Πατατοκροκέτες με ζαμπόν
Σας αρέσει να κάνετε παραλλαγές στα κλασσικά φαγητά; Τότε η συγκεκριμένη συνταγή ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις του ζαμπόν θα δώσει μια ευχάριστη πινελιά διαφορετικότητας στις πατατοκροκέτες!
Υλικά
800 γρ. πατάτες
120 γρ. παρμεζάνα ή γκράνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
100 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
50 γρ. βούτυρο
3 αυγά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Αλεύρι και φρυγανιά τριμμένη για το γαρνίρισμα
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό (με τις φλούδες τους) 45′-50′, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ελέγχετε το βράσιμο τρυπώντας τις πατάτες με πιρούνι.
- Κατόπιν τις στραγγίζετε, τις ξεφλουδίζετε και μόλις κρυώσουν λίγο τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ.
- Προσθέτετε στον πουρέ το ζαμπόν και το τυρί.
- Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια 8′-9′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζετε σε αντικολλητικό χαρτί και τα προσθέτετε στον πουρέ της πατάτας, μαζί με τα δύο αυγά, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
- Ανακατεύετε και ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια σας.
- Πλάθετε κυλίνδρους και τους αφήνετε στο ψυγείο 30′-35′.
- Κατόπιν τους πανάρετε πρώτα στο τρίτο αυγό, χτυπημένο, και στη συνέχεια στο αλεύρι και στη φρυγανιά.
- Τηγανίζετε τις πατατοκροκέτες σε καυτό καλαμποκέλαιο.
Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε αμέσως