Ο χυμός του παντζαριού “χτυπά” την καρδιακή ανεπάρκεια
O χυμός τεύτλων αποφέρει οφέλη στους ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δημοσιεύουν στο περιοδικό Circulation: Heart Failure ότι θέλησαν να μάθουν αν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσαν να καρπωθούν παρόμοια οφέλη με εκείνα που απολαμβάνουν οι αθλητές από τον χυμό του παντζαριού.
Η μελέτη αυτή βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες της ομάδας που προτείνει ότι η χρήση διατροφικών νιτρικών αλάτων βελτιώνει την απόδοση των μυών στον κόσμο της ελίτ του αθλητισμού.
Τα νιτρικά άλατα είναι το ενεργό συστατικό στον χυμό των τεύτλων, όπως και στο σπανάκι και σε άλλα φυλλώδη λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων της ρόκας και του σέλινου.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου με διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στην πίεση του αίματος και την καρδιαγγειακή υγεία. Τα οφέλη εντοπίζονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, καθώς η αναπνοή αυξάνεται για να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στο σώμα, όπως συμβαίνει στο περπάτημα, στην ποδηλασία ή την κολύμβηση.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να ωφεληθούν με παρόμοιους τρόπους με τους αθλητές, αφού η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η σταδιακή απώλεια της αιματικής κυκλοφορίας. Όταν η καρδιά είναι αδύναμη, υπάρχει κόπωση και δύσπνοια καθιστώντας την καθημερινή δραστηριότητα δύσκολη.
Οι ασθενείς παρουσιάζουν αύξηση της δύναμης των μυών κατά 13%
Δουλεύοντας με μια μικρή ομάδα μελέτης με εννέα ασθενείς, η ερευνητική ομάδα έδωσε στον καθένα από αυτούς μια θεραπεία με χυμό τεύτλων.
Δύο ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, οι ασθενείς παρουσίασαν αύξηση κατά 13% της ισχύος των μυών στην περιοχή του γόνατου. Το μέγεθος του οφέλους εκτιμήθηκε από τους ερευνητές συγκρίνοντας τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης σε ένα πρόγραμμα άσκησης.
Πέραν των αυξανόμενων στοιχείων γύρω από την ανίχνευση της επιρροής των νιτρικών αλάτων στα υγιή άτομα, τους αθλητές και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, επόμενος στόχος της ομάδας είναι η μελέτη της επίδρασής τους σε ηλικιωμένους πληθυσμούς.
Ένα πρόβλημα στη γήρανση είναι ότι οι μύες γίνονται πιο αδύναμοι, πιο αργοί και λιγότερο ισχυροί. Πέρα από μια ορισμένη ηλικία, οι άνθρωποι χάνουν περίπου 1% κάθε έτος της λειτουργίας των μυών τους. Η αύξηση λοιπόν της ροής του αίματος στους μυς είναι καλή για τους αθλητές αλλά και οι ηλικιωμένοι μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους κατάσταση και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων και σωματικής εξασθένησης λόγω μυϊκής αδυναμίας