Ατζέντα διατροφής: Από τη βιταμίνη Α στη βιοτίνη (B΄μέρος)
Σήμερα οι γυναίκες είναι περισσότερο υπεύθυνες για την υγεία τους από ό, τι ήταν μερικές δεκαετίες πριν. Οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για την ανατροφή των παιδιών τους, και γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να φροντίζουν την υγεία τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, αλλά και μετά από αυτήν την περίοδο προκειμένου να αποτρέψουν την εκδήλωση ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού. Συχνά, όμως, φαίνεται να παραμελούν την υγεία τους, καθώς πασχίζουν να φέρουν εις πέρας τις ανάγκες της οικογένειάς τους.
Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες σιγά σιγά συνειδητοποιούν ότι πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών που θα τους παρέχουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα για να παραμείνουν υγιείς. Οι βιταμίνες είναι βασικές χημικές ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν τη σωστή λειτουργία του σώματος. Καθώς μεγαλώνει κανείς, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η πρόσληψη των βιταμινών, όχι μόνο για τη νεανική εμφάνιση, αλλά και για την εξασφάλιση της καλής υγείας και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιταμίνες για τις γυναίκες
1. Βιταμίνη C
Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τα οφέλη της βιταμίνης C και των πηγών της, δεδομένου ότι βοηθά στην ενίσχυση των επιπέδων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οφέλη
• Επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
• Προωθεί την ανάπτυξη των ιστών.
• Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου.
• Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
• Επίσης, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία διαμόρφωσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά με βιταμίνη C:
• Μπρόκολο
• Γκρέιπ φρουτ
• Ακτινίδια
• Πιπέρι
• Πορτοκάλια
• Ντομάτες
• Λαχανάκια
• Φράουλες
2. Βιταμίνη Β9
Αυτή η βιταμίνη είναι γνωστό ότι είναι ένας πολύ καλός φίλος για τη διατήρηση ενός υγιούς συστήματος στις γυναίκες.
Οφέλη
• Βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
• Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος.
• Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της νόσου του Alzheimer.
• Εμποδίζει την απώλεια μνήμης και εμφάνισης καρκίνου.
• Συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και ενισχύει τη γονιμότητα.
Μπορεί κανείς να αναζητήσει αυτή τη βιταμίνη στα ακόλουθα είδη τροφίμων:
• Σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά
• Σπαράγγια
• Πεπόνια
• Φράουλες
• Όσπρια
• Χυμός πορτοκαλιού
• Αυγά
3. Βιταμίνη B7
Η βιταμίνη Β7 βοηθά στη σύνθεση πολλών θρεπτικών συστατικών στο σύστημα.
Οφέλη
• Μπορεί να βοηθήσει στον σχηματισμό της γλυκόζης και λιπαρών οξέων.
• Η βιταμίνη διατηρεί τα μαλλιά, το δέρμα και τους αδένες υγιείς.
• Διατηρεί τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και του μυελού των οστών.
• Τα υψηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης προλαμβάνουν την κατάθλιψη και την αναιμία.
Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β7:
• Ο κρόκος του αυγού
• Σόγια
• Τυρί
• Γάλα
• Γιαούρτι
• Πιπέρι
• Καστανό ρύζι
• Κίτρινα φρούτα
• Πατάτες
4. Βιταμίνη Β2
Οφέλη
• Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας.
• Εξασφαλίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη, καθώς και την κανονική διαδικασία του μεταβολισμού.
• Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Το μούδιασμα που γίνεται αισθητό από διαβητικά άτομα μπορεί να μειωθεί με την παρούσα βιταμίνη.
• Μειώνεται η κόπωση, το στρες και το άγχος.
• Κάποιος μπορεί να αυξήσει τη δόση αυτής της βιταμίνης με σκοπό την πρόληψη των ρυτίδων, τα στοματικά έλκη, τον πονόλαιμο, τη φαγούρα στο δέρμα και άλλα συμπτώματα.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β2 είναι:
• Κρέας οργάνων
• Φυλλώδη λαχανικά
• Αυγά
• Δημητριακά
• Σογιέλαιο
• Ξηροί καρποί
• Μανιτάρια
• Τυρί
• Γάλα
• Γιαούρτι
5. Βιταμίνη Β3
Η βιταμίνη Β3 είναι επίσης γνωστή ως νιασίνη. Είναι γνωστό ότι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Οφέλη
• Μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να φαίνονται νεότερες λόγω των αντιγηραντικών της ιδιοτήτων.
• Βοηθά τις ηλικιωμένες γυναίκες να αυξήσουν την ικανότητα του δέρματός τους για να διατηρήσει την υγρασία.
• Βοηθά να αυξήσει τα καλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ μειώνει τα τριγλυκερίδια ή τα λίπη στο αίμα.
• Αν το δέρμα έχει φλεγμονή, τα επίπεδα ενυδάτωσης ενισχύονται από αυτή τη βιταμίνη προκειμένου να μειωθεί η ερυθρότητα.
Βρίσκεται συχνά σε ορούς, κρέμες και λοσιόν.
6. Θειαμίνη
Η θειαμίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β1 είναι τμήμα ενός ενζύμου που απαιτείται για πολλές λειτουργίες.
Οφέλη
• Βοηθά το ένζυμο να ενισχύσει τον μεταβολισμό αποτελεσματικά.
• Είναι ζωτικής σημασίας για το νευρικό σύστημα.
Βρίσκεται στα ακόλουθα είδη τροφίμων σε μικρές ή μέτριες ποσότητες:
• Όσπρια
• Σπόροι
• Ξηροί καρποί
• Χοιρινό
7. Το φυλλικό οξύ
Οφέλη
• Βοηθά στη διαδικασία σχηματισμού του DNA.
• Συμβάλλει στη δημιουργία νέων κυττάρων.
• Συμβάλλει στη δημιουργία νέων κυττάρων του αίματος.
Αυτή η βιταμίνη βρίσκεται στα ακόλουθα προϊόντα τροφίμων:
• Πράσινα και φυλλώδη λαχανικά
• Χυμός πορτοκαλιού
• Συκώτι
• Σπόροι
• Επεξεργασμένα δημητριακά
• Όσπρια
8. Βιοτίνη
Οφέλη
• Αποτελεί το βασικό μέρος πολλών ενζύμων.
• Διασφαλίζει ότι η διαδικασία του μεταβολισμού της ενέργειας λειτουργεί αποτελεσματικά.