Αυτό το βιβλίο δεν μοιάζει σε κανένα από τα άλλα της έργα. Είναι ‘το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου …
Δύο γυναίκες μιλούν ανοιχτά για τη μαστεκτομή
Δύο γυναίκες προβάλλουν τη ζωή τους έπειτα από προφυλακτική διπλή μαστεκτομή προκειμένου να μας ενημερώσουν, να μας κινητοποιήσουν, να μας ευαισθητοποιήσουν, να μας ενθαρρύνουν.
Δεν είναι οι influencers που έχουμε συνηθίσει. Δεν προβάλλουν τέλειες φωτογραφίες με αψεγάδιαστα σώματα. Το αντίθετο. Προβάλλουν τη ζωή τους έπειτα από προφυλακτική διπλή μαστεκτομή προκειμένου να μας ενημερώσουν, να μας κινητοποιήσουν, να μας ευαισθητοποιήσουν, να μας ενθαρρύνουν.
Αυτό που μετράει πραγματικά στη ζωή
Είναι πολύ πιθανό το όνομα Στέφανι Γκερμίνο να μην σημαίνει απολύτως τίποτα για εσάς. Αξίζει, όμως, να ρίξετε μια ματιά στο προφίλ της. Μια –ας πούμε– influencer υγείας καταρρίπτει όλα τα στερεότυπα για το τι σημαίνει ομορφιά και τι ορίζει τη θηλυκότητα, δείχνοντας τελικά τι μετράει πραγματικά στη δική της ζωή.
Περίπου δύο χρόνια πριν, η 28χρονη από τη Φλόριντα πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε προφυλακτική διπλή μαστεκτομή. Η Γκερμίνο επέλεξε τη χειρουργική επέμβαση, αφού βρέθηκε ότι φέρει τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, η οποία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού (το ίδιο έχει αντιμετωπίσει η Αντζελίνα Τζολί).
Πέρα από τη γονιδιακή μετάλλαξη, η 30χρονη πλέον μητέρα έχει και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, καθώς η γιαγιά της (από την πλευρά της μητέρας της) έχει νοσήσει δύο φορές.
Ήμουν πιο σίγουρη από ποτέ
Αφού έλαβε τα αποτελέσματα, αναφέρει ότι ναι μεν η διάγνωση της… έπεσε βαριά, αλλά δεν θεώρησε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. «Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να προσαρμοστώ σε κάτι τόσο μεγάλο, αλλά ειλικρινά ήμουν πιο σίγουρη από ποτέ», έχει δηλώσει η ίδια.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προφυλακτική διπλή μαστεκτομή επιλέγουν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε εγχείρηση αποκατάστασης μαστού. Η Γκερμίνο, ωστόσο, ακολούθησε διαφορετικό δρόμο. Αποφάσισε να αγκαλιάσει το επίπεδο στήθος της και να χρησιμοποιήσει το νέο της σώμα προκειμένου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γύρω από το θέμα της γονιδιακής αυτής μετάλλαξης και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να υποβληθούν στις απαραίτητες (αλλά απλές) εξετάσεις.
Διαβάστε επίσης: Αντιμετωπίζοντας τους μύθους του καρκίνου
Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο στο λογαριασμό της στο Instagram και το TikTok μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά την προφυλακτική διπλή μαστεκτομή, τα αρνητικά σχόλια που κατά καιρούς δέχεται (ανάμεσα σε αυτά το να φορέσει μια μπλούζα), το πόσο σημαντική είναι η παρουσία και η υποστήριξη των δικών της ανθρώπων.
Διπλή μαστεκτομή ή μια ζωή υπό παρακολούθηση
Η Γκερμίνο δεν είναι η μόνη νεαρή γυναίκα που καταγράφει δημόσια τη ζωή της μετά την προφυλακτική διπλή μαστεκτομή. Λίγα χρόνια πριν, το 2017, η ΠέιτζΜορ, τότε 24 ετών, κατέγραψε κι εκείνη τη δική της ιστορία, την επέμβαση, την ανάρρωση, τη ζωή μετά τη διάγνωση και τη χειρουργική επέμβαση.
Όπως και η Γκερμίνο, η Πέιτζ βρέθηκε θετική για τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 και έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού από την πλευρά του πατέρα της. Μόλις βγήκε θετική, οι γιατροί της παρουσίασαν τις επιλογές της: διπλή μαστεκτομή ή μια ζωή υπό παρακολούθηση.
Ήθελα να ξεμπερδεύω με αυτό
Ήταν ένα τρομακτικό συναίσθημα, γιατί οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα άλλαζε τη ζωή της, παραδέχεται. Αν επέλεγε την παρακολούθηση, θα επέλεγε να περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της μέσα σε ιατρεία. «Θα ήταν σαν να περιμένω να αρρωστήσω. Ήθελα να ξεμπερδεύω με αυτόγια τη ζωή μου και το μέλλον μου», λέει.
Σε μια από τις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στον λογαριασμό της στο Instagram, μετά την προφυλακτική διπλή μαστεκτομή, γράφει: «Όταν σκέφτομαι τη γυναίκα που στεκόταν μπροστά σε αυτόν τον ροζ τοίχο, σκέφτομαι μια γυναίκα δυνατή. Ένιωθα σέξι και γενναία. Ένιωθα υπερήφανη. Υπερήφανη για τα σημάδια μου, για την απόφασή μου, για το σώμα μου».
Η Μορ μοιράστηκε την ιστορία της εν μέρει για να βοηθήσει τη 13χρονη τότε αδερφή της. «Ελπίζω σε μερικά χρόνια, όταν θα υποβληθεί σε εξέταση, να μην είναι θετική. Αλλά αν είναι, μπορεί να φέρει στο νου της όλα αυτά και να πει “μπορώ κι εγώ να τα καταφέρω”», εξηγεί.