Αίγυπτος: ταξίδι στις Πυραμίδες

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη

Αίγυπτος: ταξίδι στις ΠυραμίδεςΗ Αίγυπτος αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών κάθε χρόνο ώστε να θαυμάσουν τόσο την ιστορία της όσο και τα αξιοθέατά της τα οποία είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και διασχίζεται από τον ποταμό Νείλο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αφρικής, με 16.000.000 κατοίκους και μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου.

Το Κάιρο είναι διάσημο εξαιτίας της μακραίωνης ιστορίας του, με την παλιά Ισλαμική πόλη και τα Κοπτικά αξιοθέατα να διατηρούνται τέλεια στην περιοχή του Παλαιού Καΐρου. Κανένα ταξίδι στο Κάιρο δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στο αιγυπτιακό μουσείο, την πυραμίδα της Γκίζας και το σύμπλεγμα πυραμίδων στη Σαχάρα. Αν και με μεγάλη ιστορία, το Κάιρο έχει και τη μοντέρνα του πλευρά με την περιοχή Ταχρίρ να ονομάζεται από πολλούς ως το “Παρίσι του Νείλου”, ενώ οι βόλτες με φελούκα στο Νείλο είναι μια απόδραση από τη βουή της πόλης.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αίγυπτος ήταν κατοικημένη από την παλαιολιθική εποχή από χαμίτες και σημίτες, πολιτικά οργανωμένη σε βασίλεια. Ενώθηκε γύρω στο 3100 π.Χ από τον βασιλιά της Πάνω και Κάτω Αιγύπτου, τον οποίο διαδέχτηκαν οι Φαραώ τριάντα δυναστειών, κατανεμημένων σε διάφορες περιόδους.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ-ΣΦΙΓΓΑ

Είναι τάφοι της Βασιλικής Οικογένειας της 4ης Δυναστείας και αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της Αιγύπτου. Βρίσκονται στο Οροπέδιο της Γκίζας απέναντι από την Νεκρόπολη της πρωτεύουσας των Φαραώ κοντά στο Κάιρο και την Δυτική Όχθη του Νείλου. Οι πυραμίδες εντυπωσιάζουν κυρίως λόγω του μεγέθους τους.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΧΕΟΠΑ

Αποτελεί μια από τις πρώτες πυραμίδες που χτίστηκαν στην Γκίζα μεταξύ του 2589-2566 π.Χ. Είναι το μοναδικό από τα 7 θαύματα του κόσμου που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Έχει ύψος 147μ και πλάτος 230μ.Τέλος ο σαρκοφάγος του Βασιλιά είναι τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο όπου ευθυγραμμίζει τα τέσσερα σημεία της πυξίδας.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΧΕΦΡΗΝΟΥ

Ο βασιλιάς Χεφρήνος ήταν γιός του Βασιλιά Χέοπα όπου είχε δώσει εντολή η δική του να κατασκευαστεί δίπλα στου πατέρα του.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΥΚΕΡΙΝΟ

Ήταν γιός του Βασιλιά Χεφρήνου και εγγονός του Βασιλιά Χέοπα και η πυραμίδα του αποτελεί την μικρότερη από τις άλλες τρείς μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας.

Αίγυπτος: ταξίδι στις ΠυραμίδεςΗ ΣΦΙΓΓΑ

Αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Αιγύπτου. Είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο έχοντας κεφάλι Φαραώ και σώμα Λιονταριού και δημιουργήθηκε για να φυλάει το συγκρότημα του Χεφρίν.

Ο ΝΕΙΛΟΣ

Ο Νείλος είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου. Έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου, ο πολιτισμός της οποίας οφείλεται κυρίως σε αυτό το ποτάμι, γι’ αυτό και η Αίγυπτος θεωρήθηκε από πολλούς ως Δώρο του Νείλου.

Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους παραποτάμους από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο από την Ισημερινή Ανατολική Αφρική και τον Γαλάζιο Νείλο από την Αιθιοπία. Χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας το γνωστό Δέλτα του Νείλου. Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά και του κόσμου.

ΑΣΣΟΥΑΝ

Η Ασσουάν είναι πόλη της Νότιας Αιγύπτου στη δυτική όχθη του Νείλου ποταμού και σε απόσταση 20 χλμ. απ’ τον τροπικό του Καρκίνου. Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας Σουανού ή Συήνης, κοντά στους λόφους από όπου έβγαινε ο «συηνίτης λίθος», με τον οποίο έφτιαχναν οι Αιγύπτιοι τα μνημεία τους. Στο Ασσουσάν υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα τα οποία μπορείτε να δείτε όπως οι Τάφοι των Ευγενών, ο Ναός Σατέτ, ο Ναός της Ίσιδας όπως και άλλοι.

ΝΗΣΟΣ ΦΙΛΑΙ

Είναι νησί του ποταμού Νείλου, σήμερα βυθισμένο από το Φράγμα του Ασουάν. Πριν την κατασκευή του φράγματος βρισκόταν ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο καταρράκτη, στη νήσο ήταν κτισμένο συγκρότημα αρχαίου ναού. Το 1902 με τη κατασκευή του φράγματος Ασουάν η περιοχή πλημμύρισε από τα νερά.

ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ

Η Κοιλάδα των Βασιλέων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Αρχαίας Αιγύπτου καθώς φιλοξενεί πάνω από 60 τάφους φαραώ. Τη γνωρίζουμε και ως Κοιλάδα των Τάφων και είναι εξίσου γνωστή και με τους δύο όρους.

Τα όσα αναφέραμε παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε υπάρχουν πολλά ακόμη που περιμένουν να τα θαυμάσετε.

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ένα από τα χαρακτηριστικά της αιγυπτιακής κουζίνας είναι η συχνή χρήση φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθώς η βάση της είναι το Aish (ζωή) και αποτελεί μια σκουρόχρωμη έκδοση της δικής μας πίτας που χρησιμοποιούμε στο σουβλάκι. Ένα καλό γεύμα τελειώνει με φρέσκα φρούτα και τα πιάτα τους τα συνοδεύουν κυρίως με φασόλια φάβα, ρύζι ή ζυμαρικά και σαλάτα. Τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι τα ακόλουθα:

Αίγυπτος: ταξίδι στις ΠυραμίδεςFul Medames: Είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Αιγύπτου και τρώγεται συχνά και ως πρωινό. Αποτελείται από φασόλια φάβα που μαγειρεύονται λιγότερο ή περισσότερο σε ένα δοχείο χαλκού και σερβίρεται με μπόλικο ελαιόλαδο, τεμαχισμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο και χυμό λεμονιού.

Kushari ή kosheri: Είναι ένα ακόμα δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό στην Αίγυπτο και αξίζει να το δοκιμάσετε. Αποτελείται από μια βάση ρυζιού με μαύρες φακές, ρεβύθια, μακαρόνια και καλύπτεται από μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας με αιγυπτιακό σκόρδο και ξύδι. Τέλος συνοδεύεται από κομμάτια κρέατος.

Molokhia ή Molokhiyya: Είναι ένα πράσινο λαχανικό που μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά που πουλάνε προϊόντα Μέσης Ανατολής.

Η Αίγυπτος αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό γεμάτο γεύσεις και ιστορία. Αξίζει να την επισκεφτείτε!

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.