Γεύσεις από την κοσμοπολίτικη Ιθάκη
Η κουζίνα της Ιθάκης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα νησιά του Ιονίου. Η Ιθάκη θεωρείται απόγονος της μεγάλης επτανησιακής παράδοσης συνδυάζοντας παραδοσιακές και πρωτότυπες συνταγές. Αυτές έχουν στοιχεία από την ενετική παράδοση λόγω της ενετικής κυριαρχίας στο νησί για πολλά χρόνια.
Οι βενετσιάνικες επιρροές εντοπίζονται σε συνταγές όπως είναι το ψάρι μπουργέτο, το σοφιγάδο και η πουλέντα. Τα χαρακτηριστικά, όμως, τοπικά πιάτα του νησιού είναι επίσης νοστιμότατα και ιδιαίτερα όπως η ομελέτα με αχινούς, τα τζιέρια με αυγά στο τηγάνι, η μακαρονάδα με κοκκινιστό μοσχαράκι αρωματισμένο με γαρύφαλλα και κανέλα, τα μαριναρισμένα ψάρια με σκόρδο, δεντρολίβανο και μαύρες σταφίδες (σαβόρο). Στις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής γαστρονομίας ανήκει το κρέας στην τσερέπα, το οποίο είναι ένα πήλινο σκεύος για μαγείρεμα με καπάκι πάνω στο οποίο τοποθετούνται αναμμένα κάρβουνα. Εκεί το κρέας σιγοψήνεται για αρκετές ώρες.
Σχετικά με τα γλυκά, το γνωστό γλύκισμα των γάμων είναι η ροβανή που φτιάχνεται από χοντροαλεσμένο ρύζι, μέλι και λάδι. Άλλα γλυκά εδέσματα όπως το θιακό αμυγδαλωτό, η τρούφα και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.
Συνταγή για ψάρι σαβόρο
Η πιο ξακουστή συνταγή είναι το ψάρι σαβόρο στο νησί και φτιάχνεται ως εξής για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση πριν επισκεφθούν το νησί.
Υλικά
- 1 1/2 κιλό ψάρια μαρίδες ή κουτσομούρες
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 ποτήρι ξίδι
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 1 ματσάκι δεντρολίβανο
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1-2 φλιτζάνια σταφίδα μαύρη
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε.
- Έπειτα, τα τηγανίζουμε και τα τοποθετούμε σε πήλινο σκεύος ή σε πυρέξ.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο τηγάνι ελάχιστο νερό, τα ψιλοκομμένα σκόρδα και τα φυλλαράκια δεντρολίβανο, αφού έχουμε καθαρίσει το τηγάνι από το λάδι.
- Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν λίγο ακόμα.
- Τέλος, με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε τα ψάρια ώστε να καλυφθούν και τα σερβίρουμε κρύα.