Στις μέρες μας τα βιολογικά προϊόντα, κυρίως τα τρόφιμα, βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών των καταναλωτών. Κάποιοι θα έλεγαν ότι …
Βιολογικά μακαρόνια:Γιατί να τα προτιμήσουμε;
Η διατροφική «τάση» των βιολογικών φρούτων και λαχανικών επεκτάθηκε και στα μακαρόνια. Σε τι διαφέρουν από τα συμβατικά ζυμαρικά, και ποιο είναι το αληθινό όφελος για τους καταναλωτές και το περιβάλλον;
Η διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αποτελεί το «καύσιμο» του οργανισμού μας, για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε όλες τις εργασίες μας και τις φυσιολογικές μας λειτουργίες.
Στην μοντέρνα βιομηχανία τροφίμων, αρκετές φορές και για λόγους μάρκετινγκ, έχουν επικρατήσει διάφορες τάσεις σχετικά με την ποιότητα και τις προδιαγραφές των τροφίμων. Μια από αυτές είναι τα βιολογικά τρόφιμα, κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά. Πλέον όμως, τα βιολογικά τρόφιμα έχουν επεκταθεί και στα μακαρόνια και ζυμαρικά. Είναι πράγματι πιο ωφέλιμα τα βιολογικά μακαρόνια σε σχέση με τα συμβατικά;
Γενικά για τα βιολογικά προϊόντα
Ο όρος «βιολογικά προϊόντα» δεν αναφέρεται τόσο στις συνθήκες παρασκευής του τροφίμου στη βιομηχανία, όσο στις συνθήκες με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί και ληφθεί οι πρώτες ύλες. Τα βιολογικά τρόφιμα ορίζονται από αυστηρή Ευρωπαϊκή νομοθεσία (όπως και όλα τα τρόφιμα) και οι προϋποθέσεις που καθιστούν ένα τρόφιμο ως βιολογικό. Συγκεκριμένα, ένα φυτικής προέλευσης τρόφιμο ορίζεται ως βιολογικό όταν οι συνθήκες παραγωγής του ευνοεί την ανακύκλωση φυτικών υλικών και ζωικών απορριμμάτων τα οποία ενισχύουν την γονιμότητα του εδάφους. Η βιολογική γεωργία ενθαρρύνεται στη χώρα μας και μάλιστα αναπτύσσεται την τελευταία εικοσαετία με ραγδαίους ρυθμούς. Παρά ταύτα αρκετές μελέτες δείχνουν πως τα βιολογικά τρόφιμα, ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά, έχουν την ίδια περιεκτικότητα με τα συμβατικά τρόφιμα.
Βιολογικά μακαρόνια
Τα βιολογικά μακαρόνια παρασκευάζονται από άλευρα, βασικό υλικό των οποίων είναι το σιτάρι το οποίο είναι βιολογικής προελεύσεως. Κύριο συστατικό τους είναι οι υδατάνθρακες (σάκχαρα), για αυτό και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ενέργειας και μάλιστα αρκετά άμεσα αξιοποιήσιμης ενέργειας.
Επίσης είναι καλή πηγή φυτικών ινών για τον οργανισμό. Αγαπημένο γεύμα πολλών παιδιών και τροφή, η οποία έχει σημαντική διατροφική αξία. Εντούτοις οι παραπάνω διατροφικές πληροφορίες ισχύουν τόσο για τα συμβατικά μακαρόνια, όσο και για τα βιολογικά.
Διαβάστε Επίσης: Πώς να “διδάξετε” την υγιεινή διατροφή στα παιδιά σας
Βιολογικά μακαρόνια και οικολογική συνείδηση
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η χρήση χημικών προϊόντων αποτελεί αρκετές φορές απαραίτητη επέμβαση, για να προφυλαχθούν και να σωθούν οι καλλιέργειες από πολλών ειδών «εχθρούς», τόσο ζωικούς όσο και φυτικούς και μικροβιακούς. Επίσης, να σημειωθεί ότι κανένας γεωργός δεν μπορεί αυθαίρετα να χρησιμοποιεί βλαβερές ή δυνητικά βλαβερές ουσίες χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στον ίδιο όσο και στην παραγωγή του (κυρίως επειδή υπάρχει αυστηρός έλεγχος και κυρώσεις).
Είναι από την άλλη σημαντικό να ενισχύουμε την φυσική ισορροπία στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό και να επαναχρησιμοποιούμε φυσικές ουσίες οι οποίες μπορούν και να μειώσουν το κόστος της παραγωγής για τον αγρότη και να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η ζήτηση για μακαρόνια από τις διεθνείς αγορές είναι αρκετά υψηλή και δεδομένου ότι όλη αυτή η παραγωγή σιταριού έχει οικολογικό αντίκτυπο, δεν είναι κακό να υποστηρίξουμε την προσπάθεια να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα αυτής της διαδικασίας.
Συμπερασματικά, ως προς την θρεπτική αξία τα βιολογικά μακαρόνια σε σχέση με τα συμβατικά δεν διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό ούτε ως προς την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, ούτε ως προς την βιολογική τους αξία. Υπάρχει όμως πιθανότητα να βοηθήσουν σημαντικά και να παίξουν ένα ρόλο στην βιωσιμότητα του οικοσυστήματός μας και στην οικολογική ισορροπία, κάτι το οποίο με τα τελευταία δεδομένα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος δεν φαντάζει ως κάτι ασήμαντο. Το σπουδαιότερο σημείο όμως της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι όλοι μπορούμε να βάλουμε το προσωπικό μας λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια.