φλιτζάνια απόλαυσης
Ο κρύος καιρός είναι πλέον πραγματικότητα και τα φύλλα αλλάζουν χρώμα. Και μαζί με αυτά έρχονται οι μυρωδιές του μήλου και οι κολοκύθες, καθώς και η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, ο μαϊντανός, το τζίντζερ, το κάρδαμο και άλλα δημοφιλή φθινοπωρινά βότανα. Εκτός από το γεγονός ότι αυτά είναι νόστιμα, επίσης διαθέτουν μερικά θαυμάσια οφέλη για την υγεία μόλις ετοιμάσετε στο τσάι σας.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα στην αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων. Για αιώνες αυτό το ισχυρό βότανο έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για διάφορες ασθένειες και είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της πρωινής ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, έχει ένα ευρύ φάσμα αντι-φλεγμονωδών οφελών και καταπολεμά τον καρκίνο των ωοθηκών. Για ένα γευστικό τσάι δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή από τζίντζερ και κανέλα.
Συστατικά
– ½ φλιτζάνι κομμένο τζίντζερ σε λεπτές φέτες
– 6 φλιτζάνια νερό
– 2 στικ βιολογικής κανέλας
– 2 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση
- Σιγοβράζουμε το τζίντζερ και την κανέλα σε μια κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μέλι.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός συνήθως χρησιμοποιείται ως απλή γαρνιτούρα. Βέβαια, ο μαϊντανός είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη πηγή από πτητικά έλαια και φλαβονοειδή. Τα μοναδικά μίγματα πτητικών ελαίων καταστέλλουν τον καρκίνο και είναι αντι-καρκινογόνα, ενώ το φλαβονοειδές, η λουτεολίνη, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Ακόμη περισσότερο, ο μαϊντανός είναι μία ισχυρή πηγή βιταμινών Α, C, Κ και φολικού οξέος. Έτσι, το βότανο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων τη βελτίωση της γυναικείας αναπαραγωγικής υγείας και την τόνωση της πέψης, ενώ ενεργεί ως διουρητικό και προάγει την υγεία της καρδιάς.
Αντί να χρησιμοποιείτε τον μαϊντανό στο πιάτο σας, ενσωματώστε τον στο επόμενο φθινοπωρινό σας τσάι με κανέλα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συστατικά
– 1 μήλο βιολογικής καλλιέργειας
– ¼ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μαϊντανού
– ½ κουταλάκι κανέλα
– 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
– 1 φλιτζάνι βραστό νερό
Εκτέλεση
- Κόβετε το μήλο και το αλέθετε.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο των ξηρών συστατικών.
- Βράζετε το νερό και προσθέτετε στην κούπα.
- Αφήστε το να καθίσει για πέντε λεπτά.
Κάρδαμο
Αυτό το διακριτικό βότανο χρησιμοποιείται κυρίως στην ινδική κουζίνα. Ωστόσο, ιατρικώς χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της δυσπεψίας, την καταπολέμηση πονόδοντου και την ουλίτιδα, τη μάχη της κακής αναπνοής, ενώ είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος δρώντας ως διουρητικό.
Επιπλέον, τα πτητικά έλαια που βρίσκονται στο κάρδαμο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, και λόγω της ισχυρής οσμής του χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία.
Συστατικά
– 4 λοβοί καρδάμου
– Μαύρο πιπέρι
– 1 στικ κανέλας
– 4 γαρίφαλα
– 4 φέτες φρέσκου τζίντζερ
– 2 κουταλιές της σούπας μέλι
– 2 ½ φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση
- Τοποθετήστε το κάρδαμο, το πιπέρι, το γαρίφαλο, την κανέλα και το τζίντζερ στο νερό και βράζετε για 30 λεπτά.
- Σουρώνετε και προσθέτετε το ακατέργαστο μέλι και δοκιμάζετε το φθινοπωρινό σας τσάι.